Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

(Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ)! Μέτρα-σοκ φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Μέτρα-σοκ φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση, με τους πολίτες να καλούνται να επωμιστούν το βάρος των νέων δυσβάσταχτων μέτρων που συνοδεύουν την επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου, την ώρα που το ελληνικό χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.

Η επιμονή για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ την τριετία 2018-2020 τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε σκέψη φορολογικής «ανακούφισης» κοινωνικών ομάδων​
Την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και άνοιγμα της συζήτησης για την ελάφρυνση των ελληνικών δανείων δεν συμμερίζονταν οι θεσμοί, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης όσο και σε επίπεδο δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων του ΔΝΤ. Η επιμονή για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ την τριετία 2018-2020 τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε σκέψη φορολογικής «ανακούφισης» κοινωνικών ομάδων, στραγγαλίζοντας παράλληλα επιχειρήσεις και αγορά.

Στη ρητορική των δανειστών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της δημιουργίας ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση αντιπαραθέτει ιδανικά και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ηθικά σωστό να λαμβάνονται μέτρα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η οικονομική εξάρτηση, ωστόσο, ως απόρροια της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015, δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι «κόκκινες» γραμμές του οποίου έχουν «ξεθωριάσει» προ πολλού. Ομαδικές απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προαπαιτούμενων που θέτουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτούν νέες δόσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου (με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου), το οποίο παρουσιάζουν «Τα Νέα», προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Ομαδικές απολύσεις: Α) Αύξηση από το 5% στο 10% και κατάργηση της διοικητικής έγκρισης. Β) Η σχετική δικαιοδοσία περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο μετέχουν με ίση εκπροσώπηση κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες. Το Συμβούλιο αυτό, όμως, δεν θα μπορεί να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, παρά μόνο θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Αν μάλιστα το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης, οι απολύσεις θα μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τρίμηνο.
  • Συλλογικές συμβάσεις: Α) Ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Β) Συγκρότηση ειδικής ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία έως τον Ιούνιο του 2017 θα παραδώσει πόρισμα αναφορικά με έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Απεργίες: Α) Αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας. Β) Διαδικασίες εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).
  • Αποκρατικοποιήσεις: Α) Άμεση πρόσληψη συμβούλων για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ (5%), Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» (30%). Β) Ολοκλήρωση του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας για το Ελληνικό έως τον Ιούνιο του 2017. Γ) Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης η επιλογή έως τον Μάρτιο του 2017 του ΔΣ της ΕΔΗΣ. Δ) Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.

Άλλα προαπαιτούμενα:

- Υποχρέωση για κατασκευή και λειτουργία έξι νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας, Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμονικό).
- Αλλαγή της νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
- «Μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης, με το σχετικό κονδύλιο για το 2018 να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών (π.χ. διαγραφή της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων).
- Μείωση μισθών και συντάξεων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- «Ψαλίδι» στα επιδόματα που επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, με στόχο την εξοικονόμηση 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.

http://www.zougla.gr/politiki/article/to-epikeropimeno-mnimonio-ferni-nea-metra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου