Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΧΥΤΑ ΠΑΦΟΥ: Συμφωνία σήμερα και φεύγει η Ηλέκτωρ, αλλιώς…

ΧΥΤΑ ΠΑΦΟΥ: Συμφωνία σήμερα και φεύγει η Ηλέκτωρ,  αλλιώς…
Συνάντηση με τους εργαζομένους στο ΧΥΤΑ Πάφου θα έχει σήμερα το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης του ΧΥΤΑ, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών των δύο πλευρών και συμφωνίας σε σχέση με το καθεστώς εργοδότησής τους όταν αποχωρήσει από τη διαχείριση του έργου η εταιρεία Ηλέκτωρ. Αν οι δύο πλευρές τα βρουν σήμερα, τότε το Δ.Σ του ΧΥΤΑ παρουσιάζεται έτοιμο σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων να αναλάβει το όλο έργο.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα αναλάβει τη διαχείριση του χώρου μέχρι να προκηρυχθούν από την αρχή οι θέσεις εργασίας και να προχωρήσει σε προσλήψεις, κάτι που σημαίνει πως θα παραταθεί η διαχείριση του έργου από την Ηλέκτωρ, παρότι το συμβόλαιό της έχει ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο.
Ο ΤΡΟΠΟΣ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Αλήθειας», η Νομική Υπηρεσία έχει αποκλείσει την απευθείας εργοδότηση από το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ των 14 εργαζομένων στο έργο, με το Γενικό Λογιστήριο να ενημερώνει πως ο νόμιμος τρόπος εργοδότησής τους, είναι ο συνασπισμός των εργαζομένων αυτών σε οντότητα και στη συνέχεια το Συμβούλιο να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί τους, επικαλούμενο «έκτακτη ανάγκη» σύμφωνα με τη νομοθεσία. Πάντως, σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν κάποιες φωνές εκ μέρους των εργαζομένων, για αυτό η συνάντηση σήμερα θα έχει καθοριστικό ρόλο για την όλη έκβαση του θέματος.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ.
Άμεσα εμπλεκόμενος στο θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Α» ότι «αν δεν ξεκαθαρίσει το εργατικό καθεστώς δεν πρόκειται να γίνει παραλαβή των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ». Το ίδιο πρόσωπο ανέφερε ότι ο λόγος που συνεχίζει η Ηλέκτωρ τη διαχείριση του έργου, είναι επειδή μέχρι τώρα δεν έχουν ρυθμιστεί τα εργασιακά ζητήματα μεταξύ του Συμβουλίου του ΧΥΤΑ και των εργαζομένων. Αν βρεθεί μία λύση «μπορεί να γίνει η παραλαβή μέσα σε ένα 10ήμερο», πρόσθεσε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Πάντως, αν η πρόταση που θα παρουσιάσει το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ δεν γίνει αποδεκτή από τους εργαζομένους, τότε το Δ.Σ όπως μας αναφέρθηκε, θα προκηρύξει από την αρχή όλες τις θέσεις. Σε αυτό το ενδεχόμενο, τότε θα παραταθεί το διάστημα στο οποίο η Ηλέκτωρ θα συνεχίσει τη διαχείριση του έργου λόγω της χρονικής διάρκειας που θα έχει μία τέτοια διαδικασία, ενώ και οι εργαζόμενοι στο έργο δεν θα έχουν πλέον προτεραιότητα για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν.
Η ΑΠΟΛΥΣΗ.
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε χθες η «Α», προκύπτει και ακόμη ένα ζήτημα όσο αφορά έναν από τους 14 υπαλλήλους και συγκεκριμένα τον Μιχαήλ Μιχαήλ, πρώην Διευθυντή της εταιρείας Ηλέκτωρ για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη για το σκάνδαλο των αποβλήτων. Ο κ. Μιχαήλ παρέλαβε στις 21 Απριλίου επιστολή απολύσεως «λόγω πλεονασμού», αν και στην επιστολή γίνεται λόγος και για «συνομολογούμενη εμπλοκή (του Μιχαήλ) σε αξιόποινες πράξεις σχετιζόμενες με τα έργα», παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατηγορηθεί για την υπόθεση αλλά θα είναι μάρτυρας κατηγορίας. Άτομα που μίλησαν στην «Α» ανέφεραν ότι η απόλυσή του έγινε για εκδικητικούς λόγους, καθώς ήταν η δική του θεληματική κατάθεση που άνοιξε τον κύκλο των συλλήψεων για την υπόθεση.
ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
Το Δ.Σ του ΧΥΤΑ απασχολήθηκε και για την περίπτωση του κ. Μιχαήλ σε πρόσφατη συνεδρία που είχε, χωρίς να παρθεί απόφαση για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην εργοδότησή του ή όχι όταν το Συμβούλιο αναλάβει τη διαχείριση των έργων του ΧΥΤΑ. Όπως μας τονίστηκε, θα περιμένουν την έκβαση των ανακριτικών εξελίξεων πριν προχωρήσουν στην τελική τους απόφαση.
http://alfanews.com.cy/index.php/kypros/item/24573-2016-04-25-07-45-29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου