Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

(Καλό παρότι έχουμε ενστάσεις! Π.χ. ποιός είναι ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος); «Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΑΤΡΟΥ»

Γράφει ο Αντώνης Δεωνάς

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Από τα 100 περίπου λατομεία, διάλεξαν 20 να γίνουν ΧΥΤΑ ενώ από αυτά, τα 17 είναι στην Δυτική Αττική και μόνο τα τρία στην Ανατολική Αττική.

Είναι προφανές, ότι υπάρχει στοχευμένη μεθόδευση, ώστε η Δυτική Αττική να γίνει ο αποδέκτης του συνολικού σχεδόν όγκου απορριμμάτων, όλης της Αττικής και όχι μόνο!

«Πρωτεργάτης»  του όλου εγχειρήματος όπως φαίνεται, ο κ. Σταύρος Ιατρού, ο οποίος ουσιαστικά είναι αυτός,  που σπρώχνει την κατάσταση ώστε η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής να γίνει ένας απέραντος ΧΥΤΑ. Όλα αυτά, εις βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, προκειμένου η δική του περιοχή, που είναι η Ανατολική Αττική, να είναι ουσιαστικά απαλλαγμένη από κάθε είδους «ενοχλητικές»   δραστηριότητες. 

Μια περιοχή η Δυτική Αττική, με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια, ΧΥΤΑ και άλλες δραστηριότητες, που προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον και φυσικά συμβάλουν αρνητικά στη ποιότητα ζωής των κατοίκων, υπονομεύοντας την υγεία τους και μην ξεχνάμε, η Δυτική Αττική είναι πρωταθλήτρια στον καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις πάρα πάνω  δραστηριότητες.

Πριν από είκοσι μέρες είχαμε αποκαλύψει σε ανάρτησή μας ότι : «Μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ πολυπράγμων, κατευθύνει ότι δεν του αρέσει από τα περιβαλλοντικά έργα των απορριμμάτων προς τα «Δυτικά» πιστεύοντας ότι εκεί κατοικούν «κουτόφραγκοι» και να συμπληρώσουμε εδώ...και «λωτοφάγοι».

Είναι το ίδιο πρόσωπο που εξετέθη ανεπανόρθωτα στην ανοικτή συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 12-7-2017 όταν προσπαθούσε να ανατρέψει την λογική και να επιβάλει στο διαγωνισμό για τα στραγγίσματα στο ΧΥΤΑ Φυλής, εταιρεία που δεν πληρούσε τους βασικούς όρους του διαγωνισμού. Την επόμενη Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, όπως έχει πληροφορηθεί η στήλη, θα προσπαθήσει πάλι κρυπτόμενος να επιβάλει τις απόψεις του, στην συζήτηση που θα γίνει για το σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων - μεταλλείων (ΕΑΛΜ) Αττικής. Εδώ όμως τα γεγονότα δεν τον ευνόησαν καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας απεκάλυψε ολόκληρο το σχέδιο του.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα και το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το «Pitsounicity.gr», στις 25/7/2017 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, συζητήθηκε, το θέμα της χωροθέτησης νέων χώρων για την επεξεργασία απορριμμάτων και διάθεση υπολειμμάτων της Αττικής.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος ( Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος), ο μελετητής του ΕΔΣΝΑ, πρότεινε ανενεργά λατομεία της Δυτικής Αττικής ως κατάλληλους υποδοχείς απορριμμάτων και συγκεκριμένα το ανενεργό λατομείο βωξίτη στη θέση Μελετάνι.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, η περιοχή Μελετάνι, είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου για την Δυτική Αττική και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση εκεί να συμβεί η όποια δραστηριότητα σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο σημείο, είναι μια πευκόφυτη περιοχή, η οποία σε περίπτωση που δημιουργηθεί εκεί, οποιαδήποτε τέτοιου είδους δραστηριότητα, είναι καταδικασμένη να καταστραφεί.

Επίσης ο εισηγητής, καυτηρίασε το γεγονός ότι οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής δεν έχουν παραλάβει αρμοδίως από τον ΕΔΣΝΑ το παραδοτέο υλικό της μελέτης. Ανέφερε δε, ότι οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, έχουν επιλεκτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της μελέτης και μάλιστα έχουν επηρεάσει τον μελετητή, συνδέοντας το γεγονός αυτό,  με το γεγονός ότι ο επισπεύδων εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ, έχει ορισθεί ο κ. Σταύρος Ιατρού, πρώην Δήμαρχος Κερατέας. Πάντα σύμφωνα με τον εισηγητή, η Ελευσίνα μαζί με τα Μέγαρα και την Σαλαμίνα, έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων των τριών Δήμων, χωρίς όμως να εγκρίνει την υλοποίησή του ο ΕΔΣΝΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας, απαιτεί από τον ΕΔΣΝΑ να επιτρέψει στους Δήμους της Δυτικής Αττικής να υλοποιήσουν το σχέδιο τους για την διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Επίσης απαιτούν από τον ΕΔΣΝΑ  και την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσουν σε μια αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε κάθε περιοχή της Αττικής να επεξεργαστεί τα δικά της απόβλητα.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, υπάρχουν δυο λατομεία, το λατομείο Κυριακού και το λατομείο Τριάς, τα οποία αποτελούν εξαίρετους χώρους για την υποδοχή και επεξεργασία των απορριμμάτων της Ανατολικής περιοχής. Τόνισε δε, ότι η Δυτική Αττική δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υποδέχεται τα απορρίμματα της Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.

Από την πλευρά της μειοψηφίας, ο κ. Μιχάλης Μπέλτσιος (επικεφαλής του συνδυασμού Ενεργή Συμπολιτεία), πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Λιάσκος (Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος) πρότεινε κοινή σύσκεψη των Δήμων της Δυτικής Αττικής, παρουσία των φορέων και των βουλευτών της περιοχής, γιατί όπως ανέφερε δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην Δήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας. Όπως είπε, θεωρεί, ότι με τα κατάλληλα ανταλλάγματα μπορεί να αποδεχθεί την δημιουργία ΧΥΤΑ στο Μελετάνι.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, τόνισε ότι οι αγώνες που έγιναν στο Γραμματικό και στην Ανατολική Αττική, ήταν τελικά εις βάρος της περιοχής μας, αφού δεν παρουσίαζαν άλλη πρόταση παρά μόνο την διατήρηση της Δυτικής Αττικής ως αποδέκτη του συνόλου των απορριμμάτων. Τόνισε ότι η πρόταση της Ελευσίνας πρέπει να υιοθετηθεί από τους αρμόδιους φορείς, αφού παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής.

Και για να κλείσουμε εδώ, η «στήλη» μας σεβόμενη τον θεσμό του Περιφερειάρχη, προτείνει στην κ. Ρένα Δούρου, να απομακρύνει το συντομότερο από θέσεις ευθύνης τον κ. Σ. Ιατρού, γιατί είναι προφανές, ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπου αναμιχθεί.

Υ.Γ. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρων, να μας έστελνε τις απόψεις του πάνω σε αυτό το θέμα και ο κ. Θωμάς Μπιζάς του Δυτικού Μετώπου...

http://www.pitsounicity.gr/diadimotika-perifereies/12380-i-aksiopoiisi-ton-latomeion-tis-attikis-kai-o-rolos-tou-k-stavrou-iatrou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου