Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΜΙΖΕΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ, ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Το ποινικό μητρώο κομμάτων και πολιτικών



Όταν προς τα τέλη του 2014 άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς με πρωταγωνιστές μεγαλόσχημους της κυπριακής κοινωνίας –ήταν τότε που είχε καταδικαστεί ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και άνοιγε υπόθεση στο Κακουργιοδικείο για πλαστογράφηση εγγράφων για έναν πρώην ισχυρό τραπεζικό, ο οποίος τελικά αθωώθηκε– είχαμε βάσιμες αντιρρήσεις κατά πόσο αυτό θα αποτελούσε την απαρχή της κάθαρσης ή επικοινωνιακά παιγνίδια.
Απάντηση ακόμη δεν υπάρχει, παρότι μια ελπίδα για κάθαρση φαίνεται να αναδύεται.
Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό το διεφθαρμένο σύστημα, που επί δεκαετίες αυτοτροφοδοτείτο, σήμερα αλληλοσπαράσσεται και αλληλοεξοντώνεται. Μία σύλληψη οδηγεί σε επόμενες, φανερώνοντας στους πολίτες αυτό που για χρόνια ψυχανεμίζονταν, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις κι ονόματα. Εκβιασμοί, μίζες, στημένες προσφορές, αθέμιτος πλουτισμός, συμπαιγνία, αθέατες χρηματοδοτήσεις κομμάτων… Ατέλειωτος ο κατάλογος.
Ευθύνη για αυτή την «αποσύνθεση» που βιώνουμε φέρουν πρωτίστως τα κόμματα και οι πολιτικοί. Η διαφθορά μοιάζει με καρκίνωμα που έχει κάνει μετάσταση σε όλους τους θεσμούς της πολιτείας και έχει καταστρέψει και το τελευταίο κύτταρο.


Η έρευνα που δημοσιεύει σήμερα ο «Π» χαρτογραφεί το ποινικό μητρώο των κομμάτων, στελέχη των οποίων εμπλέκονται στα διάφορα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται την τελευταία πενταετία. Ένα βεβαρημένο ποινικό μητρώο, παρότι ακόμη πολλά σκάνδαλα έχουν –ταχυδακτυλουργικά– κρυφτεί.
Το ζήτημα είναι με ποιο κουράγιο ο ψηφοφόρος ύστερα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις μπορεί να οδηγηθεί στην κάλπη για να ψηφίσει. Την ώρα, μάλιστα, που οι ελπιδοφόροι πολιτικοί εξέλειπαν, αφού οι υποψήφιοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στο ίδιο κομματικό κατεστημένο.
Το βράδυ της Πέμπτης, την ίδια μέρα που είδαμε την προχειρότητα που επέδειξε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρία, ένας βουλευτής μίλησε από τηλεοράσεως για τον βούρκο στον οποίο θέλει να ρίξει την πολιτική ζωή ένας άλλος πολιτειακός αξιωματούχος. Το πιο απελπιστικό, λοιπόν, απ’ όλα, είναι που τα κόμματα δεν έχουν συναίσθηση του μέτρου της σήψης και της διαφθοράς τους. Μια απελπισία που θα φανεί στην αποχή.


Πρώτος ο Χριστόδουλος
Πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2014. Ήταν μια απόφαση που άνοιξε τον δρόμο και για τις υπόλοιπες, στέλνοντας το μήνυμα σε πολιτειακούς αξιωματούχους πως δεν είναι άτρωτοι. Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου καταδικάστηκε για καταδολίευση του κράτους και συγκεκριμένα για συγκάλυψη ποσού 1 εκατομμυρίου ευρώ από τον Φόρο Εισοδήματος. Πρόκειται για το 1 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε στην εταιρεία του κ. Χριστοδούλου από τη Focus Maritime του Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η ποινή, σύμφωνα με τη δικαστή, ήταν επιεικής, λόγω ηλικίας. Καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση και με πρόστιμο 13,5 χιλιάδες ευρώ.


Λουρουτζιάτης και Βέργας για τις μίζες των σκουπιδιών
Μαζί με τον Σάββα Βέργα και δέκα άλλους παραπέμφθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο εν ενεργεία δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης για την πολύκροτη υπόθεση του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Π», ο Α. Λουρουτζιάτης παρουσιάστηκε στο εδώλιο εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη κράτησή του. Ο Α. Λουρουτζιάτης κατηγορείται για κλοπή από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκία δημόσιου αξιωματούχου και κατάχρηση εξουσίας. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της πρώτης κατηγορίας, ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός απέκτησε αθέμιτα περιουσιακό όφελος, δηλαδή, ενώ ήταν δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος του ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμοχώστου (ΧΥΤΥ Κόσης) απέκτησε αθέμιτα από την εταιρεία HELECTOR CYPRUS LTD το συνολικό χρηματικό ποσό των 138.000 ευρώ, με σκοπό να διευθετήσει την εξόφληση συνολικού ποσού 4 εκατ. ευρώ σε δόσεις του ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμοχώστου προς την εταιρεία HELECTOR.
Ο Α. Λουρουτζιάτης, με δεξιές καταβολές, είχε εκλεγεί το 2011 με την υποστήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του από τον ΔΗΣΥ. Ως μέλος του ΔΗΣΥ, είχε προταθεί και διοριστεί από το κόμμα σε αρκετά συμβούλια ημικρατικών, όπως στην ΑΗΚ (διετέλεσε αντιπρόεδρος), στις ΚΑ και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενος είναι και ο συνεργάτης του προέδρου του ΔΗΚΟ, πρώην δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Κατηγορείται για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δωροδοκία δημόσιου αξιωματούχου και αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των κατηγοριών, ενώ ήταν δήμαρχος Πάφου και πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου, επιφορτισμένος, λόγω του λειτουργήματός του με τον έλεγχο των πληρωμών του ΧΥΤΑ Πάφου, αποδέχτηκε το χρηματικό ποσό των 766.600 ευρώ για να βοηθήσει στην έγκαιρη εξόφληση των χρεώσεων του ΧΥΤΑ Πάφου προς τη HELECTOR.


Ο Βέργας, ο Σαρίκας και το πολυσυλλεκτικό «ψηφοδέλτιο» της μίζας
Ο Σάββας Βέργας, μέλος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ από τα 16 του χρόνια, εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1996 με τη στήριξη, τότε, του Σπύρου Κυπριανού. Το 2001, όταν δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, αρκέστηκε σε μια δεύτερη θητεία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Πάφου. Το 2006 πέτυχε την εκλογή του ως δημάρχου, ενώ επανεξελέγη το 2011, με τη στήριξη Καρογιάν, εξασφαλίζοντας ποσοστό 49% έναντι 47% του αντιπάλου του, Φειδία Σαρίκα, ο οποίος από βουλευτής επιχείρησε να επανέλθει στη δημαρχία Πάφου. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΚΟ δεν δίστασε να αφήσει στα κρύα του λουτρού τον συναγωνιστή του Μάριο Καρογιάν και να αλλάξει στρατόπεδο, υποστηρίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Τεράστιες απορίες υπάρχουν για την ξαφνική αυτή μεταστροφή, η οποία σύντομα ίσως διερευνηθεί.
Ο Σάββας Βέργας εκτίει ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ. Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, έλαβε μισό εκατ. μίζες ως αποτέλεσμα μιας καλοστημένης «επιχείρησης» εκβιασμών και διαφθοράς.
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ κατηγορούμενος βρέθηκε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, του οποίου ήρθη η βουλευτική ασυλία. Μαζί του κατηγορούμενοι άλλοι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι. Και οι πέντε αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Σαρίκας είναι μέλος της ΕΔΕΚ από το 1977. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, δήμαρχος Πάφου, θέση στην οποία εξελέγη το 1996.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ευτύχιου Μαλληκίδη, διευθυντή του ΣΑΠΑ, για τον τρόπο που στήνονταν οι μίζες, ο οποίος επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο, κατά την πρώτη φάση του αποχετευτικού μίζες πήρε ο τότε δήμαρχος Φειδίας Σαρίκας και οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι Βάσος Βασιλείου, Ευστάθιος Ευσταθίου, Γιώργος Μιχαηλίδης, καθώς και δημοτικός σύμβουλος που απεβίωσε.
Ο Γ. Σιαηλής είναι δημοτικός σύμβουλος. Εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ ήταν και ο Βασιλείου, ο Μιχαηλίδης ήταν επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, ενώ ο Ευσταθίου ήταν αντιδήμαρχος, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.


ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ υπόλογοι για Focus
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος θεωρείται ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Ο φίλος και συνεργάτης του Μιχάλης Ζολώτας και η εταιρεία του Focus Maritime Corporation έχουν συσχετιστεί από τους ανακριτές της αστυνομίας με τις χρηματοδοτήσεις κυπριακών πολιτικών κομμάτων και, συγκεκριμένα, με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Φυσικά, όπως αποφάνθηκε τον Ιανουάριο ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία από τις αστυνομικές έρευνες, οι επίμαχες χρηματοδοτήσεις δεν οδηγούν προς διάπραξη ποινικών αδικημάτων, αφού η όποια αδήλωτη χρηματοδότηση προς τα κόμματα κατά τον ουσιώδη χρόνο (2008) δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.
Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να αθωώσει και στη συνείδηση του κόσμου τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου τα οποία, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Κληρίδης, έλαβαν εμβάσματα από την εταιρεία του στενού συνεργάτη του Α. Βγενόπουλου. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως το συνολικό ποσό με το οποίο έχει επωφεληθεί ο ΔΗΣΥ με τρία διαφορετικά εμβάσματα από τη Focus ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.
Τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Focus πλήρωσε συνολικά ποσό 881.430 στη Marfin Travel για αεροπορικά εισιτήρια για την κάθοδο φοιτητών στην Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008.
Ο γενικός εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε, εξάλλου, μεταξύ άλλων, πως, σύμφωνα με κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο οποίος συμμετείχε σε συσταθείσα επιτροπή η οποία είχε αναλάβει την εξεύρεση οικονομικής βοήθειας για την προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια, σε κάποιες συνεδρίες της επιτροπής αναφέρθηκε ότι κάποιο πρόσωπο θα έδιδε για τους σκοπούς της προεκλογικής εκστρατείας ποσό πέραν των δύο εκατ. λιρών. Το πρόσωπο αυτό κατονομάστηκε ως ο Ανδρέας Βγενόπουλος και, όπως του λέχθηκε, με αυτά τα χρήματα ο οικονομικός στόχος της εκστρατείας θα επιτυγχάνετο. Ο κ. Κληρίδης πάντως δεν προχώρησε ένα βήμα ακόμα επί του θέματος αυτού, ούτε κάλεσε τον Δημήτρη Χριστόφια να καταθέσει.


Υπόθεση Aero, άλλως υπόθεση Δρομολαξιάς
Κιττής, Ζαννέττος και Τσουρής

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου έκρινε ένοχους τους Στάθη Κιττή, τέως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της cyta και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΚΟ, τον Χαράλαμπο Τσουρή, τέως πρόεδρο του δ.σ. της ΑΗΚ και μέλος του δ.σ. της cyta και επίσης στέλεχος και εκλεκτό του ΔΗΚΟ, καθώς επίσης το στέλεχος του ΑΚΕΛ Βενιζέλο Ζαννέττο στην υπόθεση για την επένδυση από το ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της cyta στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά. Οι τρεις βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές όπου εκτίουν την ποινή τους: οκτώ έτη ο Στ. Κιττής, τρία ο Χαρ. Τσουρης και τριάμισι ο Β. Ζαννέττος.

Της δίκης είχε προηγηθεί ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για τα έργα και τις ημέρες τους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Στάθης Κιττής κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία, καταδολίευση, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δωροληψία. Συνολικά, για 16 αδικήματα. Μεταξύ άλλων, συνωμότησε με τον Νίκο Λίλλη για να παρουσιάσουν το έργο Aero Center υπερτιμημένο. Για την ίδια κατηγορία κρίθηκε ένοχος και ο Χ. Τσουρής. Ο κ. Κιττής καταδικάστηκε επίσης για χρηματισμό με συνολικό ποσό 300 χιλ. ευρώ σε τρεις δόσεις των 100 χιλ. ως αντάλλαγμα για τη θετική του στάση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Επίσης, καταδικάστηκε για πλαστογραφία και για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε την ευκαιρία να αντικαταστήσει τον Στάθη Κιττή, όταν παραιτήθηκε σύσσωμο το δ.σ. της cyta (2010) λόγω του σκανδάλου με τις μαύρες σακούλες με ευρώ (προϊόν πώλησης καρτών τηλεφώνου) που φέρεται να κυκλοφόρησε στον οργανισμό ο πρόεδρος θυγατρικής Γιώργος Κωνσταντίνου, προσκείμενος στο ΔΗΚΟ. Ο Κωνσταντίνου δεν διορίστηκε ξανά τότε και ήταν το άτομο που είχε φέρει στην Κύπρο κι ενώπιον Χριστόφια τον πρόεδρο του ομίλου Triple Five Ναντέρ Γκερμεζιάν, ο οποίος είχε υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μια άλλη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί ο Στ. Κιττής κι άλλο ένα μέλος του δ.σ. που δεν ξαναδιορίστηκε, το 2010, ήταν μια υπόθεση με τη χρήση πιστωτικής υπηρεσιακής κάρτας της cyta για προσωπικές αγορές. Αυτά ως παρένθεση, απλώς για να σημειώσουμε και τις πολιτικές ευθύνες από τον επαναδιορισμό Κιττή. Να τονίσουμε πως οι διεργασίες που οδήγησαν στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς είχαν ήδη ξεκινήσει όταν ο Δ. Χριστόφιας είχε ξαναδιορίσει τον Κιττή.
Στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, ο Τσουρής κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες: απάτη και δόλο, κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.
Ο Β. Ζαννέττος κρίθηκε ένοχος ότι εκβίασε και εξανάγκασε τον Νίκο Λίλλη να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της Αλκής ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, απειλώντας τον ότι, αν δεν το πράξει, θα θέσει προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου κ. Σάντη, οι ανακριτές της υπόθεσης προέβησαν σε εξετάσεις και σε αξιολόγηση μαρτυρίας και πληροφοριών «εντός του πλαισίου που επέτρεπαν οι εξουσίες τους, αποκλείοντας εμπλοκή, ή έστω πιθανότητα εμπλοκής, στη διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων ή άλλων συναφών με αυτά, ατόμων όπως οι Νίκος Κατσουρίδης, Αλέξανδρος Κατσουρίδης, Πάμπης Κυρίτσης, Νεοκλής Συλικιώτης και Βάσος Γεωργίου.

 
Άρση ασυλίας βουλευτή ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους
Δημόσιος κίνδυνος
Στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποφάσισε να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ώστε να καταστεί δυνατή η ποινική δίωξή του σε σχέση με σοβαρές εναντίον του καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις. Οι καταγγελίες είχαν φτάσει στη Νομική Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά τη διάρκεια οδήγησης κατά 72 km! Έτρεχε με 172 km αντί 100 km. Διερευνώντας περαιτέρω ο γεν. εισαγγελέας το θέμα, προέκυψε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού καταδικών και εξώδικων καταγγελιών εναντίον του βουλευτή, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, μέχρι και 190 km. Από αστυνομικές καταθέσεις προέκυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο βουλευτής επέδειξε απρεπή συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οργάνων, επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, όταν επληροφορείτο ότι θα εκαταγγέλλετο. Όλα αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του κ. Κληρίδη, στην οποία προστίθεται πως «κατ' εξακολούθηση και κατ' επίκληση της βουλευτικής ασυλίας παρουσιάζεται να παραβιάζει τον νόμο και τους κανονισμούς υπό συνθήκες που συνιστούν δημόσιο κίνδυνο».
Η ασυλία ήρθη, ενώ η υπόθεση ήδη δικάζεται. Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν παραδέχεται. Εν τω μεταξύ, είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό.


Ο Ρίκκος στο εδώλιο
Μια προσωπική επιλογή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο διορισμός του τέως βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κατέληξε, το λιγότερο, σε παρωδία. Ο κ. Ερωτοκρίτου ήταν βουλευτής του ΔΗΣΥ, συνιδρυτής και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ. Η ρήξη στις σχέσεις του με τον γενικό εισαγγελέα έφερε στην επιφάνεια μια υπόθεση την οποία ο Κώστας Κληρίδης είχε στο συρτάρι του 8 μήνες προηγουμένως!
Αυτή τη στιγμή, ο Ρ. Ερωτοκρίτου είναι κατηγορούμενος, μαζί με άλλους, σε ποινική υπόθεση η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, κατάχρηση εξουσίας, συναλλαγές που ενδεχομένως να υποδηλώνουν διαφθορά και δωροδοκία. Για την υπόθεση αυτή είχε διοριστεί ποινικός ανακριτής, ο Παναγιώτης Καλλής, το πόρισμα του οποίου κρίθηκε στην πορεία ανεπαρκές, με την υπόθεση να περνά στα χέρια του δικηγόρου κ. Ηλία Στεφάνου. Με βάση το κατηγορητήριο, υπήρξε κάποια συμπαιγνία μεταξύ του δικηγορικού οίκου Α. Νεοκλέους που εκπροσωπεί την υπό εξυγίανση Λαϊκή Τράπεζα και του τότε βοηθού γεν. εισαγγελέα αναφορικά με τον χειρισμό αστικής υπόθεσης την οποία είχε καταχωρίσει, και εταιρείες οικογενειακών του συμφερόντων εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας (για συμψηφισμό δανείων). Το συμφωνημένο αντάλλαγμα για αυτή την απόφαση αφορούσε την άσκηση ποινικών διώξεων σε μια άλλη υπόθεση του γραφείου Νεοκλέους, την υπόθεση Providencia. Πάντως, το γραφείο Νεοκλέους διεκπεραίωσε την υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος έχασε τη δίκη, με αποτέλεσμα να μην γίνει κανένας συμψηφισμός.
Η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειώσουμε πως η υπεράσπιση Ερωτοκρίτου έχει καλέσει ως μάρτυρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Ερωτοκρίτου απολύθηκε από τη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.


Η καταδίκη Παπακώστα για το Μαρί
Προσωπικές και θεσμικές ευθύνες στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εντοπίσει στο πόρισμά του για την τραγωδία στο Μαρί που οδήγησε στον θάνατο 13 ανθρώπους ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης Πόλυς Πολυβίου. Η κύρια ευθύνη, κατά τον ίδιο, βαραίνει τον Δημήτρη Χριστόφια. Ευθύνες για εγκληματική ολιγωρία είχε εντοπίσει και στη στάση του τότε υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, καθώς και στη στάση του τότε υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα. Οι συγγενείς των θυμάτων απαιτούσαν την άρση της ασυλίας του Δ. Χριστόφια και την ποινική δίωξή του, ωστόσο ο Πέτρος Κληρίδης, τότε γενικός εισαγγελέας, είχε άλλη γνώμη. Για την υπόθεση καταδικάστηκε τελικά μαζί με τρεις άλλους ο Κώστας Παπακώστας σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, καθότι κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δίωξη του Δημήτρη Χριστόφια.


Ιστορίες ρουσφετιού επί Χριστόφια
Ποινικές υποθέσεις που «ξεπλύθηκαν» με παραιτήσεις

Το ρουσφέτι αποτελεί ποινικό αδίκημα από το 2001, κι αν το καλοσκεφτεί κανείς, κανονικά πολλοί πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι θα έπρεπε να είναι πίσω απ’ τα σίδερα.
Στην κυβέρνηση Χριστόφια αρκετές περιπτώσεις που σχετίζονταν με ρουσφέτι είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά ποινικές έρευνες ή καταδίκες δεν υπήρξαν. Αν και «ξεπλύθηκαν» με παραιτήσεις, γκρέμισαν το προφίλ του αριστερού ιδεολόγου Προέδρου και του ΑΚΕΛ της δίκαιης κοινωνίας.

- Πάντως, το σκάνδαλο μεγατόνων που ταρακούνησε την κυβέρνηση Χριστόφια, η υπόθεση του 2011 με τον άτυπο διορισμό του φίλου και συγκατοίκου της κόρης του Ανδρέα Μολέσκη, Μελίνας, στη Γραμματεία της Προεδρίας ενόσω αυτός ήταν επικεφαλής, δεν τέθηκε στο μικροσκόπιο ανακριτών. Το σκάνδαλο και οι ευθύνες «καθάρισαν» με την παραίτηση Μολέσκη –εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον κ. Χριστόφια, του οποίου ήταν προσωπική επιλογή– και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν αργότερα έλεγαν πως ο τότε γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε ποινική δίωξη.
- Ο Βάσος Γεωργίου, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Δημήτρη Χριστόφια, παιδικός του φίλος, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Ιούλιο του 2010, όταν αποκαλύφθηκε πως από το φαξ του γραφείου του στέλνονταν «ραβασάκια» στο υπουργείο Άμυνας, εν είδει ρουσφετιού, με στόχο την ικανοποίηση πολιτών και ψηφοφόρων. Η υπόθεση έκλεισε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

- Ούτε η υπόθεση (2010) του τότε γενικού εισαγγελέα Άκη Παπασάββα για την τοποθέτηση των δέκα εμφυτευμάτων οδήγησε σε διώξεις. Ο κ. Παπασάββας επέστρεψε λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης τις 17 χιλιάδες ευρώ που κόστιζαν τα εμφυτεύματα, αλλά αυτός δεν παραιτήθηκε, ενώ τα στοιχεία που ίσως οδηγούσαν σε ποινικές διώξεις (βλέπε πανοραμικές ακτινογραφίες κ. Παπασάββα) είχαν εξαφανιστεί…

- Στις 5/10/2012 είχε εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου εναντίον δύο δημόσιων λειτουργών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με την κατηγορία επηρεασμού αρμόδιας επιτροπής προσλήψεων, προκειμένου να επιδείξει εύνοια υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, αλλά το πλέον ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση ήταν ο ρόλος του τότε υπουργού Γεωργίας Μιχάλη Πολυνείκη, πολιτικού προϊσταμένου των δύο κατηγορουμένων. Παραιτήθηκε υπό το βάρος των καταγγελιών.

- Ίσως να θυμάστε και την υπόθεση του προέδρου της ΕΠΑ και πρώην γενικού διευθυντή της Βουλής – ένας διορισμός που είχε γίνει επί Δ. Χριστόφια, ήταν μάλιστα μια από τις προσωπικές επιλογές του, ο οποίος είχε άδοξο νομικό τέλος. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κηρύξει παράνομο τον διορισμό του Κωστάκη Χριστοφόρου στην προεδρία της ΕΠΑ, επειδή το Υπουργικό Συμβούλιο δεν δικαιολόγησε την επιλογή του συγκεκριμένου ατόμου ως όφειλε με βάση τη σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο κ. Χριστοφόρου δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο από οποιεσδήποτε εκπαιδευτικές υπηρεσίες στον κόσμο. Το δε μεταπτυχιακό του φαίνεται να είναι προϊόν λογοκλοπής. Ο κ. Χριστοφόρου δεν ξαναδιορίστηκε και το θέμα έληξε εκεί. 



ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ
17/04/2016 - 15:12
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=322440&-V=articles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου