Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Συμβασιούχοι -ΔΑΣ-ΟΤΑ: «Βέλη» εναντίον κυβέρνησης, ΝΔ, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ



Μέτωπο κατά… πάντων διατηρεί η ΔΑΣ-ΟΤΑ στην υπόθεση των συμβασιούχων, όπως φαίνεται από την τελευταία ανακοίνωσή της που αναφέρεται στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 19 Ιουνίου.

Λέγοντας ότι με τις ενέργειές της «ανέδειξε τις συνέπειες της τροπολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ουσιαστικά έρχεται να απολύσει τους συναδέλφους συμβασιούχους», η ΔΑΣ-ΟΤΑ αναφέρει ότι κατέρρευσε η κυβερνητική προπαγάνδα για «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας όπως δήλωναν διάφοροι υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Ταυτόχρονα αποκάλυψε και τις δυνάμεις το Μαύρου Μετώπου», συμπληρώνει η ΔΑΣ-ΟΤΑ, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα υπό την πίεση του αγώνα των συμβασιούχων, διαμόρφωσε συστηματικά ένα φιλεργατικό προφίλ, καλλιεργώντας προσδοκίες με συνεχείς δηλώσεις για μονιμοποίηση τους, σκλήρανε απότομα τη στάση της. Η όξυνση των αγώνων ανέδειξε  την ευκολία με την οποία μπορεί να περάσει σε ακραία αντιδραστικές  θέσεις και πρακτικές. Αυτό φαίνεται και με το δημοσίευμα της Αυγής για την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας που στην ουσία έδινε τον τόνο αλλά και τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης να διαφυλάξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Οσον αφορά τη ΝΔ η ΔΑΣ-ΟΤΑ θυμίζει ότι «επιθετικά μίλησε για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άμεση απόλυση των συμβασιούχων. Στην πορεία διαμόρφωσε πρόταση σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αμφισβήτησε πλήρως την αποκομιδή των απορριμμάτων  από τους Δήμους, διατυπώνοντας την θέση ότι  οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορεί να μαζεύουν σκουπίδια. Κυβέρνηση και ΝΔ παίζουν ένα παιχνίδι που βολεύει και τους δύο ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει και οι δύο υπηρετούν τον ίδιο σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου που συνεπάγεται και χιλιάδες απολύσεις».
Δεν λείπει η επίθεση και προς την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ για την οποία η ΔΑΣ-ΟΤΑ αναφέρει ότι «έχει τον δικό της ρόλο σε αυτό το μαύρο μέτωπο, στην αρχή είχε ταχτεί ανοιχτά ενάντια στο αίτημα των εργαζομένων για Μόνιμη και Σταθερή δουλειά φτάνοντας στο σημείο να μιλά για δικαίωση όλων αυτών των δημάρχων που το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει στην απόλυση των συναδέλφων, όμως κάτω από τη πίεση των εργαζομένων άλλαξε στάση  έφτασε σε σημείο σε πολλά δημοτικά συμβούλια να υιοθετεί το αίτημα για άμεση μετατροπή των συμβάσεων από Ορισμένου σε Αορίστου. Όμως ακόμα και αυτός ο ελιγμός δεν κράτησε για πολύ. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι δήμαρχοι που υποτίθεται συμπαραστεκόταν στον αγώνα των συμβασιούχων  συντάχθηκαν με τη κυβερνητική πολιτική φτάνοντας σε σημείο να καλούν τους εργαζόμενους να σπάσουν την απεργία με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας, σε πολλές περιπτώσεις να καλούν εισαγγελείς και αστυνομία, να βάζουν τους μηχανισμούς τους να σπάσουν την απεργιακές κινητοποιήσεις και σε άλλες περιπτώσεις να είναι έτοιμοι να βάλουν τους ιδιώτες όπως η περίπτωση του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη».
Τέλος, επαναφέροντας την πρότασή της για να εγγράφονται και να ψηφίζουν όλοι οι συμβασιούχοι να έχουν δύναμη και φωνή μέσα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΔΑΣ-ΟΤΑ στρέφεται κατά της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ, κατηγορώντας τους ότι «σφυρίζουν αδιάφορα ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύουν την προσπάθεια οργάνωσης των συμβασιούχων στα σωματεία».
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ :
Την Τετάρτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η ΔΑΣ ΟΤΑ ανέδειξε τις συνέπειες της τροπολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ουσιαστικά έρχεται να απολύσει τους συναδέλφους συμβασιούχους.
Η διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία αντικειμενικά έφερε τους συμβασιούχους αντιμέτωπους με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, τις Οδηγίες της ΕΕ, το σύνταγμα, τους νόμους, τα μνημόνια, τους κρατικούς μηχανισμούς, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που επιδιώκουν να αναλάβουν την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων για να τονώσουν την κερδοφορία τους και τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Όλοι αυτοί, μαζί με τους ανθρώπους τους στο κίνημα, αποτελούν το μαύρο μέτωπο που με συνέπεια και στρατηγική αντιπαλεύει κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων.
Μέσα από αυτές τις πολυήμερες κινητοποιήσεις αποκαλύφθηκαν οι τακτισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Σε σχετικό χρονικό διάστημα κατέρρευσε η προπαγάνδα της για Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας όπως δήλωναν διάφοροι υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα αποκάλυψε και τις δυνάμεις το Μαύρου Μετώπου. Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα υπό την πίεση του αγώνα των συμβασιούχων, διαμόρφωσε συστηματικά ένα φιλεργατικό προφίλ, καλλιεργώντας προσδοκίες με συνεχείς δηλώσεις για μονιμοποίηση τους, σκλήρανε απότομα τη στάση της. Η όξυνση των αγώνων ανέδειξε  την ευκολία με την οποία μπορεί να περάσει σε ακραία αντιδραστικές  θέσεις και πρακτικές. Αυτό φαίνεται και με το δημοσίευμα της Αυγής για την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας που στην ουσία έδινε τον τόνο αλλά και τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης να διαφυλάξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η ΝΔ επιθετικά μίλησε για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άμεση απόλυση των συμβασιούχων. Στην πορεία διαμόρφωσε πρόταση σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αμφισβήτησε πλήρως την αποκομιδή των απορριμμάτων  από τους Δήμους, διατυπώνοντας την θέση ότι  οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορεί να μαζεύουν σκουπίδια. Κυβέρνηση και ΝΔ παίζουν ένα παιχνίδι που βολεύει και τους δύο ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει και οι δύο υπηρετούν τον ίδιο σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου που συνεπάγεται και χιλιάδες απολύσεις.
Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ έχει τον δικό της ρόλο σε αυτό το μαύρο μέτωπο, στην αρχή είχε ταχτεί ανοιχτά ενάντια στο αίτημα των εργαζομένων για Μόνιμη και Σταθερή δουλειά φτάνοντας στο σημείο να μιλά για δικαίωση όλων αυτών των δημάρχων που το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει στην απόλυση των συναδέλφων, όμως κάτω από τη πίεση των εργαζομένων άλλαξε στάση  έφτασε σε σημείο σε πολλά δημοτικά συμβούλια να υιοθετεί το αίτημα για άμεση μετατροπή των συμβάσεων από Ορισμένου σε Αορίστου. Όμως ακόμα και αυτός ο ελιγμός δεν κράτησε για πολύ. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι δήμαρχοι που υποτίθεται συμπαραστεκόταν στον αγώνα των συμβασιούχων  συντάχθηκαν με τη κυβερνητική πολιτική φτάνοντας σε σημείο να καλούν τους εργαζόμενους να σπάσουν την απεργία με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας, σε πολλές περιπτώσεις να καλούν εισαγγελείς και αστυνομία, να βάζουν τους μηχανισμούς τους να σπάσουν την απεργιακές κινητοποιήσεις και σε άλλες περιπτώσεις να είναι έτοιμοι να βάλουν τους ιδιώτες όπως η περίπτωση του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα από την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων. Για παράδειγμα μια σειρά δήμοι προχωρούν σε απολύσεις των συναδέλφων συμβασιούχων, άλλοι έχουν αφήσει τους συναδέλφους απλήρωτους ή δήμοι που ακόμα και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε σύσταση νέων θέσεων.
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση  από τη μεριά της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός καμιά διεκδίκηση απέναντι στις απολύσεις και την απληρωσιά.
Δεν υπάρχει και καμία δικαιολογία ότι δεν ήξεραν ή δεν ενημερώθηκαν από τα Σωματεία, από την πρώτη στιγμή έρχονταν από παντού τα μηνύματα των απολύσεων και της απλήρωτης εργασίας για τους συμβασιούχους. Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση της πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή», ΔΑΚΕ) η οποία παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σφυρίζει αδιάφορα ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύει την προσπάθεια οργάνωσης των συμβασιούχων στα σωματεία.
Η καλύτερη απάντηση ήρθε από τον κοινό αγώνα μονίμων και συμβασιούχων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Και σε αυτή τη συνεδρίαση για μία ακόμα φορά ανοίξαμε το ζήτημα να εγγράφονται και να ψηφίζουν όλοι οι συμβασιούχοι να έχουν δύναμη και φωνή μέσα στην ομοσπονδία. Η στάση της πλειοψηφίας για άλλη μία φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μετά τις βαρύγδουπες αγωνιστικές κουβέντες για τους αγώνες μαζί με τους συμβασιούχους έκαναν καθαρό ότι οι συμβασιούχοι δεν έχουν θέση δίπλα στους μόνιμους και αορίστου επομένως η σταθερή τους θέση απέναντι στους συμβασιούχους δείχνει πόσο υποκριτική είναι στάση το προηγούμενο διάστημα. Ο διαρκής αγώνας, για να εγγράφονται οι συμβασιούχοι στα σωματεία, η επίμονη δουλειά στους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα από κοινού μόνιμοι και εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας να διεκδικούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και τα εργασιακά τους δικαιώματα, η πείρα από προηγούμενους αγώνες αποτέλεσε την οργανωτική βάση, για να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν σωστό προσανατολισμό οι αγώνες.
Επίσης στη συνεδρίαση επαναφέραμε το θέμα εγγραφής του σωματείου Νομού Σερρών με αποτέλεσμα και κάτω από τη πίεση μας να δεσμευτεί η πλειοψηφία ότι θα το επαναφέρει στο επόμενο Γεν. Συμβούλιο.
Συνάδελφοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή δουλειά και από αυτό τα αίτημα δεν κάνουμε βήμα πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, το ότι  ψήφισαν ένα νόμο δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Καλούμε τα σωματεία των δήμων, τις επιτροπές αγώνα των συμβασιούχων να συνεχίσουν άμεσα να συνεδριάσουν και μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις) να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους. Να αναπτύξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες εκεί που οι δημοτικές αρχές προχωρούν σε απολύσεις ή αφήνουν τους συναδέλφους απλήρωτους. Βγαίνουμε ανοιχτά στη κοινωνία, δεν περιοριζόμαστε μόνο στα γκαράζ και τα δημαρχεία. Το θέμα της Μόνιμης και Σταθερής δουλειάς μας αφορά όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τους καλούμε να έρθουν και να παλέψουν δίπλα μας, να ενώσουμε τη φωνή μας τη δύναμη μας.
 Ο αγώνας συνεχίζεται. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι απολύσεις και η απληρωσιά στους Δήμους σπάει κόκκαλα. Οι Δήμαρχοι μετά και τη ψήφιση της τροπολογίας νομίζουν ότι τους λύθηκαν τα χέρια. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι αυτοί θα απολύουν τους συναδέλφους ή θα τους αφήνουν απλήρωτους και εμείς θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.  
Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τη πλειοψηφία των δημαρχών να ανακαλέσουν όλες τις απολύσεις, να πληρώσουν κανονικά τους συναδέλφους και να προχωρήσουν σε μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου.
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/simvasiouxoi-das-ota-veli-enantion-kivernisis-nd-kede-poe-ota/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου