Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζεται η άγρια κόντρα Δούρου – Σγουρού για τα σκουπίδια

Στην υπογραφή της σύμβασης για τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα προχώρησε σήμερα η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με το προηγούμενο καθεστώς, τα τελευταία χρόνια, ο ΕΔΣΝΑ επιβαρυνόταν το χρόνο, κατά μέσο όρο, κατά 1.500.000 ευρώ περίπου.

Με τη νέα σύμβαση, και την είσπραξη από τον ΕΔΣΝΑ το μήνα 105.000 ευρώ, το Δημόσιο, πληρώνεται με 1.260.000 το χρόνο, με τελικό όφελος, για τα επόμενα τρία χρόνια, 8,3 εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια εκείνης για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και τη σημαντική μείωση του αρχικού κόστους από 76 ευρώ τον τόνο σε τελικό 32 ευρώ μεσοσταθμικά και παράλληλα σοβαρά περιβαλλοντικά οφέλη, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Αττικής να έχουν όφελος 8.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, άρα 25,5 εκατομμύρια κέρδος την τριετία, σημειώνει ο ΕΔΣΝΑ και καταλήγει ότι το συνολικό όφελος για τους πολίτες της Αττικής διαμορφώνεται στα 33,8 εκατομμύρια ευρώ.
Για το θέμα, προηγήθηκε ανακοίνωση «καταπέλτης» από τον Γιάννη Σγουρό:
«Ακάθεκτη συνεχίζει την ασυνέπεια λόγων και έργων η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που προχώρησε (δια του ΕΔΣΝΑ) στην κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για τη εκμίσθωση της λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) σε ιδιώτες για τα επόμενα 3+3 χρόνια.
Για τη συγκεκριμένη μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή της Φυλής, η σημερινή περιφερειακή αρχή είχε δεσμευτεί ρητά, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ότι θα προχωρούσε σε ενέργειες απομάκρυνσής της, ώστε να μην βρίσκεται κοντά στον αστικό και κοινωνικό ιστό.
Για το ίδιο θέμα μάλιστα είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και η κα Δούρου), ενώ λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου 2014, η κα Δούρου μετέτρεπε την πρόταση αυτή σε προεκλογική της σημαία, στο πλαίσιο παρουσίασης του εναλλακτικού της σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Όλα αυτά ωστόσο δεν πτόησαν τη διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ που προχώρησαν στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην πλειοδότρια κοινοπραξία, Ηλέκτωρ ΑΕ – Άρση ΑΕ, η οποία θα συνεχίσει και για τα επόμενα 3+3 χρόνια να λειτουργεί την εν λόγω μονάδα.
Το ακόμη πιο τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, όπως αποκαλύπτεται από την σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (βλ. συν. 2), η λειτουργία της Μονάδας θα γίνει με την υπογραφή ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ, παρόμοιων δηλαδή συμβάσεων με αυτές που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο για τη λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Συμβάσεων δηλαδή που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η σημερινή διοίκηση κατήγγειλε.
Και ασφαλώς είναι πλέον απορίας άξιον, πως γίνεται μία «αριστερή» διοίκηση που μάχεται για το δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, να διακηρύσσει ότι αποτάσσεται τις ΣΔΙΤ και από την άλλη να συντάσσεται με Συμβάσεις Παραχώρησης.
Συμβάσεις ΣΔΙΤ απεταξάμην, Συμβάσεις Παραχώρησης συνεταξάμην δηλαδή …
«Κάθε μέρα που περνά η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διαψεύδει τον εαυτό της ολοένα και περισσότερο» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε «Πλέον είναι να αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει έστω και μία προεκλογική δέσμευση που να έχει τηρηθεί. Η ασυνέπεια λόγων και έργων είναι προκλητική, ενώ πλέον είναι εμφανής η πλήρης ιδεολογική τους σύγχυση»..
Σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του Αποτεφρωτήρα ΕΙΑ εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω ενστάσεις που η παράταξη «Αττική» είχε έγκαιρα επισημάνει :
  1. Δεν διασφαλίζεται προς όφελος των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας, η περαιτέρω μείωση του κόστους καύσης των ιατρικών αποβλήτων, που σήμερα παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, όποιος αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας θα υποχρεούται σε μείωση της τιμής της τάξης μόλις του 5%, όταν αξίζει να σημειωθεί, τα τεύχη δημοπράτησης που είχε προετοιμάσει και αποστείλει για έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών η προηγούμενη διοίκηση έδιναν τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερων μειώσεων.
  2. Η νέα περιφερειακή αρχή εμφανίζει ως οικονομικά επωφελείς τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας επικαλούμενη το γεγονός ότι η μονάδα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλειμματική. Ξεχνά ωστόσο εσκεμμένα να αναφέρει ότι από τα τέλη του 2013 – περίοδο που εντάθηκαν οι έλεγχοι στον ΧΥΤΑ – η μονάδα είναι πλεονασματική με ποσά της τάξεως άνω των 2 εκ. € ετησίως, αφού αυξήθηκε το τονάζ της κατά 100 %.
  3. Με την υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης εκχωρείται ουσιαστικά εν λευκώ στον ιδιώτη η λειτουργία της μοναδικής μονάδας Αποτέφρωσης σε ολόκληρη Ελλάδα και δημιουργούνται έτσι μονοπωλιακοί όροι λειτουργίας στη συγκεκριμένη αγορά.
  4. Με την παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας της Μονάδας συρρικνώνεται περαιτέρω το αντικείμενο του δημόσιου φορέα διαχείρισης αποβλήτων, του ΕΔΣΝΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του».
Ακολούθησε σκληρή απάντηση της Αντιπροέδρου ΕΕ του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτης Μπιζά, την οποία κοινοποίησε η παράταξη της Ρένας Δούρου:
«Ο θιασώτης των ΣΔΙΤ βλέπει ξεπούλημα στη νομιμότητα.
Ο θιασώτης της χωματερής υποκρίνεται τον υπέρμαχο της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο θιασώτης των φαραωνικών εγκαταστάσεων, εκείνος που «ξέχασε» επί τέσσερα χρόνια να αξιολογήσει και να αναθεωρήσει τον ΠΕΣΔΑ, παριστάνει τον τιμητή μίας σύμβασης που θα αποφέρει 11 εκατομμύρια ευρώ όφελος στους πολίτες της Αττικής.
Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός γνωρίζει ότι «το θράσος δεν έχει όρια»
http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/sinexizetai-i-agria-kontra-dourou-sgourou-gia-ta-skoupidia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου