Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Διάταγμα για 4ήμερη κράτηση του Θεοφάνη Λώλου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

n2

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε σήμερα αίτημα της Αστυνομίας για τετραήμερη κράτηση του Θεοφάνη Λώλου για διευκόλυνση των ανακρίσεων για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
Όπως ανέφερε ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Γιάννος Κωνσταντίνου, η Αστυνομία αναμένεται να διενεργήσει έρευνα στα γραφεία του Θ. Λώλου και να λάβει ακόμη 40 περίπου καταθέσεις.

Ο δικηγόρος του κ. Λώλου, Κρις Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η υπεράσπιση δεν ενίσταται στο διάταγμα που λήγει την Τρίτη 19 Απριλίου. Προέβηκε ακόμη σε δήλωση ότι ο πελάτης του ευθύς εξαρχής δήλωσε προθυμία να συνεργαστεί με τις Αρχές της Δημοκρατίας και ότι ουδεμία επιλήψιμη ποινικά συμπεριφορά δεν έχει επιδείξει. Παράλληλα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε προς καταγραφή ότι όταν ο πελάτης του συνελήφθη στο Ελευθέριος Βενιζέλος ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να έρθει από μόνος του στην Κύπρο.
Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής έγιναν συλλήψεις 17 ατόμων και προσωποκρατήσεις και ότι στις 31 Μαρτίου 2016 καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο πλαίσιο της οποίας 12 κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη 1ο κατηγορούμενο, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη 2ος κατηγορούμενος που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, των λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη 3ος κατηγορούμενος, Στέλιου Παπαδόπουλου 4ου κατηγορούμενου και Χρηστάκη Πέτρου 5ου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη 6ου κατηγορούμενου, του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργου Κουλαππή 7ου κατηγορούμενου, του υιού του Νίκου Κουλαππή 8ου κατηγορούμενου, του Ιmad Baqleh 9ου κατηγορούμενου, πολιτικού μηχανικού από την Ιορδανία, του Σάββα Βέργα 10ου κατηγορούμενος, τέως Δημάρχου Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη 11ου κατηγορούμενου, που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης και του πρώην Διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector Δημήτριου Γιαννακόπουλου, 12ου κατηγορούμενου.
Ζημιά €7,6 εκ. για το Δημόσιο
Σε σχέση με τον κ. Λώλο, ο οποίος είναι διευθυντής της εταιρείας ENVIROPLAN, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τόσο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Helector AE όσο και ο πρώτην διευθυντής της εταιρείας Helector Cyprus Ltd, είπαν ανακρινόμενοι ότι για την κατασκευή του ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ο προϋπολογισμός που έγινε από την εταιρεία ENVIROPLAN, ενεργώντας ως σύμβουλος του κράτους, ήταν «εξαιρετικά μικρός» λαμβάνοντας υπόψη τον πραγματικό όγκο των απορριμάτων και της τοποθεσίας του έργου, η οποία απαιτούσε πολλά τεχνικά έργα και έργα υποδομής που θα μεγιστοποιούσαν το κόστος κατασκευής και επεξεργασίας.
Συνέχισε λέγοντας ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα αποφασίστηκε από τους εμπλεκόμενους της κοινοπραξίας που ανάλαβε το έργο, όπως για την λειτουργία του έργου προσφερθεί η τιμή των €54 ανά τόνο απορριμάτων γεγονός που σήμαινε ότι αν αφαιρεθεί το μέρος του τέλους που αφορά την κάλυψη του εν λόγω κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται σε €45 ευρώ τον τόνο.
Ο κ. Λώλος, σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Κωνσταντίνου στο Δικαστήριο, ζήτησε όπως με έκθεσή της η Helector δικαιολογήσει την αυξημένη τιμή χωρίς να φαίνεται στο Υπουργείο ότι η εταιρεία του (ENVIROPLAN) έκανε λάθος εκτίμηση και χωρίς αναφορά στον περιορισμένο προϋπολογισμό κατασκευής και ότι σε αυτόν οφείλεται η επαύξηση της τιμής, την οποία έκθεση ο ύποπτος την χρησιμοποίησε για να δικαιολογηθεί το εύλογο της προσφοράς στο Υπουργείο, με αποτέλεσμα να υπερπηδηθούν τα προβλήματα και να υπογραφεί η σύμβαση.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ζήτησε από τον Διευθύνων Σύμβουλο της Helector AE την υπογραφή για μεγάλη χρονική περίοδο σύμβασης με κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του, στην οποία ο ίδιος δεν φαίνεται και είναι, όπως είπε ο Λοχίας, γνωστή στην Αστυνομία. Η σύμβασή αυτή, είπε, αφορούσε την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, όπως και έγινε.
Δηλαδή, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ο ύποπτος ο οποίος ενεργούσε ως σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και εν γνώσει του ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του έργου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα απέκρυψε το εν λόγω γεγονός για να λάβει η συγκεκριμένη εταιρεία το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η Κυπριακή Δημοκρατίας της τάξης των €7.645.200.
Παράλληλα, διαφαίνεται από τις εξετάσεις μέχρι στιγμής ότι ο ύποπτος αποκόμισε μεγάλα χρηματικά ποσά από την υπογραφή αυτής της σύμβασης.
Σύμφωνα πάντα με τον υπεύθυνο της ανακριτικής ομάδας, διαπιστώθηκε ότι για την πιο πάνω υπόθεση δόθηκαν ως μίζες πέραν του ενός εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εντοπιστεί πέραν των 100 πλαστών τιμολογίων με στόχο να καλυφθούν οι μίζες.
Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι ο κ. Λώλος αρνείται κάθε ανάμιξη στα αδικήματα που διερευνά η Αστυνομία και δίνει διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται.
Για να λάβει την έγκριση του δικαστηρίου, ανέφερε ακόμη ότι παρά το γεγονός οι έρευνες της υπόθεσης στο σύνολό της βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, εντούτοις σε σχέση με τον ύποπτο είναι σε αρχικό στάδιο.
Καθημερινά, είπε, λαμβάνονται καταθέσεις και προκύπτουν νέα στοιχεία και μαρτυρίες που εμπλέκουν τόσο τα άτομα που κατηγορούνται όσο και άλλα, τα οποία αναμένεται να ανακριθούν.

http://offsite.com.cy/diatagma-gia-4imeri-kratisi-tou-theofani-lolou-apo-to-eparchiako-dikastirio-lefkosias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου