Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

(Λέξη για τους καρκίνους! Η επιδημιολογική μελέτη χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την μέχρι τώρα Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική)! Πάνω από όλα η υγεία των πολιτών: αποκαλυπτικά τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας

Ειδικός  Διαβαθμιδικός  Σύνδεσμος Νομού Αττικής
Πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του ΕΔΣΝΑ είναι πάντα η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για το σύνολο της Αττικής. Για τον σκοπό αυτό, ενεργεί συστηματικά υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως έπραξε και στην περίπτωση της επιδημιολογικής έρευνας στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και της γύρω περιοχής, της οποίας η ανάθεση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τα πρώτα αποτελέσματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που μαζί με άλλους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς, έχει αναλάβει να διεξάγει την επιδημιολογική έρευνα, εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου.
Πρόκειται για ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, που έχει χαρακτηριστεί τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς χρωμίου (510 μg/L) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια. Διευκρινίζεται πως η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε, αποδίδεται σε πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση). Σημειωτέον πως η οριακή τιμή του ολικού χρωμίου που ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (Υ.Α. 2600/2001 και Υ.Α. 38295/2007) είναι τα 50 μg/L.
Παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο ΕΔΣΝΑ ως όφειλε αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στην Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ.

http://www.edsna.gr/index.php/info/press-romm-2/814-prota-apot-epid-ereynas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου