Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Στο ΠΕΣΥ Αττικής το πρόβλημα με τη Φυλή



Σε εξέλιξη αυτή την ώρα, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το θέμα της χωματερής στη Φυλή. Στο χώρο έδωσαν το παρόν εργαζόμενοι, σωματεία, φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής απαιτώντας το οριστικό κλείσιμο της χωματερής.
Δείτε live εδώ
Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Η παρέμβαση του Γ. Μανουσογιαννάκη:  

«Ζητήσαμε, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι μόνο γιατί έκλεισε άρον-άρον από τις 11 Ιούνη, μέχρι και χθες, για 10 μέρες ο ΧΥΤΑ και γέμισαν οι δρόμοι και οι γειτονιές της Αττικής με σκουπίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο, με όλες τις συνέπειες που είναι κατανοητές, αλλά γιατί αυτό είναι πολύ πιθανό, αν δεν είναι σίγουρο, ότι θα επαναληφθεί πολύ γρήγορα.
Οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι προ πολλού υπερκορεσμένος και εξαιτίας αυτού του γεγονότος αναγκάζονται να ρίχνουν σκουπίδια πάνω στα άλλα, πριν αυτά προλάβουν να πάρουν το φυσιολογικό αργό ρυθμό καθίζησης (να καθίσουν) και αυτό προκαλεί την αστάθεια που δημιούργησε το ρήγμα και που επεκτάθηκε με τις βροχές των προηγούμενων ημερών.
Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, που θα αναφερθούμε σε αυτά και τον πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους εργαζομένους στον ΧΥΤΑ, αλλά και τους εργαζόμενους των δήμων που πηγαίνουν να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα και να τονίσουμε την ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία τους, που προέχει έναντι όλων των άλλων.
Το αναφέρουμε και το τονίζουμε, γιατί η πίεση, που αντικειμενικά δημιουργείται εξαιτίας της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στις γειτονιές της Αττικής μέσα στο καλοκαίρι, να ανοίξει όπως-όπως η χωματερή, θα βάλει σε δεύτερη θέση τα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ και στην καθαριότητα των δήμων.
Επισημαίνουμε, επίσης, την υπερεντατικοποίηση που θα υποστούν τις επόμενες μέρες οι -έτσι κι αλλιώς λιγότεροι από τις ανάγκες- εργαζόμενοι στους δήμους, για να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους και εδώ έρχονται να αναδειχθούν για μια ακόμα φορά οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό στους δήμους.
Η πολύ άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων στην περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ομογάλακτης διοίκησης της περιφέρειας, που η κα Δούρου είχε κάνει σημαία το κλείσιμο της χωματερής και τώρα όχι μόνο δεν έχει δρομολογήσει το κλείσιμό της και την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών σε άλλη περιοχή, αλλά όλα δείχνουν ότι σχεδιάζουν την παραμονή και τη δημιουργία και άλλων κυττάρων, που θα τα φέρουν ως αναγκαίο μέτρο, δεδομένου ότι δεν θα έχουν δρομολογήσει λύση.
Το ότι η χωματερή στη Φυλή εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία όλων αυτών που ζουν ή εργάζονται στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο, είναι γνωστό.
Πρόσφατα, μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από έρευνα του «Δημόκριτου», που αναφέρει ότι στην περιοχή εντοπίστηκε ολικό και εξασθενές χρώμιο, ουσία ιδιαίτερα επιβλαβής, καρκινογόνα.
Είναι, επίσης, γνωστά τα στοιχεία ότι στην τελευταία 15ετία το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην περιοχή αυξήθηκε κατά 31,7%, έναντι 10,1% στην υπόλοιπη Αττική.
Θα γνωρίζετε ασφαλώς και τις καταγγελίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής ότι τα αποτελέσματα ανάλογης έρευνας, ο Δήμος Φυλής τα κρατά για τον εαυτό του, σαν να αφορούν τον ίδιο και όχι τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής.
Όλα αυτά αποτελούν ένα επιπλέον λόγο ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής έπρεπε να έχει κλείσει και κάθε μέρα που παραμένει σε λειτουργία, δεν προσθέτει, αλλά πολλαπλασιάζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή και τους κατοίκους.
– Και δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά τελευταία η διοίκηση του ΕΣΔΝΑ αποφάσισε και την αύξηση κατά 5 ευρώ ανά τόνο των απορριμμάτων, που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού της Αττικής μέσα από τα δημοτικά τέλη.
– Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση και τις διοικήσεις της περιφέρειας από το να δρομολογήσουν και να έχουν λύσει αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα;
Είναι το γεγονός ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα και ότι οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις στην περιφέρεια είναι πιστές και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έρχονται να υπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα.
Γι’ αυτό, οι μέθοδοι που προωθούν, οι λύσεις που προτείνουν έχουν στόχο πώς θα αποκτήσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος οι επιχειρηματίες, ανεξάρτητα αν αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
– Δημιουργούν αδιέξοδα για να έρθει ως μόνη λύση η ανάθεση στις εταιρείες και η επιλογή της όποιας μεθόδου αυτοί κρίνουν ότι είναι πιο κερδοφόρα γι’ αυτούς.
– Δυσκολεύονται και υπάρχουν αντιδράσεις, τις περισσότερες φορές δικαιολογημένες, στη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ όχι μόνο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται ότι δεν θα το κάνετε «Φυλή», αλλά κυρίως γιατί η γη είναι εμπόρευμα και η χωροθέτηση ΧΥΤΑ θα ρίξει την τιμή της.
– Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θυμήθηκαν, όπως αρκετοί άλλοι, το πρόβλημα σήμερα, στην όξυνσή του και μετά να ξεχάσουν και πολύ περισσότερο δεν ήμασταν θιασώτες αυτής της πολιτικής, αλλά πάντα την αντιπαλεύαμε.
Διαχρονικά στηρίζουμε τους αγώνες του λαού και των φορέων της περιοχής και συνολικότερα, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή.
Έχουμε καταθέσει και άλλες φορές και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα:
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Να σταματήσουν τώρα τα έργα για το ΧΥΤΑ Γραμματικού. Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Αυτό το ελάχιστο πλαίσιο έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί χθες, να γίνει σήμερα χωρίς καμία αναβολή. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε όλοι ότι η ρίζα του προβλήματος στο ΧΥΤΑ Φυλής και στο Γραμματικό βρίσκεται στο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην κοινωνία μας, δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά υποτάσσεται στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων. Τα σκουπίδια είναι «χρυσός» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων προσκρούει στο γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό η λαϊκή πρωτοβουλία και δράση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αδιαφορεί για το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες.
Προϋπόθεση για την οριστική λύση του ζητήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης σε όφελος του λαού.
Για να υπάρξει ουσιαστική, μόνιμη και φιλολαϊκή λύση, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν και οξύνουν το σύνολο των σημερινών προβλημάτων. Μόνο έτσι μπορούν να διαμορφωθούν στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αυτών που δημιουργούν τον κοινωνικό πλούτο.
Μια τέτοια λύση μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν επιστημονικά διαμορφωμένο κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την απαλλαγή της κοινωνίας από τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υποταγή της παραγωγής στο νόμο του κέρδους. Προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ώστε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι ανθρώπινες ανάγκες και η προστασία του περιβάλλοντος».
Δείτε ακόμη:

http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/se-exelixi-pesy-attikis-thema-ti-fyli-live/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου