Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

(Τι να πρωτοπείς); ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Ναι» στη στήριξη της υποψηφιότητας Μπουτάρη -Ποιοι διαφώνησαν

Την απόφαση να ευθυγραμμιστεί με την υποστήριξη προς τον Γιάννη Μπουτάρη, όπως την εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, έλαβε η Νομαρχιακή Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση η οποία έγινε την Πέμπτη το βράδυ. Στη διάρκειά της εκφράστηκαν αρκετές αντιρρήσεις, περισσότερο ως προς τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού και λιγότερο για το πρόσωπο του κ. Μπουτάρη, ωστόσο στο τέλος, εκείνο που αποφασίστηκε είναι «προχωράμε όπως έχουμε» με την επισήμανση ότι «σύμφωνα και με το καταστατικό τον τελικό λόγο για τον δήμο Θεσσαλονίκης έχει η Κεντρική Επιτροπή».
Τρεις τάσεις

Κατά τη συνεδρίαση της Ν.Ε. διαμορφώθηκαν τρεις τάσεις. Η πρώτη, των «προεδρικών» που ήταν και οι περισσότεροι, τάχθηκαν υπέρ της θέσης την οποία εξέφρασε ο κ. Τσίπρας για «στήριξη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ηγηθεί του δημοκρατικού μετώπου στην πόλη, απέναντι στον συντηρητισμό και στον φασισμό». Μία δεύτερη ομάδα στελεχών οι οποίοι πρόσκεινται στους «53» συμφώνησε τελικά κι αυτή με την πλειοψηφία, με την επισήμανση όμως, ότι «θα έπρεπε προηγουμένως να ερωτηθεί η οργάνωση». Υπήρξαν και κάποια λίγα στελέχη, επίσης προσκείμενα στους «53» τα οποία έθεσαν ευθέως ζήτημα Μπουτάρη, λέγοντας ότι διαφωνούν με την επιλογή του προσώπου. Ανέφεραν μια σειρά επιχειρήματα τα οποία έχουν να κάνουν με πολιτικές επιλογές και αδυναμίες της δημοτικής αρχής, όπως τα τραπεζοκαθίσματα, η εν γένει διαχείριση του δημόσιου χώρου, η καθαριότητα κ.ο.κ.
Δεν στηρίζει
Έντονη διαφωνία εξέφρασε η κοινοτική σύμβουλος στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα, Εύα Νόβα η οποία δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή του κ. Μπουτάρη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να στρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια. Κριτική από πολλά στελέχη δέχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Γιώργος Αβαρλής ο οποίος δημοσιοποίησε εξ αρχής την πλήρη αντίθεσή του με τη θέση την οποία έλαβε ο κ. Τσίπρας. Κάποιοι του άσκησαν κριτική ότι βιάστηκε να μιλήσει, πριν καν συνεδριάσουν τα όργανα, ενώ υπήρξαν και στελέχη τα οποία είπαν πως η διαφωνία του κ. Αβαρλή εκφράστηκε με πολύ σκληρό τρόπο.
Έμμεσο «ναι» από Καλφακάκου
Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού. Είπε πως η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει να κρατά την ίδια κριτική στάση απέναντι στη διοίκηση του κ. Μπουτάρη. Επισήμανε, όμως, συγχρόνως ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου στην πόλη και ζήτησε στην ενδεχόμενη τελική σύμπραξη με την «Πρωτοβουλία», αυτό να γίνει με όρους ισοτιμίας.
Συνεδριάζει η «Ανοιχτή Πόλη»
Αρκετή γκρίνια υπάρχει πάντως, στις τάξεις της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, υπενθυμίζεται, πως ένα στέλεχος της «Ανοιχτής Πόλης» ο Πέτρος Απότσος, έχει παραιτηθεί από μέλος του Συντονιστικού, ενώ υπάρχουν και αρκετές ακόμη επιστολές στελεχών τα οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους, είτε για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αγνόησε τελείως το κόμμα και την παράταξη, είτε ακόμη και για το πρόσωπο του κ. Μπουτάρη. Υπάρχουν, επίσης, στελέχη τα οποία επιμένουν πως η παράταξη θα πρέπει να κατέλθει και πάλι αυτόνομη στις εκλογές, με δικό της υποψήφιο.
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της «Ανοιχτής Πόλης» η οποία θα γίνει την προσεχή Πέμπτη.
Πηγή: Voria.gr -Ρεπορτάζ: Νίκος Ηλιάδης
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/syriza-thessalonikis-ne-sti-stirixi-tis-ypopsifiotitas-boutari-pii-diafonisan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου