Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

(Συριζαίκη ξεφτίλα: Γλείφουν εκεί που έφτυναν)! Υπεγράφη Σύμβαση Σύμπραξης για το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Π. Πελοποννήσου




Υπογράφηκε σήμερα στην Τρίπολη, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, η Σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υπογράφεται στη χώρα με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Επίσης, είναι το τέταρτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών.
Η Σύμβαση Σύμπραξης προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τις μεταφορές από τους δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης στις ΜΕΑ. Το έργο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, ενώ έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Η ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας ανέρχεται σε 200.000 τόνους.
Η κατασκευαστική περίοδος προβλέπεται να διαρκέσει 24 μήνες και η περίοδος λειτουργίας 27 έτη. Η συμβολή του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότηση της επένδυσης ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
«Φτάσαμε σήμερα σε μια σημαντική στιγμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα από μια δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτός είναι ο δρόμος της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα δικαιωθεί. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι μια νέα αντίληψη που θα χρειαστεί καιρός για να εμπεδωθεί. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, τα έργα ΣΔΙΤ γίνονται χωρίς υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού, εξασφαλίζοντας τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές υπηρεσιών από την έναρξη της σύμβασης μέχρι το τέλος αυτής» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Η Σύμβαση Σύμπραξης εξασφαλίζει ότι η αμοιβή του αναδόχου εισπράττεται από την ημέρα λειτουργίας του έργου, ενώ αυτή υπόκειται σε απομειώσεις στο βαθμό που υπάρχει έστω και μερική απόκλιση από τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί.
Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής πρόκειται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/ypegrafi-symvasi-sybraxis-gia-sdit-diachirisis-aporrimmaton-p-peloponnisou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου