Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ στα παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, ώρα 12μ.

koinoniki-asfalisi-oxi2
Στους δρόμους και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σήμερα κατά της ασφαλιστικής απορρύθμισης, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επιστήμονες, τεχνικοί φορείς, αγρότες, άνεργοι, νεολαία... Τα συλλαλητήρια διοργανώνουν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και συμμετέχουν πλήθος ομοσπονδιών, σωματείων και κοινωνικών φορέων από όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή και δυναμικό «παρών» έχουν ήδη απευθύνει τοΜΕΤΑ και η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων.
Σήμερα διοργανώνονται τρία συλλαλητήρια, στις 12 το μεσημέρι:

  • στην Αθήνα, στην πλατεία Ομονοίας
  • στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου
  • στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις επόμενες ημέρες δρομολογεί, σε πλήρη σύμπλευση με την τρόικα, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων πληττόμενων από τα μνημόνια κοινωνικών ομάδων.
Οι αντιλαϊκές προβλέψεις του 3ου μνημονίου -που ανατρέπουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και μειώνουν για μια ακόμα φορά την οικονομική επιχορήγηση του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία-, η ενοποίηση των ταμείων και η αποδοχή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (την οποία βάφτισαν ως κανόνα βιωσιμότητας) θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και του χορηγούμενου εφάπαξ.
Όλα αυτά, αν συνδυαστούν με την οικονομική κατάρρευση των Ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών τους, τις δραματικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι συντάξεις από τις 11 περικοπές που έχουν επιβληθεί με βάση τους μνημονιακούς νόμους, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των μισθών, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και τη δραματική εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, έχουν ως αποτέλεσμα οι συντάξεις να μετατραπούν σε προνοιακά επιδόματα.
Συμμάχους σε αυτή τη νέα επίθεση εναντίον του κόσμου της εργασίας και των απομάχων της δουλειάς, η κυβέρνηση βρήκε τους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες, δηλαδή στους κοινωνικούς της εταίρους. Είναι αυτοί που έσπευσαν την επομένη δημοσίευσης του ν/σ να δηλώσουν τη συναίνεσή τους στο αντικοινωνικό τερατούργημα, προσφέροντας μάλιστα από το... υστέρημά τους 0,5 % αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτούς, δηλαδή, που δεκαετίες τώρα λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, πλουτίζουν με τη μαύρη αδήλωτη εργασία, πληρώνουν με άθλια μεροκάματα ατελείωτες ώρες εργασίας εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Με το «νέο ασφαλιστικό για συντάξεις φτώχειας» της κυβέρνησης:
  • Το συνταξιοδοτικό μετατρέπεται από κοινωνικό - αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό -κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι από την αλληλεγγύη των γενεών περνάμε σε ατομική οικοδόμηση της σύνταξης.
  • Ο στόχος του 3ου μνημονίου είναι η περικοπή της δαπάνης για συντάξεις κατά 1,8 δις ευρώ για φέτος και αυτή η δέσμευση έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016.
  • Η σύνταξη θα χορηγείται στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Δουλειά λοιπόν μέχρι το Τέλος, αν φυσικά βρεις δουλειά με επίσημη ανεργία 27% και (επίσημη επίσης) για τους νέους στο 60%.
  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον Ιούλη του 2015 με σημαντικές μειώσεις τους, και καταβολή μόνο του αναλογικού μέρους της πριν την ηλικία των 67 ετών.
  • Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία.
  • Περικόπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα για το 2015 450εκ. ευρώ και από 1% του ΑΕΠ για το 2016 και 2017, δηλ. άλλα 3,6 δις €.
  • Ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται από την «εθνική σύνταξη» πείνας 384 € και την ανταποδοτική που υπολογίζεται με τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κλίμακα ετών ασφάλισης. Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης κρύβεται και πίσω από τα ποσοστά αναπλήρωσης γιατί: εργαζόμενος με 35 χρόνια δουλειάς θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 39,21%. Αν δηλαδή ο μέσος όρος του μισθού ήταν 1.000 € η σύνταξη (στα 67 πλέον) θα είναι 384 + 391,21 = 775,21 € και θα μπορούμε να την πάρουμε στα 67 μας, αν…. Μέχρι τότε τα πέναλτι για κάθε χρόνο όπως καθιέρωσε θα την μειώνουν δραστικά.
  • Αυξάνονται κατά 2% στις κύριες και επιβάλλεται 6% στις επικουρικές οι κρατήσεις για την υγειονομική περίθαλψη αλλά και νέα αύξηση εισφορών στο σ/ν στο όνομα της διατήρησής τους.
  • Το κράτος αποσύρεται από την εγγύηση των επικουρικών με την υπογραφή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που απλά μετονομάστηκε σε «κανόνα βιωσιμότητας».
  • Στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
  • Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων για ασφάλιση και υγεία και οδηγούν σε επιπλέον μείωση των μισθών.
  • Αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Μειώνεται κατά 10% ως 15% το εφάπαξ.
  • Επιβάλλονται χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι και σταδιακά θα καταργηθεί εντελώς.
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΑΛΛΑΪΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
http://www.ergasianet.gr/menu-epikairotita/menu-epik-kinitopoiiseis/18570-meta160116-18570

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου