Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

(Και ο Ιωάννης)! "Φέρτε πίσω 30 εκατ. ευρώ"

"Φέρτε πίσω 30 εκατ. ευρώ"

Μία λαμπερή διοργάνωση, ένα συγχωροχάρτι, πολλά ονόματα, καμία τιμωρία...από το 1997.
To Eλεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στο πόρισμά του (Δεκέμβριος 2016) ότι έγιναν κακοδιαχειρίσεις και σε πολλές περιπτώσεις μη σύννομες καταβολές ποσώνΑπό το 1997 οπότε και διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997» μέχρι και σήμερα, χύθηκαν τόνοι μελάνι για πηχυαίους τίτλους όπως «Το σκάνδαλο των σκανδάλων», «Το φαγοπότι του 1997», «Ν-τροπολογία σκανδάλου» κτλ. Πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια και χρειάστηκε η επίμονη έρευνα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεκάδες ερωτήσεις του Ν. Νικολόπουλου στη Βουλή, προκειμένου με έκθεση ελέγχου και τελικό πόρισμα-φωτιά να καταλογιστούν ποσά επιστροφής υπέρ του Δημόσιου από δεκάδες πρόσωπα (Α. Φούρας, Β. Σαβράμης, Γ. Σγουρός, Ι. Θεοδωρακόπουλος) εκείνης της εποχής που ήταν σε κομβικά πόστα και υπεύθυνα για τη διοργάνωση. 



Το κόστος ανερχόταν στα 5.000.000 δρχ. αλλά τελικά ο… λογαριασμός έφτασε τα 19 δισ. δραχμές!

Το 2014 μια τροπολογία της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έδωσε «συγχωροχάρτι» στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή». Επί της ουσίας οι υπογράφοντες βουλευτές (A. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Π. Δήμας, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος, Γ. Δημαράς, Α. Καραμανλή και αρχικά η Σ. Ξουλίδου, διότι μετέπειτα ήρε την υπογραφή της) πέτυχαν την απαλλαγή της ΚΟΕ από τις κατηγορίες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με υπερψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Νοέμβριο του 2015, έκρινε ως αντισυνταγματική τη διαγραφή του καταλογισμού.



Tελικά, τo Eλεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στο πόρισμά του ότι έγιναν κακοδιαχειρίσεις, υπερτιμολογήσεις και σε πολλές περιπτώσεις μη σύννομες καταβολές ποσών. 



Ως εκ τούτου κρίνει ότι οι υπεύθυνοι του «Αθήνα 1997» πρέπει να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» περίπου 30 εκατ. ευρώ. 

Το event διεξήχθη από 1-10 Αυγούστου 1997 στο ΟΑΚΑ.



Αποσπάσματα του πορίσματος παρουσιάζει το zougla.gr:

Διπλοπληρωμές δαπανών, διπλοπληρωμές υπαλλήλων, υπερτιμολογήσεις παροχών, καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύονται, δαπάνη πάνω από 2 δισ. δραχμές για την τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων στον μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου (σ.σ.: ο οποίος αποφάσιζε ελεύθερα για το προσωπικό) και σωρεία άλλων υπερβάσεων διαπιστώνονται στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.



-«Εξοφλήθησαν τιμολόγια ύψους 208 εκατ. δραχμών (611.000 ευρώ) για διάφορα έργα που δεν είχαν εγκριθεί από τη Κ.Ο.Ε... 

-Εξαφανίστηκε ποσό 392 εκατ. δραχμών (1.1 εκ ευρώ) από διάθεση εισιτηρίων, αφού δεν απεδόθησαν τα εισπραχθέντα χρήματα! 

-Αγοράστηκαν πίνακες ζωγραφικής και διάφορα καλλιτεχνικά έργα, αξίας 100 εκατ. δραχμών (300.000 ευρώ) αλλά δεν «εντοπίστηκαν» από τον έλεγχο! 

-Σπαταλήθηκαν εκατομμύρια δραχμές για …απίθανους λόγους. Για καπέλα, για λινάτσες, για σταχτοδοχεία, και για πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν είχαν καμία συνάφεια με τους αγώνες…»



-«Eθελοντές» κόστισαν 600.000.000 δραχμές, ορδές δημοσιογράφων πληρώθηκαν αδρά, πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης, κατασκευές στούντιο και άλλες που πληρώθηκαν στο ακέραιο χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή…

Σύμφωνα με το Ε.Σ. οι καταβολές, ανά δημοσιογράφο, παραστατικό και καταβλητέο καθαρό ποσό (χωρίς ΦΠΑ) -που κατά την κρίση του Κλιμακίου- είναι μη σύννομες:



Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την αποκάλυψη από τη Δικαιοσύνη ότι στη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλλου «Αθήνα 1997» έγιναν υπερβάσεις στο προϋπολογισθέν κόστος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεσαν δημοσιογράφοι, ο κ. Νικολόπουλος μεταξύ άλλων είπε: 
«Καταρχήν δεσμεύομαι ότι στην πρόθεση του Ανδρέα Φούρα (αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού επί ΠΑΣΟΚ) να με μηνύσει και να καταθέσει αγωγή σε βάρος μου, απαντώ με επίσκεψη που προγραμματίζω στους οικονομικούς εισαγγελείς. 

Εκεί, όπου μαζί με τους νομικούς συμπαραστάτες εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά και θα παραδώσουμε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, ζητώντας να διερευνηθεί αν έγινε φοροδιαφυγή και κυκλοφόρησε μαύρο χρήμα με αφορμή τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997».Ένα πρωτάθλημα που αρχικά είχε προϋπολογιστεί να στοιχίσει δύο δις δραχμές, όμως το κόστος του εκτινάχθηκε στα 20 δις δραχμές χωρίς να έχει νόμιμα αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός του και με εκατοντάδες εκατομμύρια ν' αλλάζουν χέρια, χωρίς παραστατικά!»

Αυτή ήταν η πρώτη από τις πολλές αποκαλυπτικές απαντήσεις, που έδωσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή την αντίδραση του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Αν. Φούρα σε προγενεστέρες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Νικολόπουλου γύρω από το πολύκροτο θέμα της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παραλίγο να παρεπεμφθεί στις καλένδες.

Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε επίσης: «Απλά είναι τα πράγματα: Αναγνωρίζει ότι έγινε λεηλασία όπως λέει η Δικαιοσύνη δια του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Αν το αναγνωρίζει θα συνδράμει το έργο της; Εμείς θα σπεύσουμε, επαναλαμβάνω, άμεσα στους οικονομικούς εισαγγελείς με αιτήματα να ανοίξουν λογαριασμοί όλων για να διαπιστωθεί αν διακινήθηκε το δημόσιο χρήμα, υπό περιστάσεις μαύρου χρήματος.»

Ειδικότερα: «Είμαι σαφής. Επικαλούμαι την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί εκτιμώ ότι αποτελεί αποτέλεσμα πολύμοχθου ενδελεχούς ελέγχου. Με βάση λοιπόν την έκθεση, όλη η διοργάνωση πέρασε από τα χέρια του Α. Φούρα και ιδού γιατί:

Με το άρθρο 4 του ν.2435/96 (φ.189 Α) ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (ΚΟΕ) που συνέστησε με την υπ. αριθμ. 5896/29.2.96 (φ. 146 Β) απόφαση του ο υφυπουργός Πολιτισμού Α. Φούρας.

Επίσης ο ίδιος ο Α. Φούρας συνέστησε Εκτελεστική Επιτροπή με τα εξής καθήκοντα:

α) Υλοποίηση αποφάσεων Κ.Ο.Ε. 
β) Σύναψη συμβάσεων με χορηγούς 
γ) οργάνωση και τέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων 
δ) γενικότερη επιμέλεια διοργάνωσης (σελίδα 4)

Όρισε με δική του απόφαση την υπ΄ αριθμ. 30186/8.11.96 (φ 1040 Β) τον Ε. Σαβράμη, ως γενικό διευθυντή της διοργάνωσης και τα 30 μέλη της Κ.Ο.Ε. 

Το πρωτάθλημα διεξήχθη με έξοδα πέραν του ποσού 5.180.626.000 δρχ., χωρίς εγκεκριμένο αναμορφωμένο προϋπολογισμό.

Μόνο ο Α. Φούρας με 30 αποφάσεις του εκταμίευσε 9.4 δις δρχ.! Τόσα δις μέσα σε λίγους μήνες από 18.7.1996 μέχρι 14.4.98"». 



«Καταρχάς να υπενθυμίσω ότι η έκθεση ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2013. Τότε, δηλαδή, που συγκυβερνούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα είναι αφελής, αλλά και εκ του πονηρού η προσπάθεια Φούρα να πείσει ότι διώκεται δήθεν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάλαμε όμως τις φωνές και ευτυχώς η κυβέρνηση, που άλλωστε είχε κάνει “σημαία” της το σκανδαλώδες κόστος του “Αθήνα 1997” και το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη “μαύρη Βίβλο του ΣΥΡΙΖΑ”, κατάλαβε τη… λούμπα και δεν έπεσε μέσα την ύστατη ώρα». 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αρ. Φύλλου 459 της 5ης Ιουνίου 1997 (τεύχος δεύτερο) η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού Αθήνα 1997, αποτελούνταν από τους:

1. Ανδρέα Φούρα, Υφυπουργό Πολιτισμού, ως Πρόεδρο.

2. Ιωάννη Σγουρό, Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως αναπληρωτή Πρόεδρο.

3. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Δήμαρχο Αθηναίων, ως Αντιπρόεδρο με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο Άγγελο Μοσχονά.

4. Χαράλαμπο Νικολάου, Πρόεδρο ΕΟΑ, ως Αντιπρόεδρο.

5. Βασίλη Σεβαστή, Πρόεδρο ΣΕΓΑΣ, ως αντιπρόεδρο.

6. Νικόλαο Φιλάρετο, Μέλος ΔΟΕ, ως Μέλος.

7. Κωνσταντίνο Παπαναστασίου, Γ.Γ. ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

8. Αντώνη Τζήκα, τέως Πρόεδρο ΕΟΑ, ως Μέλος.

9. Κωνσταντίνο Λιάσκα, Πρόεδρο Τ.Ε.Ε., ως Μέλος.

10. Χρήστο Σμυρλή - Λιακατά ή Μιχάλη Ξεκαλάκη, Εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, ως Μέλη.

11. Κονδυλία Καρατζά, Εκπρόσωπο ΚΚΕ, ως Μέλος.

12. Γεώργιο Τζιά, Εκπρόσωπο Συνασπισμού, ως Μέλος.

13. Ιωάννη Δημαρά, Εκπρόσωπο ΔΗΚΚΙ, ως Μέλος.

14. Χαράλαμπο Παυλόπουλο, εκπρόσωπο ΠΟΛΑΝ, ως Μέλος.

15. Παναγιώτη Τζανίκο, Δήμαρχο Αμαρουσίου, ως Μέλος.

16. Παναγιώτη Παναγιώτου, Πρόεδρο ΕΤ με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο, Γεν. Διευθυντή ΕΤ, ως Μέλος.

17. Σταύρο Τζιωρτζή, Εκπρόσωπο Ολυμπιονικών, ως Μέλος

18. Χρήστο Σαλαλέ, Γενικό Διευθυντή ΟΠΑΠ, ως Μέλος.

19. Κυριακή Κωνσταντινίδου, Γεν. Διευθύντρια ΓΓΑ, ως Μέλος.

20. Ευάγγελο Παπαποστόλου, Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού, ως Μέλος.

21. Γεώργιο Χατζημανώλη, Γενικό Διευθυντή - Συντονιστή ΟΑΚΑ, ως Μέλος.

22. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Πρόεδρο ΠΣΑΤ, ως Μέλος.

23. Νικήτα Γαβαλά, Α' Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ως Μέλος.

24. Γεώργιο Αλεξανδράκη, Ταμίας ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

25. Χαράλαμπο Λαγό, Γενικό Διευθυντή Γ.Λ.Κ., ως Μέλος.

26. Στράτο Σεφτελή, Συντονιστή "ΑRT 97", ως Μέλος.

27. Χαράλαμπο Γκότση, Καθηγητή, ως Μέλος.

28. Φωτεινή Παπαδάκη, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

29. Περικλή Μπάκα, Πρόεδρο Εργαζομένων του ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύεται ακόμη ότι:

"α) Στις Συνεδριάσεις της ΚΟΕ μετέχουν με δικαίωμα ψήφου, οσάκις προσέρχονται και το επιθυμούν, οι παρακάτω:

1. Γεώργιος Λιάνης, πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού, ως Μέλος.

2. Κωνσταντίνος Δάρας, Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΟΑΚΑ, ως Μέλος.

3. Τάσος Μπουντούρης, Πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ως Μέλος.

β) Γενικός Διευθυντής της Διοργάνωσης, Ευάγγελος Σαβράμης.


http://www.zougla.gr/greece/article/elegtiko-sinedrio-to-skandalo-tou-a8ina-1997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου