Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μητσοτάκης: Ιδιώτες στην καθαριότητα -Θα μειώσω το Δημόσιο


 
Επέμεινε στο «μοντέλο» 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο για τα επόμενα 5 χρόνια, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR. Όπως είπε πρέπει να μειωθεί το Δημόσιο, όχι όμως με απολύσεις αλλά με εξορθολογισμό φορέων.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί στρατιές συμβασιούχων με “τυράκι μονιμοποιήσεων”.
«Ο εργαζόμενος που θα υπογράφει σύμβαση με το Δημόσιο, θα το κάνει για συγκεκριμένους μήνες και από εκεί και πέρα δεν θα δημιουργούνται ελπίδες», πρόσθεσε.
Επανέλαβε την επιθυμία του για σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ειδικά στο θέμα των απορριμμάτων λέγοντας ότι «κάποιοι δήμοι ήδη το θέλουν και πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό είναι προς το συμφέρον τους».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι κάποιοι από τους σημερινούς συμβασιούχους θα μπορούσαν να είχαν απορροφηθεί από αυτά τα ιδιωτικά σχήματα.

Τα αποσπάσματα των δηλώσεων Μητσοτάκη για το Δημόσιο

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρία Ζαχαρέα, εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις διότι θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του Κράτους στην οικονομία. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας επειδή το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να κάνει θαύματα αν απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμμάζεμα του Κράτους και για ένα καλύτερο Κράτος μέσα από αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών……….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρία Ζαχαρέα, έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε εσάς. Η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη Κυβέρνηση – όταν με το καλό και με τη στήριξη των πολιτών έρθουμε στην εξουσία – θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή, που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και το Κράτος πιο λειτουργικό.  Όχι μόνο θα το υιοθετήσει, θα το ενισχύσει και με…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, ανοίγματα σε αγορές προϊόντων.  Δεν θεωρώ ότι στην αγορά εργασίας πρέπει να κάνουμε περαιτέρω παρεμβάσεις…….

Εμείς εισηγούμαστε ότι ο κανόνας αποχωρήσεις από το Δημόσιο προς νέες προσλήψεις πρέπει να μείνει στο ένα προς πέντε για πέντε χρόνια ακόμα.  Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα περιορίσουμε σταδιακά το μέγεθος του Δημοσίου, όχι μέσα από απολύσεις, το τονίζω, αλλά μέσα από μια σταδιακή μείωση λόγω μεγαλύτερου αριθμού συντάξεων από νέες προσλήψεις.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Το έχω σημειώσει αυτό που είπατε, έχετε πει: «Θα καταργήσω φορείς, δεν θα κάνω απολύσεις». Αλλά ποιους φορείς θα καταργήσετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια νέα στρατιά συμβασιούχων οι οποίοι θα είναι όμηροι της κάθε πολιτικής εξουσίας και θα εκβιάζονται με το «τυράκι» της μονιμοποίησης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα σε όλους  – και θέλω εδώ να είμαι απολύτως σαφής – υπογράφεις μια σύμβαση ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο;  Η σύμβαση αυτή είναι για τον αριθμό των μηνών που την υπογράφεις. Δεν στοιχειοθετείται δυνατότητα μονιμοποίησης μέσα από μια σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Μετά φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Βεβαίως, φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι, αν το Δημόσιο χρειάζεται άλλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για εμένα η σωστή λύση θα ήταν να προχωρήσουμε σε σχήματα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων  – το οποίο ήταν στην επικαιρότητα πριν από κάποιες μέρες – υπό την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι το θέλουν. Απόφαση των Δήμων είναι αυτή, αλλά αν αυτό είναι οικονομικά συμφέρον, γιατί όχι;       Και γιατί να μην απασχοληθούν οι άνθρωποι οι οποίοι απασχολούνται σήμερα ως συμβασιούχοι στους Δήμους, σε αυτά τα καινούρια σχήματα;        Αυτές ξέρετε είναι συνταγές οι οποίες δουλεύουν στις πιο πολλές οικονομίες.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Φορείς θα καταργήσετε του Δημοσίου; Είναι ένα θέμα που θα ήθελα να το απαντήσετε, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε ότι «αν κλείσει ο φορέας, εγώ μένω στο δρόμο. Τι θα κάνω»;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Σας το λέω γιατί το είχα χειριστεί το ζήτημα αυτό όσο ήμουν Υπουργός. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για καταργήσεις φορέων. Υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια για εξορθολογισμό στη λειτουργία των φορέων. Δείτε παραδείγματος χάρη τις αστικές συγκοινωνίες. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε, υιοθέτησε τη λογική ότι ο καθένας μπαίνει χωρίς να πληρώνει εισιτήριο και υπήρχε μία γενικότερα χαλαρή διαχείριση, αυτό αύξησε τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών. Ποιος έρχεται και «προσθέτει» κυρία Ζαχαρέα για να λειτουργήσουν τα λεωφορεία μας όταν πέφτει έξω ο προϋπολογισμός ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου; Το Κράτος φυσικά. Περιθώρια εξορθολογισμού στη λειτουργία του Κράτους υπάρχουν σημαντικά.


Περίληψη δηλώσεων
Την δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεση του Noor1, στην οποία ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος συνομιλεί με ισοβίτη καταδικασθέντα για ναρκωτικά, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι σχέσεις με τους όλους τους επιχειρηματίες προσδιορίζονται από το θεσμικό μου ρόλο… Όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Όποιος είναι ένοχος να πάει στη φυλακή. Σε μια Δημοκρατία, όμως, το ποιος είναι ένοχος το κρίνει η Δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες Υπουργός της Κυβέρνησης να επικοινωνεί με έναν ισοβίτη… Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Καμμένος δεν καλύπτει κανέναν. Είναι μια εξήγηση που δεν στέκει».
«Φαντάζομαι», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θέλουν να μάθουν την αλήθεια… Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη δεν στέκει. Η εξεταστική για την Υγεία πραγματοποιείται την ώρα που η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει… Εάν καταψηφίσουν την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι… Ρώτησα ευθέως τον κ. Τσίπρα στη Βουλή εάν γνώριζε για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου. Έγειρε στη θέση του και έκανε πως δεν άκουγε αυτά που του έλεγα… Δεν απάντησε ποτέ».
Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2016. Το κόστος για την οικονομία είναι πολύ μεγάλο… Έχουμε περισσότερα λουκέτα σε σχέση με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν… Στο θέμα του χρέους δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα χειροπιαστό. Ο πρωθυπουργός ανήγαγε το χρέος σε μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Δεν πήραμε τίποτα ούτε στην ποσοτική χαλάρωση… Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι εάν φτάσουμε να διαπραγματευόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε… Δεσμευτήκαμε για μια σειρά από μέτρα για το 2019 και το 2020, τα οποία δεν μας ζητούσε κανένας πριν από ένα χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν μιλάμε για τέταρτο μνημόνιο αυτό ακριβώς εννοούμε. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το τίμημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η περικοπή του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων, η περικοπή επιδομάτων και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά τα συμφώνησε ήδη η Κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν από το 2019 και μετά».
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πιστεύει σε αυτές τις αλλαγές… Εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις διότι πιστεύω ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα του Κράτους στην οικονομία. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας επειδή το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να κάνει θαύματα αν απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία… Πιστεύω σε ένα καλύτερο Κράτος μέσα από την αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη Κυβέρνηση θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και το Κράτος πιο ευέλικτο… Θα γίνουν ανοίγματα σε αγορές προϊόντων… Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας θεωρούμε απολύτως απαραίτητη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών… Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε περικοπές δαπανών ίσου ύψους οι δανειστές δεν θα έχουν κανένα ζήτημα με αυτό… Για να μπορέσουμε να περικόψουμε φόρους πρέπει να περικόψουμε δαπάνες… Να δώσω ένα παράδειγμα. Στον τομέα της Υγείας, δεν υπάρχει σημαντικότατο έδαφος για εξορθολογισμό των δαπανών στις προμήθειες; Δεν υπάρχουν κεντρικές προμήθειες και ο καθένας προμηθεύεται για το διάστημα των επόμενων μηνών και όχι των επόμενων ετών, όπως θα λειτουργούσε ένα ευνομούμενο Κράτος. Εμείς εισηγούμαστε ότι ο κανόνας προσλήψεων προς αποχωρήσεων πρέπει να διατηρηθεί στο 1 προς 5 για τα επόμενα πέντε χρόνια… Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων… Δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια στρατιά συμβασιούχων που θα είναι όμηροι της εκάστοτε εξουσίας».
«Η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μια δέσμευση υπερβολική για την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υιοθετώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η χώρα θα κερδίσει αξιοπιστία. Αφού δώσει δείγματα γραφής, υπάρχει το περιθώριο για μια ειλικρινή συζήτηση με τους πιστωτές μας για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων… Αυτό προϋποθέτει ότι η επόμενη Κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει. Εμείς θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν περιμένουμε σωτηρία από κάποιον ξένο».
Υπογράμμισε ότι «όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα» ενώ συμπλήρωσε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Αυτή η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων και στις ανάγκες της χώρας… Είναι μια χείριστη Κυβέρνηση, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Είναι μια Κυβέρνηση που υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».
Για τα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αστυνομία «διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Όχι μόνο στα Εξάρχεια αλλά σε όλη την Ελλάδα», ενώ ξεκαθάρισε: «Στα ζητήματα νόμου και τάξης δεν χωρά καμία έκπτωση. Οι Έλληνες πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Ο ασφαλής πολίτης είναι ελεύθερος πολίτης».

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel
και τη δημοσιογράφο κυρία Μάρα Ζαχαρέα
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Στο σημείο αυτό θα υποδεχθούμε στο στούντιο του STAR τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που ήρθατε στο στούντιο STAR.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Καλησπέρα, κυρία Ζαχαρέα, και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Θέλω να πάρω το νήμα από το σχόλιο της Κάτιας, θα ανοίξουμε βεβαίως όλη την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, να ξεκινήσουμε όμως από την οικονομία γιατί και χθες στη Βουλή ήταν το θέμα της συζήτησης. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι επιτεύχθηκαν πέντε στόχοι με τη συμφωνία του Eurogroup και ότι θα βγούμε στις αγορές με το σπαθί μας. Το λένε και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αυτό, ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Εσείς το αμφισβητείτε αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Να ξεκινήσω, κυρία Ζαχαρέα, από εκεί που τελείωσε η κυρία Κάτια Μακρή. Η οριστικοποίηση της εκταμίευσης της δόσης απαιτεί ακόμα την υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων. Θυμίζω στους τηλεθεατές μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Είμαστε Ιούλιο του 2017, θα φτάσουμε πάρα πολύ κοντά σε μία κρίσιμη αποπληρωμή ενός ομολόγου για το οποίο δεν έχουμε χρήματα και χρειαζόμαστε τη δόση αυτή για να μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε. Τι κερδίσαμε όλο αυτό το 16μηνο;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Θα γίνει όμως η αποπληρωμή, δεν βλέπετε να υπάρξει κάποιο εμπόδιο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Εκτιμώ ότι θα υπάρξει τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά με τι κόστος; Η οικονομία είναι σε μία κακή κατάσταση, ύφεση πέρυσι, αναιμική ανάπτυξη φέτος και η πραγματικότητα της οικονομίας είναι ότι, με εξαίρεση τον τουρισμό, έχουμε πολύ περισσότερα λουκέτα από ό,τι καινούριες επιχειρήσεις που ανοίγουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται σήμερα. Δυστυχώς, για το ζήτημα του χρέους δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα χειροπιαστό.
Μ. ΖΑΧΑΡΕ
Μα το χρειαζόμαστε τώρα το χρέος; Ακούσαμε τον κ. Σόιμπλε να λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε τώρα το χρέος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Μη ρωτήσετε εμένα, ρωτήστε τον πρωθυπουργό ο οποίος ανήγαγε το χρέος σε κεντρικό στόχο της διαπραγμάτευσης. Δεν πήραμε τίποτα στο χρέος, δεν πήραμε τίποτα στην ποσοτική χαλάρωση. Η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτό το οποίο εκτιμάμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Θα τα πάρουμε και τα δύο λέει ο κ. Τσακαλώτος και είπε ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει και ένας έτοιμος αλγόριθμος για το χρέος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Από «θα» άλλο τίποτα. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ο ίδιος ο οποίος έλεγε ότι αν φτάσουμε Μάιο, Ιούνιο, καήκαμε. Γιατί τονίζω ότι η καθυστέρηση έχει κόστος. Διότι το βιώνουν οι πολίτες και διότι φτάσαμε στο σημείο να δεσμευτούμε σε μία σειρά από μέτρα για το 2019 και το 2020 τα οποία πριν από ένα χρόνο κανείς δεν μας ζητούσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όταν μιλάμε για τέταρτο Μνημόνιο αυτό ακριβώς εννοούμε. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν σήμερα ότι το τίμημα για την ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης είναι η περικοπή του αφορολόγητου, είναι η μείωση των συντάξεων, είναι η περικοπή επιδομάτων και είναι και περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά τα συμφώνησε ήδη η Κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν από το 2019 και μετά.
Αυτό το οποίο κερδίσαμε; Πράγματι την ολοκλήρωση, την τελευταία στιγμή, της αξιολόγησης, κάτι το οποίο σίγουρα μας βγάζει από την εξαιρετικά δυσάρεστη  θέση να είμαστε πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Και ενδεχομένως, εύχομαι να συμβεί αυτό, κάποια βελτίωση στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Κερδίσαμε πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, ρήτρα για την ανάπτυξη, κερδίσαμε τράπεζα για την ανάπτυξη. Γιατί γελάτε με αυτά; Δεν τα πιστεύετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Γελάω διότι ακούω τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού με κάποια σχετική καχυποψία. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος έλεγε τον Ιανουάριο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ένα ευρώ πρόσθετα μέτρα και δέχθηκε 5,2 δις συνολικά μέτρα για το 2018, το 2019 και το 2020.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Συμφωνείτε όμως και εσείς πως η οικονομία είναι κλίμα. Άρα είμαστε σε ένα σημείο εκκίνησης θετικό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η οικονομία πράγματι είναι κλίμα και αυτό θα το διαπιστώσουν οι πολίτες αλλά οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές όταν επέλθει η πολιτική αλλαγή μετά τις επόμενες εκλογές. Γιατί το λέω αυτό; Ένας από τους λόγους που σήμερα διαμορφώνεται κάπως ένα πιο θετικό κλίμα – όχι ο μόνος, αλλά ένας λόγος – έχει να κάνει με το γεγονός, κυρία Ζαχαρέα, ότι όλοι γνωρίζουν σήμερα, κυρίως αυτοί που θα έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους, ότι η επόμενη Κυβέρνηση, αυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Συμφωνείτε και εσείς, δηλαδή, ότι υπάρχει ένα πιο θετικό κλίμα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θα σας απαντήσω, νομίζω, πολύ συγκεκριμένα. Αφήστε με να ολοκληρώσω λίγο τη σκέψη μου. Η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις, πολύ πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των πολιτικών και μια Κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει δυσκολία να πει ότι ναι πρέπει να γίνουν μια σειρά από τολμηρές αλλαγές, όχι γιατί μας τις επιβάλλουν κάποιοι ξένοι, αλλά γιατί τις χρειαζόμαστε ως χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με το ’13 και το ’14, όπου παραμόνευε στη γωνιά ο κ. Τσίπρας, που έλεγε ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια, πως υπάρχει μια σοβαρή και φερέγγυα Αντιπολίτευση η οποία για όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα εγγυάται μεσομακροπρόθεσμη σταθερότητα.  Αρκεί αυτό από μόνο του;  Όχι. Για αυτό και βλέπετε ότι η οικονομία δεν ανακάμπτει με τους ρυθμούς που περιμένουμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Θέτετε ένα θέμα δηλαδή ότι έχουμε ένα πρόγραμμα μπροστά μας το οποίο η Κυβέρνηση δεν θέλει να το υιοθετήσει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Μα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος να πιστεύει ότι η Κυβέρνηση αυτή πιστεύει σε αυτές τις αλλαγές. Ο κ. Τσίπρας εξάλλου το έχει πει πολλές φορές μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Εσείς πιστεύετε;  Αυτό το πρόγραμμα αν υποθέσουμε ότι θα συμβεί αυτό το οποίο λέτε και θα έρθετε εσείς ως μια νέα Κυβέρνηση θα το υιοθετήσετε το πρόγραμμα αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρία Ζαχαρέα, εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις διότι θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του Κράτους στην οικονομία. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας επειδή το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να κάνει θαύματα αν απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμμάζεμα του Κράτους και για ένα καλύτερο Κράτος μέσα από αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Αυτά θα τα εξηγήσουμε αυτά που λέτε αλλά είναι λίγο ιδεολογική τοποθέτηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όχι, δεν είναι ιδεολογική, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Γιατί αν υποθέσουμε ότι θα γίνει αυτό που λέτε, δηλαδή μια αλλαγή Κυβέρνησης θα συμφωνήσετε φαντάζομαι πως η χώρα έχει συνέχεια. Θα βρεθείτε μπροστά σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό λέει για παράδειγμα: 2% πλεονάσματα έως το 2060.  Θα έχετε απέναντί σας τους δανειστές. Θα το υιοθετήσετε, θα το υλοποιήσετε ή θα κάνετε κάτι άλλο εσείς;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρία Ζαχαρέα, έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε εσάς. Η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη Κυβέρνηση – όταν με το καλό και με τη στήριξη των πολιτών έρθουμε στην εξουσία – θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή, που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και το Κράτος πιο λειτουργικό.  Όχι μόνο θα το υιοθετήσει, θα το ενισχύσει και με…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, ανοίγματα σε αγορές προϊόντων.  Δεν θεωρώ ότι στην αγορά εργασίας πρέπει να κάνουμε περαιτέρω παρεμβάσεις.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Για παράδειγμα απελευθέρωση του επαγγέλματος των Μηχανικών που πρέπει τώρα να κάνει η Κυβέρνηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Και όχι μόνο. Υπάρχουν απελευθερώσεις στα φορτηγά, οι οποίες στη θεωρία έχουν γίνει, στην πράξη δεν έχουν γίνει.  Εξακολουθούμε να έχουμε μια οικονομία η οποία σε πολλές πτυχές είναι κλειστή.
Στήριξη της επιχειρηματικότητας.  Εμείς θεωρούμε απολύτως απαραίτητο ότι χρειαζόμαστε μια μείωση φορολογικών συντελεστών, ξεκινώντας με τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Το έχετε πει αυτό. Έχετε και μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά πως ξέρετε ότι δεν θα έρθουν οι δανειστές, η τρόικα, να σας πει όχι δεν θα σας αφήνω να το κάνετε αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Οι δανειστές από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε περικοπές δαπανών ίσου ύψους δεν έχουν κανένα ζήτημα με αυτό, αλλά εγώ θέλω να πάω ένα βήμα παραπέρα…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Μη φύγουμε από αυτό γιατί είναι σημαντικό αυτό που λέτε. Θα βρείτε δηλαδή να περικόψετε ίσες δαπάνες. Ποιες θα είναι αυτές;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Για να μπορέσουμε να περικόψουμε φόρους, πρέπει να περικόψουμε δαπάνες.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Ποιες θα είναι αυτές, μπορείτε να μας πείτε κάποιο παράδειγμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχετε καμία αμφιβολία ότι στον τομέα της Υγείας, παραδείγματος χάρη, δεν υπάρχει σημαντικότατο έδαφος για εξορθολογισμό δαπανών, όπως  στα ζητήματα των προμηθειών; Όποιος γνωρίζει σήμερα πως γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία γνωρίζει την πραγματικότητα.  Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κεντρικές προμήθειες και ο καθένας προμηθεύεται με γνώμονα τις ανάγκες των επομένων μηνών και όχι των επόμενων ετών όπως θα λειτουργούσε ένα ευνομούμενο Κράτος.
Εμείς εισηγούμαστε ότι ο κανόνας αποχωρήσεις από το Δημόσιο προς νέες προσλήψεις πρέπει να μείνει στο ένα προς πέντε για πέντε χρόνια ακόμα.  Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα περιορίσουμε σταδιακά το μέγεθος του Δημοσίου, όχι μέσα από απολύσεις, το τονίζω, αλλά μέσα από μια σταδιακή μείωση λόγω μεγαλύτερου αριθμού συντάξεων από νέες προσλήψεις.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Το έχω σημειώσει αυτό που είπατε, έχετε πει: «Θα καταργήσω φορείς, δεν θα κάνω απολύσεις». Αλλά ποιους φορείς θα καταργήσετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια νέα στρατιά συμβασιούχων οι οποίοι θα είναι όμηροι της κάθε πολιτικής εξουσίας και θα εκβιάζονται με το «τυράκι» της μονιμοποίησης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα σε όλους  – και θέλω εδώ να είμαι απολύτως σαφής – υπογράφεις μια σύμβαση ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο;  Η σύμβαση αυτή είναι για τον αριθμό των μηνών που την υπογράφεις. Δεν στοιχειοθετείται δυνατότητα μονιμοποίησης μέσα από μια σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Μετά φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Βεβαίως, φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι, αν το Δημόσιο χρειάζεται άλλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για εμένα η σωστή λύση θα ήταν να προχωρήσουμε σε σχήματα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων  – το οποίο ήταν στην επικαιρότητα πριν από κάποιες μέρες – υπό την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι το θέλουν. Απόφαση των Δήμων είναι αυτή, αλλά αν αυτό είναι οικονομικά συμφέρον, γιατί όχι;       Και γιατί να μην απασχοληθούν οι άνθρωποι οι οποίοι απασχολούνται σήμερα ως συμβασιούχοι στους Δήμους, σε αυτά τα καινούρια σχήματα;        Αυτές ξέρετε είναι συνταγές οι οποίες δουλεύουν στις πιο πολλές οικονομίες.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:
Φορείς θα καταργήσετε του Δημοσίου; Είναι ένα θέμα που θα ήθελα να το απαντήσετε, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε ότι «αν κλείσει ο φορέας, εγώ μένω στο δρόμο. Τι θα κάνω»;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Σας το λέω γιατί το είχα χειριστεί το ζήτημα αυτό όσο ήμουν Υπουργός. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για καταργήσεις φορέων. Υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια για εξορθολογισμό στη λειτουργία των φορέων. Δείτε παραδείγματος χάρη τις αστικές συγκοινωνίες. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε, υιοθέτησε τη λογική ότι ο καθένας μπαίνει χωρίς να πληρώνει εισιτήριο και υπήρχε μία γενικότερα χαλαρή διαχείριση, αυτό αύξησε τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών. Ποιος έρχεται και «προσθέτει» κυρία Ζαχαρέα για να λειτουργήσουν τα λεωφορεία μας όταν πέφτει έξω ο προϋπολογισμός ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου; Το Κράτος φυσικά. Περιθώρια εξορθολογισμού στη λειτουργία του Κράτους υπάρχουν σημαντικά.
Αλλά έρχομαι στο αρχικό σας ερώτημα. Τι θα γίνει με τα πλεονάσματα. Εμείς λέμε σε κάθε τόνο και στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος, ότι η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας με πολύ μεγάλη ευκολία, 3,5% πλεονάσματα για πέντε χρόνια, είναι μία δέσμευση υπερβολική για την ελληνική οικονομία και μία δέσμευση η οποία δεν δίνει αρκετά περιθώρια για να μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Θα προσπαθήσετε να το επαναδιαπραγματευθείτε αυτό εννοείτε.


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ναι, αλλά με ποιο τρόπο; Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επαναδιαπραγμάτευση, διότι είναι μία πολυφορεμένη λέξη. Τι λέω ξεκάθαρα;  Υποθέτοντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η χώρα θα κερδίσει αξιοπιστία – όχι αμέσως – αφού δώσει δείγματα γραφής. Πιστεύω, ότι υπάρχει το περιθώριο για μία ειλικρινή συζήτηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και πιστωτές μας για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού όμως κυρία Ζαχαρέα, η επόμενη Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά τα οποία λέει. Εννοεί, δηλαδή, ότι πρώτα απ’ όλα εμείς θα κοιτάξουμε να σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν περιμένουμε σωτηρία από κάποιον ξένο. Εμείς πρέπει να αγκαλιάζουμε με θάρρος και με αποτελεσματικότητα τις μεταρρυθμίσεις που σας περιέγραψα.

Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή η Κυβέρνηση, με αυτούς τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν – όλοι έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί εναντίον σε αυτές τις πολιτικές – με ποια πίστη και με ποια αποτελεσματικότητα μπορούν να πάνε να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν πιστεύουν.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Αυτό θα το δούμε βέβαια στην πράξη, τα δύο χρόνια που θα εξελιχθούν μπροστά μας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι, κυρία Ζαχαρέα, δεν θα το δούμε.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Γιατί όπως λέει ο πρωθυπουργός εκλογές θα γίνουν το 2019.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Μισό λεπτό. Η Κυβέρνηση αυτή κυβερνάει ήδη 30 μήνες. Κυβερνάει, δηλαδή, περίπου όσο κυβέρνησε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Συγνώμη, δείγματα γραφής έχουμε. Δεν περιμένω εγώ να δω τίποτα παραπάνω από αυτήν την Κυβέρνηση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Επιμένετε να ζητάτε εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εννοείται. Εμείς είμαστε πάρα πολύ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Πως επιμένετε; Δεν σκέφτεστε ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να πει ένα διαφορετικό αφήγημα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Γιατί;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι το αίτημα για εκλογές είναι ενεργό; Δεν ξέρω αν ξέρετε κάτι εσείς και εμείς δεν ξέρουμε. Το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους, είναι ότι θα πάει μέχρι το ’19.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το αίτημα το οποίο εκπέμπω ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή που διατύπωσα το αίτημα για εκλογές, γνώριζα…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Επιμένετε δηλαδή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Γνώριζα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Στέλνουμε, όμως, ένα μήνυμα ξεκάθαρο στην ελληνική κοινωνία και εκτός Ελλάδος ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, κυρία Ζαχαρέα, στις προσδοκίες των Ελλήνων και στις δυνατότητες της χώρας. Είναι μία χείριστη Κυβέρνηση, είναι μακράν η χειρότερη Κυβέρνηση η οποία έχει γνωρίσει ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και είναι και μία Κυβέρνηση η οποία εκτός από τις αποδόσεις στην οικονομία, υπονομεύει και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται σήμερα τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα. Αυτά τα οποία έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πρωτοφανή.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Θέλω να έρθουμε στο θέμα του κυρίου Καμμένου – Γιαννουσάκης – Μαρινάκης, που πήρε και πολύ μεγάλο χρόνο συζήτησης χθες στη Βουλή. Υπήρξαν αιτιάσεις από όλες τις πλευρές για να τα πάρουν όλα ένα – ένα, γιατί ειπώθηκαν πάρα πολλά. Θέλω να ξεκινήσουμε από την κατηγορία που σας απευθύνει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι τόσο εσείς, όσο και η Νέα Δημοκρατία έχετε σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη τέτοιες, που δεν σας επιτρέπουν να θέλετε να ανοίξετε αυτό το θέμα και να μάθουμε όλοι τι ακριβώς έχει συμβεί με το NOOR 1, με τα ναρκωτικά και λοιπά και λοιπά και λοιπά.        Θα ήθελα λοιπόν κατ’ αρχήν να μου πείτε εσείς, εάν θέλετε και εάν μπορείτε, για τι είδους σχέσεις μιλάμε; Τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Μαρινάκη.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Δεν έχετε κάποια φιλική σχέση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι, δεν έχω καμία. Δεν έχω καμία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Εσείς, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Και οι σχέσεις μου με τους επιχειρηματίες, όλους τους επιχειρηματίες, είναι σχέσεις οι οποίες προσδιορίζονται από το θεσμικό μου ρόλο. Ο κ. Τσίπρας συναντούσε τον κ. Μαρινάκη. Ο κ. Παππάς συναντούσε τον κ. Μαρινάκη και δεν είδα ο κ.Τσίπρας και ο κ. Παππάς να ενοχλούνται από την υπόθεση αυτή, η οποία είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεστε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Βεβαίως, όταν τον συναντούσε και πανηγύριζε για την επιτυχία του διαγωνισμού. Από εκεί και πέρα όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Όποιος είναι ένοχος να πάει στη φυλακή, κυρία Ζαχαρέα, όποιος και αν είναι αυτός. Αλλά σε μία Δημοκρατία το ποιος είναι ένοχος το κρίνει η Δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο, το επαναλαμβάνω, αδιανόητο και πρωτοφανές  – και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες – Υπουργός της Κυβέρνησης να παίρνει τηλέφωνο ένα ισοβίτη για οποιονδήποτε λόγο. Και να σας πω και κάτι ακόμα;


Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Ο κ. Καμμένος είχε δώσει μία εξήγηση ότι εγώ επικοινώνησα μαζί του για να νιώσει ο μάρτυρας ότι έχει προστασία γιατί φοβόταν….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Μα είναι δουλειά του;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

…προκειμένου να πάει να καταθέσει αυτά τα οποία γνωρίζει να καταθέσει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εγώ ρώτησα τον κ. Καμμένο. Επικοινωνεί και με άλλους ισοβίτες ο κ. Καμμένος; Είναι δουλειά του Υπουργού να μπλέκεται στα χωράφια της Δικαιοσύνης; Και εν πάση περιπτώσει, κυρία Ζαχαρέα, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος….

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Δεν σας καλύπτει εσάς αυτή η εξήγηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι δεν με καλύπτει, δεν καλύπτει κανένα. Είναι μία εξήγηση η οποία δεν στέκει. Αλλά εν πάση περιπτώσει…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Ζητήσατε εξεταστική και είπε ο κ. Τσίπρας όχι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ας πάμε λοιπόν στην ουσία…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Θα εμμείνετε στο θέμα της εξεταστικής;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ας πάμε, λοιπόν, στην ουσία του επιχειρήματός σας. Πράγματι, αυτή είναι μία υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον, δεν είναι συχνό να βρίσκονται δύο τόνοι ηρωίνης. Και υπάρχουν μία σειρά από καταγγελίες οι οποίες είναι άκρως προβληματικές, αφορούν και τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και αφορούν και την εισπήδηση της εκτελεστικής εξουσίας στον ρόλο της Δικαιοσύνης.

Εγώ, λοιπόν, είμαι απολύτως σαφής. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να μελετηθεί και να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Όλες οι πτυχές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όλες οι πτυχές προφανώς που έχουν να κάνουν με μία Εξεταστική, όλες οι πτυχές. Όλα στο…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Όχι μόνο το σκέλος του κυρίου Καμμένου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όλα στο φως. Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που θέλουν να μάθουμε την αλήθεια θα συμφωνήσουν στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, η δικαιολογία του κ. Τσίπρα, χθες στη Βουλή, ότι δεν μπορούν να κάνουν Εξεταστική επειδή η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη δεν στέκει, κυρία Ζαχαρέα, διότι όλες οι Εξεταστικές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδείγματος χάριν για την Υγεία, η υπόθεση είναι ανοιχτή στην Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, μπορεί η Βουλή να ερευνά μία υπόθεση χωρίς να παρεμβαίνει στη δικαστική έρευνα. Το επιχείρημα, λοιπόν, αυτό δεν στέκει. Εγώ, λοιπόν, απευθύνω και πάλι μία πρόσκληση….

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Εσείς τι πιστεύετε ότι έχει γίνει με αυτό το θέμα; Έχετε κάποια…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω, κυρία Ζαχαρέα, είναι ότι ένας Υπουργός μίλησε 12 φορές  με έναν ισοβίτη.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για αυτό, εφ’ όσον δεν δέχεστε την ερμηνεία του κ. Καμμένου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν θα προβώ σε καμία ερμηνεία και για αυτό και ζητώ  – και θα ζητήσουμε και επίσημα – τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία εφ’ όσον συσταθεί, θα μπορέσει να ερευνήσει αυτήν την υπόθεση και θα κληθούν, προφανώς, να καταθέσουν και να δώσουν την άποψή τους όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την ιστορία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Πάντως κατά καιρούς έχουν γίνει Εξεταστικές για πολλά θέματα και νομίζω ότι ο πολίτης έμεινε στο τέλος με την αίσθηση ότι τίποτα δεν βγήκε από αυτές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Να σας πω όμως κάτι; Εάν πραγματικά θέλουμε να μάθουμε κάτι περισσότερο, από αυτό το οποίο γνωρίζουμε σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να είναι χρήσιμη. Θυμίζω, ότι εμείς δεν έχουμε καταψηφίσει καμία Εξεταστική Επιτροπή. Θυμίζω, επίσης, ότι έχουμε καταθέσει Εξεταστική Επιτροπή για τους πρώτους έξι μήνες του 2015 την οποία ο κ. Τσίπρας απέρριψε. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα αναθεωρήσουν την άποψή τους και δεν θα καταψηφίσουν αυτή την Εξεταστική. Διότι αν το κάνουν, κυρία Ζαχαρέα, είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι.

Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα. Εγώ ρώτησα τον κ. Τσίπρα ευθέως στη Βουλή δύο φορές, δεν πήρα καμία απάντηση. Ο κ. Τσίπρας έγειρε στην θέση του και έκανε πως δεν άκουγε αυτά τα οποία έλεγα. Τον ρώτησα ευθέως: «Γνωρίζατε ότι ο Υπουργός σας επικοινωνεί με ένα ισοβίτη;».  Αν μεν το γνώριζε έχει μία ευθύνη να το πει. Εάν δεν το γνώριζε έχει ένα ανεξέλεγκτο Υπουργό τον οποίο πρέπει να αποπέμψει. Λοιπόν, ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο. Ας γίνει λοιπόν αυτή η Εξεταστική για να μάθουμε επιτέλους ποια είναι η αλήθεια. Και, σας επαναλαμβάνω, θα ψάξουμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Όλες τις παραμέτρους.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Βεβαίως.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Θέλω να έρθω σε κάτι που είπατε χθες στη Βουλή και προκάλεσε σάλο εκείνη την ώρα. Είπατε ότι η τρομοκρατία έχει προέλευση από τη μήτρα της άκρας αριστεράς. Δεν  ξέρω πώς το εννοείτε αυτό, αν αναφέρεστε στην 17 Νοέμβρη, αν θέλατε να πείτε κάτι άλλο, αν ήταν μέσα στην ένταση….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Καθόλου μέσα στην ένταση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

…της Βουλής. Εμμένετε σε αυτής σας τη θέση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Προφανώς. Δεν εμμένω σε αυτή τη θέση, είναι η αλήθεια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Τι εννοείτε με αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση και μετά, και ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος, όλες έχουν ιδεολογικές αναφορές στο χώρο της άκρας, άκρας αριστεράς, η 17 Νοέμβρη και όλες οι παραφυάδες της. Μην κοροϊδευόμαστε. Δηλαδή, γιατί απορούμε με αυτό; Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις προκηρύξεις τους. Απορώ μάλιστα, γιατί αυτή η αυτονόητη τοποθέτηση  – και να σας πω και κάτι να λέμε την αλήθεια – είναι και μια στοιχειώδης δικαίωση και στη μνήμη των θυμάτων, διότι δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Απορώ γιατί αυτή η αυτονόητη αλήθεια προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις.

Εγώ δεν μίλησα για πολιτική βία. Προσέξτε, πολιτική βία έχουμε προφανώς από την άκρα Αριστερά και έχουμε και από την άκρα Δεξιά και έχουμε και από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, την οποία δεν είχα καμία δυσκολία εχθές στη Βουλή, για άλλη μια φορά, να χαρακτηρίσω ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτήν τη στιγμή. Συζητάμε εδώ για την τρομοκρατία έτσι όπως εκφράστηκε στην Ελλάδα από το ’74 και μετά. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Είναι ακόμα ενεργή  τρομοκρατία, είναι ακόμα ενεργή κυρία Ζαχαρέα. Και να σας πω και κάτι που δεν το είπα εχθές στη Βουλή; Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Λοιπόν ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας. Ας κοιτάξουμε αυτήν τη στιγμή πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της τρομοκρατίας και πως θα κάνουμε ξανά τους πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς. Αλλά η Κυβέρνηση η οποία σήμερα έχει στην ουσία εκχωρήσει τα Εξάρχεια σε παρέες αντιεξουσιαστών…


Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Εσείς τι θα κάνατε διαφορετικό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Τι θα κάνω διαφορετικό;  Θα επέβαλα το νόμο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Με τι τρόπο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν νομίζω ότι αμφιβάλει κανείς ότι μια αστυνομία έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να μπορέσει να μην επιτρέπει τα φαινόμενα κατάλυσης του νόμου που παρατηρούνται σήμερα στα Εξάρχεια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος;  Δηλαδή τι, θα βάλετε τα Μ.Α.Τ. στα Εξάρχεια; Πώς το σκέφτεστε σε πρακτικό επίπεδο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Θεωρείτε λογικό εσείς να υπάρχει μια ολόκληρη συνοικία στο κέντρο της πόλης η οποία να είναι έξω από τον κρατικό έλεγχο;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Ανεξαρτήτως αυτό, εγώ ρωτώ σε πρακτικό επίπεδο τι θα κάνατε εσείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας. Γιατί να υπάρχουν 30 ή 40 καταλήψεις δημοσίων ή ιδιωτικών κτιρίων στα Εξάρχεια;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Άρα, θα δίνατε εντολή στον αρμόδιο Υπουργό σας – όποιος και να ήταν – να στείλει την αστυνομία μέσα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Βεβαίως, να την αποκαταστήσει.  Να έχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη στα Εξάρχεια και όχι μόνο στα Εξάρχεια.  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα Εξάρχεια.  Έχουμε σημαντικότατες εστίες ανομίας σε όλη τη δυτική Αθήνα σήμερα. Είδαμε το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι το οποίο κάποιος με περισσή, δεν θέλω καν να χαρακτηρίσω, βλακεία, είπε ότι ήταν μια κακή στιγμή.  Στα ζητήματα νόμου και τάξης δεν χωρά καμία έκπτωση. Οι Έλληνες πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς όχι μόνο οι κάτοικοι των Εξαρχείων και οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας. Ο ασφαλής πολίτης είναι ελεύθερος πολίτης.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη συνομιλία που είχαμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
http://www.aftodioikisi.gr/politiki/mitsotakis-idiotes-stin-kathariotita-tha-meioso-to-dimosio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου