Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή του λαού στη Δ.Αθήνα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση στην πλατεία Ανω Λιοσίων πραγματοποίησαν το απόγευμα δεκάδες σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής με κύριο αίτημα το κλείσιμο της χωματερής.

Εδωσαν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν λογαριάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού αλλά εξέφρασαν και την αποφασιστικότητά τους για την κοινή δράση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα να ζουν στην ανεργία, τη φτώχεια, σε γειτονιές αθωράκιστες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές.
Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Φυλής όπου ο Χάρης Κωστόπουλος, από την Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων χαιρέτισε τη συγκέντρωση σημειώνοντας ότι πάνω από 40 σωματεία και φορείς συμμετείχαν σε αυτή τη διαμαρτυρία, «δείχνοντας το δρόμο του αγώνα που θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα, ενός αγώνα για μια καλύτερη ζωή».
Στη συνέχεια, από την Λ. Φυλής οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Άνω Λιοσίων με το πανό των σωματείων και των φορέων του Δήμου Φυλής που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας να αναγράφει: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τον λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό». Τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή», «μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για ζωή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «μαζί με τα παιδιά μας, στην πρώτη τη γραμμή, να κλείσει τώρα η χωματερή». (Δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα από την πορεία).
 Στην πλατεία έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων και φορέων με κύριο αίτημα, να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Παραβρέθηκαν ακόμα οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Β. Σίμος, Ιλίου Ν. Ζενέτος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, καθώς και πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
«Αν και η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο και από καιρό πολύ έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για την υγεία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής, παρ’ όλα αυτά, η χωματερή παραμένει ανοιχτή, παρά τις πολύχρονες και πολύμορφες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων. Άρα είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση που σ’ ένα βαθμό εκφράζονται και στην αποψινή μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την εγκληματική αδιαφορία και κωλυσιεργία των αρμόδιων να δώσουν λύση στο πρόβλημα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στο Θριάσιο (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία και δείτε εδώ βίντεο).
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων Ιωσήφ Κρυστάλλης, τονίζοντας ότι «αν δεν δείξουμε τώρα που είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ότι εμείς εναντιωνόμαστε σε αυτό το έγκλημα δεν θα πετύχουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε "βουνά συμφερόντων. Εχουμε πολύ δρόμο. Δεν τελειώνει εδώ σε μία αγωνιστική έκφραση του προβλήματός μας» (Δείτε εδώ βίντεο).
Ο Γιάννης Μαρούτας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική δεν λέγεται ριζικός ανασχεδιασμός, φιλικός για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, αλλά η συνέχιση «της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Φυλή που θα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις τρεις επόμενες γενιές που θα ζουν στην περιοχή», όπως πολύ κυνικά παραδέχτηκε η επιτροπή αναφορών της ΕΕ. Κάλεσε «να δώσουμε τέλος στην πολιτική της κυβέρνησης, του δήμου, της περιφέρειας και της ΕΕ που παίζουν με τις ζωές και την υγεία των παιδιών μας» (Δείτε εδώ βίντεο).
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του δήμου στον αγώνα των κατοίκων, εργαζομένων, σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε κι εμείς εδώ να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί σας. Γεμίζουμε κι εμείς με περισσότερη δύναμη και περισσότερη αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ικανοποιηθεί το αίτημα αιχμής, να κλείσει εδώ και τώρα η χωματερή της Φυλής. Καμία σκέψη για δημιουργία νέας χωματερής στο παλιό λατομείο Μουσαμά, μόλις στα 500 μέτρα από το θέατρο Πέτρας».
Υπενθύμισε τις δράσεις της δημοτικής αρχής Πετρούπολης για το θέμα, όπως την κινητοποίηση μέσα στην πόλη, τη σύσκεψη των φορέων που προκάλεσε η δημοτική αρχή αλλά και τη συλλογή 5.000 υπογραφών και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα «με πίστη και αποφασιστικότητα καθώς δεν μιλάμε πια για κορεσμό της χωματερής αλλά για επέκτασή της» (Δείτε εδώ βίντεο).
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση «είναι απάντηση, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στη δημοτική αρχή Φυλής. Είναι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που δε λογαριάζει ούτε καν την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και τον καταδικάζει να ζει για 60 χρόνια δίπλα στη χωματερή».
Υπογράμμισε πως «το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Φυλής, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και πρόσφατα πήρε τα εύσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, απέκρυψε αποτελέσματα δύο μελετών που η ίδια παράγγειλε για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής. Άραγε ποιος είναι ο λόγος για τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής; Γιατί η δημοτική αρχή δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης; Μήπως γιατί δεν είναι βολικά για την διαχρονική προπαγάνδα των δημοτικών αρχών που έχουν βασικό σλόγκαν "χωματερή = χρήμα και ανάπτυξη για την περιοχή";
Επίσης, το ίδιο αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία αφορούν στη "Φυσική Κίνηση Πληθυσμού" και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής». 
Επισήμανε ότι η ΕΕ είναι συνένοχη στο έγκλημα και αυτό αποκαλύπτεται και από απάντηση σε πρόσφατη Ερώτηση στην Ευρωβουλή με την οποία:
«Δικαιολογεί τόσο την κατακόρυφη αύξηση της δυναμικότητας του υφιστάμενου ΕΜΑΚ όσο και την παραπέρα επέκταση και την επ’ αόριστο συνέχιση λειτουργίας της χωματερής προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, "να αντισταθμίσει την παρούσα έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση".
Επικροτεί την επιλογή του λατομείου Μουσαμά ως του επικρατέστερου ΧΥΤΥ στην ευρύτερη περιοχή, και κάνοντας το μαύρο άσπρο αναβαθμίζει το θάψιμο των σκουπιδιών στο υπόψη λατομείο από "εργασία διάθεσης" (ταφής) σε "εργασία ανάκτησης" αποβλήτων!».
Αφού ανέλυσε τα αιτήματα των σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής που μεταξύ άλλων είναι το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, να μη δημιουργηθεί ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι, να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ, να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο αλλά και να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατέληξε τονίζοντας πως «χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Μπορεί η σημερινή κινητοποίηση να είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, όμως αυτό το βήμα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ολοκληρωθεί, με την ένταξη στον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου από την περιοχή, με την οργάνωσή τους στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς της περιοχής, στηρίζοντας τις δραστηριότητες των Λαϊκών Επιτροπών. Γιατί μόνο οργανωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μαύρο μέτωπο που έχουμε απέναντί μας. Όσο θα μένουμε ανοργάνωτοι και ο καθένας θα το παλεύει μόνος του, θα είμαστε εύκολη λεία στα χέρια των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κράτους που τα στηρίζει». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία και δείτε πάνω βίντεο). 
Μετά τις ομιλίες έγινε συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» (Δείτε εδώ βίντεο).
Οι διαδηλωτές διεκδικούν: 
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=vi6BqwHAbtA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου