Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΧΥΤΑ Ανοίγει η βεντάλια

Αποκαλύπτονται οι «υπόγειες» συμφωνίες - Ζημιά ύψους 7,5 εκατομμυρίων για το κράτος

Ονόματα φέρεται να έδωσε στους ανακριτές ο Θεοφάνης Λώλος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σήμερα νέες συλλήψεις

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ στην Κύπρο οι Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος


Ανοίγει η βεντάλια για το διπλό παιχνίδι που φέρεται να διαδραμάτισε ο Θεοφάνης Λώλος στο φαγοπότι σε ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. Ο στενός συνεργάτης του κ. Μπόμπολα και σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση αποβλήτων οδηγήθηκε χθες το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο ενέκρινε αίτημα της Αστυνομίας για τετραήμερη κράτησή του, για διευκόλυνση του ανακριτικού έργου για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, ο κ. Λώλος συνεργάζεται με τους ανακριτές και έδωσε κάποια ονόματα, τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις, εντός της ημέρας.

Όπως ανέφερε ο Υπεύθυνος της ανακριτικής ομάδας στο ΤΑΕ Λεμεσού για διερεύνηση της υπόθεσης Γιάννος Κωνσταντίνου, η Αστυνομία αναμένεται να διενεργήσει έρευνα στα γραφεία του Θ. Λώλου και να λάβει ακόμη 40 περίπου καταθέσεις. Ο δικηγόρος του κ. Λώλου, ο Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι η υπεράσπιση δεν ενίσταται στο διάταγμα που λήγει την Τρίτη 19 Απριλίου. Ανέφερε ότι ο πελάτης του ευθύς εξαρχής δήλωσε προθυμία να συνεργαστεί με τις Αρχές της Δημοκρατίας και ότι ουδεμία επιλήψιμη ποινικά συμπεριφορά δεν έχει επιδείξει. Παράλληλα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε προς καταγραφή ότι όταν ο πελάτης του συνελήφθη στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να έρθει από μόνος του στην Κύπρο.

Έγιναν 17 συλλήψεις

Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής έγιναν συλλήψεις 17 ατόμων και προσωποκρατήσεις, και ότι στις 31 Μαρτίου 2016 καταχωρίσθηκε υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της οποίας 12 κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη 1ο κατηγορούμενο, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη 2ο κατηγορούμενο, που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνη Κουρουζίδη (3ο κατηγορούμενο), Στέλιο Παπαδόπουλο (4ο κατηγορούμενο) και Χρηστάκη Πέτρου (5ο κατηγορούμενο), που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη 6ο κατηγορούμενο, τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών Γιώργο Κουλαπή 7ο κατηγορούμενο, τον υιό του Νίκου Κουλαπή 8ο κατηγορούμενο, τον Ιmad Baqleh 9ο κατηγορούμενο, πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία, τον Σάββα Βέργα 10ο κατηγορούμενο, τέως δήμαρχο Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυσή του το 2008 μέχρι την παραίτησή του, και αυτήν τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, τον πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαλληκίδη 11ο κατηγορούμενο, που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης και τον πρώην διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλο, 12ο κατηγορούμενο.

Ζημιά €7,6 εκ. για το Δημόσιο

Σε σχέση με τον κ. Λώλο, ο οποίος είναι διευθυντής της εταιρείας ENVIROPLAN, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τόσο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Helector AE όσο και ο πρώην διευθυντής της εταιρείας Helector Cyprus Ltd είπαν, ανακρινόμενοι, ότι για την κατασκευή του ΟΕΔΑ Λάρνακας - Αμμοχώστου, ο προϋπολογισμός που έγινε από την εταιρεία ENVIROPLAN, ενεργώντας ως σύμβουλος του κράτους, ήταν «εξαιρετικά μικρός», λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πραγματικό όγκο των απορριμμάτων και της τοποθεσίας του έργου, η οποία απαιτούσε πολλά τεχνικά έργα και έργα υποδομής που θα μεγιστοποιούσαν το κόστος κατασκευής και επεξεργασίας. Συνέχισε λέγοντας ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, αποφασίστηκε από τους εμπλεκόμενους της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο, όπως για τη λειτουργία του έργου προσφερθεί η τιμή των €54 ανά τόνο απορριμμάτων, γεγονός που σήμαινε ότι αν αφαιρεθεί το μέρος του τέλους που αφορά την κάλυψη του εν λόγω κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται σε €45 ευρώ τον τόνο.

Ζήτησε να δικαιολογήσει αυξημένη τιμή

Ο κ. Λώλος, σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Κωνσταντίνου στο Δικαστήριο, ζήτησε όπως με έκθεσή της η Helector δικαιολογήσει την αυξημένη τιμή χωρίς να φαίνεται στο Υπουργείο ότι η εταιρεία του (ENVIROPLAN) έκανε λάθος εκτίμηση και χωρίς αναφορά στον περιορισμένο προϋπολογισμό κατασκευής και ότι σε αυτόν οφείλεται η επαύξηση της τιμής, την οποία έκθεση ο ύποπτος χρησιμοποίησε για να δικαιολογηθεί το εύλογο της προσφοράς στο Υπουργείο, με αποτέλεσμα να υπερπηδηθούν τα προβλήματα και να υπογραφεί η σύμβαση.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ζήτησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helector AE την υπογραφή για μεγάλη χρονική περίοδο σύμβασης με κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του, στην οποία ο ίδιος δεν φαίνεται και είναι, όπως είπε ο Λοχίας, γνωστή στην Αστυνομία. Η σύμβασή αυτή, είπε, αφορούσε την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας ΟΕΔΑ Λάρνακας - Αμμοχώστου, όπως και έγινε. Δηλαδή, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ο ύποπτος ο οποίος ενεργούσε ως σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και εν γνώσει του ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του έργου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα απέκρυψε το εν λόγω γεγονός, για να αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η Κυπριακή Δημοκρατίας της τάξης των €7.645.200.

Παράλληλα, διαφαίνεται από τις εξετάσεις μέχρι στιγμής ότι ο ύποπτος αποκόμισε μεγάλα χρηματικά ποσά από την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Σύμφωνα πάντα με τον υπεύθυνο της ανακριτικής ομάδας, διαπιστώθηκε ότι για την πιο πάνω υπόθεση δόθηκαν ως μίζες πέραν του ενός εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εντοπιστεί πέραν των 100 πλαστών τιμολογίων, με στόχο να καλυφθούν οι μίζες.

Εκδόθηκαν στην Κύπρο

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, χθες εκδόθηκαν οι συνεργάτες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, οι Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος, στη βάση αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με την απόφαση, Μπουλούτας και Φόρος θα εκδοθούν στην Κύπρο για δυο από τα τέσσερα αδικήματα τα οποία τους είχαν καταλογιστεί. Και οι δύο θα εκδοθούν για χειραγώγηση της αγοράς και ψευδείς ανακοινώσεις στην αγορά, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας. Αναλυτικότερα, η απόφαση για τον Ευθύμιο Μπουλούτα ελήφθη ομόφωνα από το Α' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προΐστατο η Ασπασία Καρέλλου, ενώ η απόφαση που αφορά τον Μάρκο Φόρο ελήφθη (4-1) από το Β' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προΐστατο η Δήμητρα Μπουρνάκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις είναι αποκύημα των εφέσεων των δυο κατηγορουμένων κατά σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/325184/xyta-anoigei-i-ventalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου