Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Λεηλασία στα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ υπό την προστασία των ΜΑΤ – 40 εκατ. έγιναν… ατμός!





Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή 23/12, έξω από από το Χρηματιστήριο Αθήνας, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, η ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλογικότητες και πολίτες, με στόχο η Γενική Συνέλευση των μετόχων να μην αποφασίσει τη διανομή επιπλέον μερίσματος, περίπου 40 εκατ. ευρώ, από τα αποθεματικά της εταιρείας. Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν και μέλη του ΜΕΤΑ, όπως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ ΚατερίναΓιαννούλιαΝίκος ΚαλόγηροςΓρηγόρης Καλομοίρης και Γιώργος Χαρίσης, τα μέλη του ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Μαστοράκης και Πέτρος Μπαστέας κτλ.

Η κυβέρνηση θορυβημένη και φοβισμένη από την ευρύτατη διάσταση που πήρε το θέμα, έδειξε προετοιμασμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει νέα ακύρωση της Συνέλευσης όπως είχε γίνει στις 1/12. Γι αυτό και μετέφερε το χώρο της Συνέλευσης σε αυστηρά φυλασσόμενο χώρο, όπως το Χρηματιστήριο. Από πολύ νωρίς το πρωί, έξι (!) κλούβες της αστυνομίας και δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο Χρηματιστήριο.
Από τις 9 το πρωί κατέφθασαν εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ με πούλμαν και εκατοντάδες πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, σωματείων (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΕΝΕΝ, ΜΕΤΡΟ κ.α), συνδικαλιστικών φορέων (ΜΕΤΑ), συλλογικοτήτων (Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Αττικής, Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, SaveGreekWater, Μωβ, Συντονισμός Ενάντια Στα Μνημόνια, Πανελλαδική Πρωτοβουλία Όχι σε TTIP), Τοπικές Συνελεύσεις Κατοίκων (Ν. Σμύρνη, Σεπόλια, Κολωνός κ.α.), πολιτικών φορέων (ΛΑΕ).
Δεκάδες πανό, σημαίες, αφίσες και πικέτες διέδιδαν το μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, και την προστασία της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις, υποδομές και κοινωνικό τιμολόγιο και όχι για την ενίσχυση του Πόλσον και των δανειστών.
«Μάχη» μέσα στο «ναό του Καπιταλισμού»
Εκτός από τη μάχη έξω στο.. πεζοδρόμιο, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έδωσαν τη μάχη και μέσα στο «ναό του κεφαλαίου» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων αξιοποιώντας την ιδιότητά τους ως μικρομέτοχοι, αφού αλλιώς δεν θα τους επιτρεπόταν η είσοδος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Σινιώρης που πήρε πρώτος το λόγο ανέφερε την ομόφωνη βούληση των εργαζομένων και τη διάχυτα σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας για την προστασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ και την διάθεσή τους για την ανάπτυξη της εταιρείας, για προσλήψεις και βελτίωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ.
Παρά την επιμονή των εργαζομένων να μην προχωρήσει η συνέλευση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ κ. Παπαδόπουλος εναρμονισμένος πλήρως με το εκτός της αίθουσας αντιδημοκρατικό κλίμα της αστυνομοκρατίας, όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις (του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού και της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ Πέτρου Μπαστέα), αλλά ούτε έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση εναλλακτικής διάθεσης των αποθεματικών που κατέθεσαν ο Κώστας Λυμπέρης (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ), ολοκληρώνοντας άρον άρον τη διαδικασία, επικαλούμενος αντίθεση της πλειοψηφίας του 63% των μετόχων (Υπουργείο Οικονομικων και ΤΑΙΠΕΔ) να μην γίνει η διανομή του μερίσματος των 41 εκατ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων μετά τη Γενική Συνέλευση έκαναν λόγο για ευρύτατης απήχησης κινητοποίηση που διέδωσε παντού το μήνυμα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της μη ιδιωτικοποίησης του νερού και κάλεσαν τους πολίτες και τις συλλογικότητες να συνεχίσουν ενωμένοι για τη δημιουργία της ανθρώπινης ασπίδας που θα καταφέρει να διατηρήσει την ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο και στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Πρωτοβουλία Πολιτών SAVEGREEKWATER:40 εκατ. ευρώ έγιναν…ατμός!
Σε μια αναίσχυντη διασπάθιση του υστερήματος των Ελλήνων πολιτών που συντηρούν την ΕΥΔΑΠ κερδοφόρα πληρώνοντας έστω και με δυσκολίες τους λογαριασμούς τους προχώρησε η γενική συνέλευση μετόχων της εταιρίας που συνεδρίασε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και όχι στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ. Η συνέλευση μετόχων ενέκρινε δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ σε μια πράξη θράσους και πλιάτσικου, κατάφωρα αντίθετης στον κοινωφελή σκοπό της υπηρεσίας ύδρευσης αποχέτευσης που θα μείνει στην ιστορία!
Την ώρα που συμπολίτες μας βλέπουν την παροχή τους να διακόπτεται και αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε νερό, με αποτέλεσμα να καταπατάται το ανθρώπινο δικαίωμά τους πρόσβασης στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης όπως αυτό αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, το αστρονομικό ποσό των 40 εκ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ έγινε χριστουγεννιάτικος μποναμάς στα πορτοφόλια των μεγαλομετόχων όπως του κ. Πόλσεν, ενός εκ των φερόμενων ως υπευθύνων της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ που συντάραξε την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη.
Η γενική συνέλευση μετόχων παρά την παρέμβαση του προέδρου της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ (της ομοσπονδίας των εργαζομένων) κ. Γιώργου Σινιώρη που εξέθεσε την επικινδυνότητα αυτής της απόφασης τόσο για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας και την μελλοντική οικονομική της ανεξαρτησία και ευρωστία όσο και για την κοινωνική της πολιτική και τον κοινωνικό της ρόλο που είναι καταστατική της υποχρέωση δεν μπήκε σε κανέναν διάλογο. Επιπροσθέτως, η συνέλευση των μετόχων (πλειοψηφία αποτελούμενη από το δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ) αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση του ΣΕΚΕΣ για μια εναλλακτική διαχείριση του πλεονάσματος αυτού που προέβλεπε τόσο την συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, όσο και την χρηματοδότηση της παροχής των υπηρεσιών σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες καθώς και πρόγραμμα επαναλειτουργίας δημοσίων κρουνών που έχουν εξαφανιστεί από το λεκανοπέδιο.
Με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα σιδηρόφρακτο από 6 διμοιρίες των ΜΑΤ κτήριο όπου στεγάζεται το χρηματιστήριο της «ελεύθερης αγοράς», 40 εκ. δημοσίου (έστω εν μέρει) χρήματος έγιναν …ατμός σε λίγα λεπτά, την ώρα που οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων, μεταξύ των οποίων και μέλη του SAVEGREEKWATER, βρίσκονταν εκτός του κτηρίου, μες την παγωνιά και δεν τους επετράπη καν η δυνατότητα να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο παρά την ελαφρά βροχόπτωση.
Αυτή η απόφαση που είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, δηλώνει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η ΕΥΔΑΠ χωρίς καν να έχει ξεκινήσει ο άμεσος έλεγχός της από τους δανειστές μέσω του Υπερταμείου, είναι ήδη έρμαιο και βορά στα χέρια των επιτήδειων που σε αυτές τις περιόδους οικονομικής ανασφάλειας αναζητούν σίγουρα και εγγυημένα κέρδη και ανελαστική «πελατεία» στις βρύσες μας.
Η εξαφάνιση των 40 εκ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ, μετά τις ζημίες ύψους 17 εκ. από την αποκαλούμενη «επένδυση» 20 εκ. στην Τράπεζα Αττικής αποτελεί την πιο περίτρανη απόδειξη γιατί χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ο κοινωνικός έλεγχος κάθε εταιρίας κοινής ωφελείας. Αυτή η πράξη της σημερινής Γενικής Συνέλευσης Μετόχων και των Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί κλασικό παράδειγμα του είδους της κερδοσκοπικής διαχείρισης που ήδη έχει καταδικαστεί από την απόφαση 1906/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας και ήδη προστίθεται στη μακρά λίστα της δια παραλείψεων και διοικητικών αποφάσεων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται στην χώρα μας στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονίων.
Καλούμε τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και την ελληνική κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού να δώσουν στην δημοσιότητα κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους για το πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση και να ξεκαθαρίσουν το κατά πόσο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, όπως φημολογείται. Οι Έλληνες πολίτες έχουν θεσμοθετημένο δικαίωμα για την πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία. Κλειστές πόρτες, κλειστές συσκέψεις και υπόγειοι ψίθυροι αποτελούν πρόσθετο καρκίνωμα για τους βαριά νοσούντες δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
Τέλος, δηλώνουμε πλήρως αντίθετοι στην απόφαση αυτή και επιφυλασσόμαστε τόσο ως φορολογούμενοι πολίτες της Ε.Ε. όσο και ως χρήστες των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ να εξετάσουμε κάθε νόμιμη κίνησή μας εναντίον τέτοιου είδους ενεργειών παρελθουσών και μελλοντικών.
http://ergasianet.gr/2016/12/24/%CE%BB%CE%B5%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%80-%CF%85%CF%80/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου