Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Νέα «βόμβα» Τόμσεν για συντάξεις και φόρους

Νέα «βόμβα» Τόμσεν για συντάξεις και φόρους


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δίεψευσε την Παρασκευή όσα ακούστηκαν για τη διαφωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προχώρησε ωστόσο σε δηλώσεις-«βόμβα» για συντάξεις και φόρους.


Ειδικότερα, ο κ. Τόμσεν έθεσε θέμα μείωσης συντάξεων και αλλαγών στους φόρους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη αξιολόγηση.



Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ -ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης- τη στιγμή που η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξοικονομεί μόλις το 1%.


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέκρινε επίσης τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε η Αθήνα την άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σύστημα προβλέπει τόσο υψηλό αφορολόγητο όριο, που σημαίνει ότι περίπου το 60% των νοικοκυριών δεν καταβάλει καθόλου φόρο.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τον μηχανισμό του Δημοσίου. 

Στρέφοντας το βλέμμα στους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τόμσεν βεβαίωσε ότι το Ταμείο «μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%» και αποσαφήνισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5%, τότε θα πρέπει να υποδείξουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούν και θα υποστηρίζουν αυτούς τους αριθμούς.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια πλέον θέση του Ταμείου ότι το δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται ελάφρυνση, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα «κουρέματα» των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα.

Οι συζητήσεις για το χρέος, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης εάν ευσταθούν ελληνικά δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει εισηγηθεί στην κα. Λαγκάρντ μέσω επιστολής την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ευρωπαίος τμηματάρχης απάντησε ειρωνικά ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ δεν επικοινωνούν με αλληλογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο κρίνεται «πολιτικά» απαραίτητη για πολλές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία.
http://www.zougla.gr/politiki/article/tomsen-to-dnt-simetexi-pliros-stis-sizitisis-1377788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου