Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή Σγουρού σε πολιτικούς αρχηγούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων



Ανοικτή επιστολή, στην οποία τους ενημερώνει για τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, απέστειλε σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς ο Γιάννης Σγουρός.

Στην επιστολή, που συνοδεύεται από 12σελιδο υπόμνημα, ο κ. Σγουρός τονίζει ότι η νέα περιφερειακή αρχή αναλώθηκε μέχρι σήμερα σε μία πορεία λαθών και ανακυβιστήσεων με αποκορύφωμα, την έγκριση του δήθεν νέου ΠΕΣΔΑ, που δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
Ο σχεδιασμός, όπως επισημαίνει, έχει ήδη αμφισβητηθεί έντονα και διακομματικά από παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο, δήμους, συλλογικότητες, εργαζομένους και φορείς, καθώς κατά κοινή ομολογία αποτελεί περισσότερο μία άσκηση επί χάρτου, παρά ένα εφαρμοστικό εργαλείο που θα δώσει λύση στο δύσκολο σταυρόλεξο των απορριμμάτων και που θα οδηγήσει την Αττική στη νέα εποχή της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.
Η εξέλιξη βέβαια αυτή ήταν αναμενόμενη. Νέος ΠΕΣΔΑ δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το εύκολο είναι να γκρεμίσεις, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Απαιτεί ωρίμανση σε βάθος χρόνου, πολύ καλή προετοιμασία και προεργασία, συντονισμό, συνεργασία, κοινωνική αποδοχή, τεχνικές, οικονομικές και άλλες μελέτες.
Δυστυχώς όμως, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ό,τι προηγήθηκε, έχασε τα 200 εκ. € του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, εγκλωβίζοντας στις ιδεοληπτικές εμμονές της ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Ο κ. Σγουρός κλείνοντας επισημαίνει ότι σήμερα δεν κινδυνεύει μόνο να χαθεί η τελευταία πραγματικά μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία για την Αττική να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές και διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, αλλά υπάρχει ο ορατός και υπαρκτός κίνδυνος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα λόγω της εξάντλησης των υφιστάμενων χώρων ταφής να οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/epistoli-sgourou-se-politikous-arxigous-gia-ti-diaxeirisi-ton-aporrimmaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου