Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

(Χωρίς σχόλια)! «Ανυπόστατα τα σενάρια σκανδαλολογίας»


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ Α.Ε., κ. Αθ. Κατρής, μας έστειλε επιστολή που αναφέρεται στο ρεπορτάζ για το εργοστάσιο βιοξήρανσης απορριμμάτων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Το ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της «Κ.Ε.» που προκάλεσε την αντίδραση της Ηλέκτωρ Α.Ε.Το ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της «Κ.Ε.» που προκάλεσε την αντίδραση της Ηλέκτωρ Α.Ε.
Η «Κ.Ε.» δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή με τις απόψεις της «Ηλέκτωρ», ενώ στις διπλανές στήλες συνεχίζεται το ρεπορτάζ που στην ουσία αποτελεί απάντηση σε όσα ισχυρίζεται η εταιρεία. Η επιστολή του κ. Κατρή έχει ως εξής:

«Σε άρθρο του συνεργάτη σας κ. Μπουγάνη στη "Κ.Ε." της 26/9/10 με τίτλο "Οσμή σκανδάλου από τα σκουπίδια" επιχειρείται η εμπλοκή της εταιρείας μας σε ανυπόστατα σενάρια σκανδαλολογίας. Θεωρούμε ότι η βασική αιτία των άστοχων συμπερασμάτων που καταλήγει το δημοσίευμα αποτελεί η λανθασμένη και ανακριβής πληροφόρηση που σας δόθηκε. Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
1 Η επιχειρηματολογία σας εδράζεται κυρίως στο ότι το οικόπεδο του ΧΥΤΑ της Φυλής που προορίζεται για μία εκ των τεσσάρων εγκαταστάσεων είναι κατάλληλο μόνο για τεχνολογία βιοξήρανσης - όπως την αποκαλείτε, καθώς η επιφάνεια του δεν επαρκεί για οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία. Ωστόσο:
Α. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα πέντε οικόπεδα που διαθέτει ο ΕΣΔΚΝΑ με έκταση περίπου 90 στρεμμάτων και μάλιστα αποτελεί μακράν καταλληλότερο χώρο από τους διαθέσιμους.
Β. Είναι άξιον απορίας πώς συνδικαλιστές των ΟΤΑ γνωρίζουν άριστα όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες και κατηγορηματικά δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι κατάλληλο μόνο για βιοξήρανση. Με περισσότερη περίσκεψη θα εξέφραζαν τέτοια άποψη ακόμη και οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι συμβούλων.
Γ. Αντίθετα, είναι γνωστό ότι ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο επιδεικνύουν μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκτάσεις που παραχωρεί ο ΕΣΔΚΝΑ επαρκούν για πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες.
Δ. Επιπλέον μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας που ενσωματώνουν και την τεχνολογία της βιολογικής ξήρανσης έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως από πολλές εταιρείες και όχι μόνο από την ΗΛΕΚΤΩΡ, όπως επικαλείται το δημοσίευμα.
Ε. Κατά συνέπεια, καταρρίπτεται πλήρως ο ισχυρισμός περί "φωτογραφικού διαγωνισμού" λόγω ιδιομορφιών του χώρου.
2 Αναφορικά με το κόστος της διαχείρισης και τον ισχυρισμό ότι αυτό θα εκτιναχθεί από τα 42 ευρώ ανά τόνο στα 147 ευρώ. Παρατηρούμε:
Α. Οι τιμές σε όλες τις σχετικές συμβάσεις που έχει συνάψει η ΗΛΕΚΤΩΡ κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ/τόνο (ανάλογα με το βαθμό δημόσιας χρηματοδότησης και τη δυναμικότητα των μονάδων).
Β. Η σημερινή τιμή των 42 ευρώ ανά τόνο που επικαλείσθε είναι εξαιρετικά υψηλή αν λάβει κανείς υπόψη ότι αφορά απλή διάθεση απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ και δεν επιβαρύνεται με το κόστος κατασκευής του που προέρχεται από κοινοτικούς πόρους. Για παράδειγμα, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει ανάλογη σύμβαση για τον ΧΥΤΑ στην Πάφο με κόστος 22 ευρώ τον τόνο.
Γ. Προκαλεί ερωτηματικά εν έτει 2010 να προτείνεται εμμέσως η διατήρηση των ΧΥΤΑ με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν και που, εκτός των άλλων, απαιτούν μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα κατανάλωση εκτάσεων περίπου 1.000 στρεμμάτων ανά 8-10 χρόνια.
3 Είναι παντελώς ανακριβές ότι χάνεται μεγάλη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ για την κατασκευή της μονάδας, διότι ως κατασκευαστές του ΧΥΤΑ γνωρίζουμε:
Α. Οτι αυτή αυξήθηκε με πρότασή μας που αξιοποιεί καλύτερα το χώρο από 6.900.000 σε 8.300.000 κ.μ., αντισταθμίζοντας κατά πολύ την ελάττωσή του λόγω της μονάδας κατά 500.000 κ.μ. ή κατά 300.000 τόνους απορριμμάτων.
Β. Ωστόσο, με την υλοποίηση της υπόψη μονάδας στα 25 έτη λειτουργίας της θα διατεθούν σε αυτήν 17.500.000 τόνοι απορριμμάτων.
4 Σχετικά με την τεχνολογία της βιοξήρανσης (που λανθασμένα εμφανίζεται να διαθέτει μονοπωλιακά η ΗΛΕΚΤΩΡ) είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αποτελεί μια προηγμένη, δοκιμασμένη γερμανική τεχνολογία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας τη χαρακτήρισε state of the art στη διαχείριση των απορριμμάτων. Την τεχνολογία αυτή έχουν υιοθετήσει μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, η Βενετία, το Μάντσεστερ και ακόμη ότι διαγωνισμοί σε εξέλιξη όπως αυτός του Λονδίνου έχουν επιλέξει την τεχνολογία αυτή ως προτιμούμενη. Επομένως, αφήνουμε στην κρίση σας τα όσα απαξιωτικά για την τεχνολογία αυτή αναφέρονται στο δημοσίευμα.
5 Στον αντίποδα προβάλλεται η πρόταση των "οικολογικών" οργανώσεων ως οικονομικότερη και φιλική προς το περιβάλλον:
Α. Τη στιγμή που η υλοποίηση της πρότασής τους ανέρχεται σε 600 περίπου εκατομμύρια, έναντι των 440 του περιφερειακού σχεδιασμού.
Β. Είναι ανεδαφική καθώς προβλέπει την κατασκευή 40 νέων περίπου μονάδων διάσπαρτων στην Αττική, τη στιγμή που η χωροθέτηση έστω και μίας νέας μονάδας είναι αμφιβόλου επιτυχίας έργο.
Γ. Αποτελεί πρωτοτυπία να εξαρτάται η επιτυχία του εγχειρήματος στην επίτευξη ενός παγκόσμιου ρεκόρ, το να συλλέγεται δηλαδή διαχωρισμένα το 100% των οργανικών αποβλήτων.
6 Γίνεται αναφορά στον επιχειρηματία Γ. Μπόμπολα, στον οποίο γράφετε ότι ανήκει η ΗΛΕΚΤΩΡ.
Ο κ. Γ. Μπόμπολας ενεργοποιείται στον χώρο των ΜΜΕ και ουδεμία μετοχική σχέση έχει με την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ.
7 Μάλιστα είναι άξιον απορίας ότι το δημοσίευμα ονοματίζει από την εισαγωγή τον επιχειρηματία και την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ως βέβαιους αναδόχους, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει προκηρυχτεί καν διαγωνισμός, ούτε έχουν εκδοθεί τεύχη που να περιγράφουν το αντικείμενο.
Ανεξαρτήτως από τους στόχους που υπηρετεί το δημοσίευμα, αντικειμενικά δημιουργεί τάσεις εξουδετέρωσης της μεγαλύτερης και πιο έμπειρης εταιρείας της χώρας, αυτό μάλιστα συμβαίνει στη χώρα προέλευσής της, όταν την ίδια στιγμή αναλαμβάνει έργα στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και προεπιλέγεται σε κάθε γωνία της γης, ως μία από τις πιο αξιόπιστες.
Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι το γεγονός ότι, πέραν της ζημίας που υφίσταται η επιχείρησή μας, δημοσιεύματα που δεν εδράζονται σε αντικειμενικά στοιχεία, ακριβείς πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα συντείνουν στην παγίωση ανορθολογικών και περιβαλλοντικά επιζήμιων πρακτικών, προκαλούν καθυστέρηση στις διαδικασίες οριστικής επίλυσης του προβλήματος με τον κίνδυνο απώλειας πόρων, επιβολής προστίμων και ακύρωσης επενδυτικών προγραμμάτων σε μία περίοδο που ο τόπος τα έχει απόλυτη ανάγκη»

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=209391

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου