Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Βέτα Πανουτσάκου*: Το κουβάρι του αυτοδιοικητικού πλαισίου με θύματα τους εργαζόμενους



Το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν σήμερα οι ΟΤΑ είναι σαν ένα κουβάρι, που η αρχή του βρίσκεται σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στην οικονομία και κινούν τα νήματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το τέλος του φτάνει στο κράτος και τα θεσμικά του όργανα.

Μεταρρυθμίσεις συνεχείς (Καποδίστριας, ίδρυση Νομαρχιακών Αυτοδιοίκήσεων, Καλλικράτης, «νέος» Καλλικράτης τώρα), διαρκείς εκσυγχρονισμοί που στοχεύουν στο να επιταχύνουν τις προσαρμογές που χρειάζονται στο αστικό κράτος και τους θεσμούς του, για να επιτελεί αποτελεσματικά το ρόλο του σε κάθε εποχή, που στη σημερινή συνδέεται με μεγαλύτερο «μπούκωμα» με κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να ξεφύγουν από την ύφεση και τη στασιμότητα, για να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση.
Σε αυτές τις προσαρμογές «κουμπώνουν» μια σειρά από νόμους και αποφάσεις, που αφορούν στις αρμοδιότητες που ασκούν Περιφέρειες και Δήμοι, περισσότερες ή λιγότερες, ιδιωτικοποιημένες ή όχι, εκχωρημένες στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα από την προώθηση της λεγόμενης «πιστοποίησης» κλπ. Αρμοδιότητες που με κριτήριο αν μπορούν ή όχι να αφήσουν  κέρδη στους ιδιώτες αποτυπώνονται ανάλογα και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ και στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ παλιό και νέο και στους Οργανισμούς λειτουργίας τους, παλιούς και νέους – υπό διαμόρφωση.
Ίσως χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν αξιοποιήσει τις αρνητικές καταστάσεις που δημιουργεί στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών η υποστελέχωση, που οξύνεται με την χρόνια «απαγόρευση» των προσλήψεων, οι συνεχώς μειούμενοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, ο λειψός εξοπλισμός, το ατελές και πολλές φορές αλληλοσυγγρουόμενο νομοθετικό πλαίσιο, για να περάσουν μέσα από την απαξίωσή τους στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, στην κατάργησή τους.
Η κατάργηση των ελέγχων από αρμόδιες υπηρεσίες, που προωθήθηκε μέσα από το τελευταίο μισθολόγιο, το οποίο δεν αποζημιώνει τους υπαλλήλους για την εκτός ωραρίου εργασία τους, η μεταφορά των ελέγχων εφαρμογής προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας από τις Διεύθυνσεις Αγροτικής Οικονομίας  στους ιδιώτες… μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελούν μερικά παραδείγματα για τα παραπάνω.
Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, θύματα της πολιτικής του μικρότερου κράτους, της πολιτικής που θέλει πιο φτηνό τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο, παλεύουμε συσπειρωμένοι μέσα από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία μας (ΟΣΥΑΠΕ) να ακυρώσουμε την πολιτική αυτή και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ε.Ε., για να είναι οι υπηρεσίες μας στελεχωμένες, για να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς τέλη και χαράτσια, για να λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, για να υπηρετούν το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφαλή μεταφορά, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
Αγωνιζόμαστε για να έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για να καλυφτούν οι απώλειες στους μισθούς και τις συντάξεις.

*Η Βέτα Πανουτσάκου είναι πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ και μέλος της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
http://www.aftodioikisi.gr/sunenteuxeis/veta-panoutsakou-to-kouvari-tou-aftodioikitikou-plaisiou-me-thimata-tous-ergazomenous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου