Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αυταρχική σιωπή επιβάλλει στο Δημόσιο ο ΣΥΡΙΖΑ



Η περίπτωση της ΑΑΔΕ, που αρνήθηκε να μας χορηγήσει στοιχεία για τα λεφτά από φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που χρωστούν οι καναλάρχες και έφτασε στο σημείο (απευθυνόμενη ακόμα και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου) να υποχρεώσει τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να ανακαλέσει την εισαγγελική παραγγελία που είχε εκδώσει (γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο μας), δεν είναι η μοναδική. Φαίνεται πως είναι γενική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ: μη δίνετε στοιχεία σε «μη φιλικούς» δημοσιογράφους. Αυτό, φυσικά, αντανακλά μια αυταρχική αντίληψη, που κάθε άλλο παρά συνάδει με το «όλα στο φως» που διακηρύσσει υποκριτικά ο πρωτοψάλτης Τσίπρας, ακολουθούμενος από τη χορωδία ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Σημασία έχει να μη χορηγούν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ουσιαστική κριτική της πολιτικής τους.

Παρόμοια με την ΑΑΔΕ συμπεριφορά επιδεικνύει και ο ΕΦΚΑ, στον οποίο απευθυνθήκαμε ζητώντας στοιχεία για το προσωπικό που απασχολείται στη Διεύθυνση Μελετών.

Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό (από το 2015) χρησιμοποιούμε στις αναλύσεις μας το πολύ καλό στατιστικό υλικό που εκδίδει η εν λόγω Διεύθυνση (προηγουμένως ονομαζόταν Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), η οποία στηρίζεται στην επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν οι καπιταλιστές εργοδότες. Με βάση αυτή τη στατιστική επεξεργασία φαίνεται καθαρά η κίνηση της δηλωμένης μισθωτής απασχόλησης (πλήρους και μερικής), καθώς και η κίνηση του μέσου ασφαλιστέου μισθού και ημερομίσθιου (στην πλήρη και τη μερική απασχόληση). Υπάρχει, όμως, μια καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, η οποία -κατά την κρίση μας- δεν οφείλεται μόνο στον μεγάλο όγκο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (γύρω στα δύο εκατομμύρια ανά μήνα), αλλά και στην υποστελέχωση της υπηρεσίας. Βλέπετε, οι κυβερνήσεις (από την εποχή των Σαμαροβενιζέλων) προτιμούν να κάνουν προπαγανδιστικά παιχνίδια  με τις «μαϊμουδιές» του παντελώς αναξιόπιστου συστήματος «Εργάνη».

Επικαλούνται αποκλειστικά τα «στοιχεία» της «Εργάνης» και οικοδομούν γύρω απ' αυτά την πολιτική τους αντιπαράθεση, αγνοώντας επιδεικτικά τα έγκυρα και μη αποδεχόμενα καμιάς αμφισβήτησης στοιχεία της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ.  Μόλις στα τέλη Φλεβάρη, οι δημοσιογράφοι του αστικού Τύπου,  η υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου και ο προκάτοχός της και νυν τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Βρούτσης «ανακάλυψαν» τη Διεύθυνση Μελετών του ΕΦΚΑ, μετά από 14 χρόνια λειτουργίας της. Την «ανακάλυψαν» και την ενέταξαν στην πολιτική τους αντιπαράθεση «στιγμιαία», λογοκρίνοντας τα στοιχεία της, όπως δείξαμε.

Στις 5 του περασμένου Φλεβάρη, απευθυνθήκαμε με αίτησή μας στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ και αφού εξηγήσαμε για ποιο λόγο θέλουμε τα στοιχεία, ζητήσαμε να μας απαντήσει: Ποιος ήταν ο προβλεπόμενος αριθμός οργανικών θέσεων όταν ιδρύθηκε η Διεύθυνση, πόσες οργανικές θέσεις καλύφθηκαν και πόσες είναι τον Φλεβάρη του 2018 οι οργανικές θέσεις που έχουν καλυφθεί. Δε ζητήσαμε τίποτα απόρρητα στοιχεία, όπως μπορεί να αντιληφθεί ακόμα και ο μη «μυημένος» στα της Δημόσιας Διοίκησης. Συχνά-πυκνά η επικαιρότητα απασχολείται με καταγγελίες συνδικαλιστικών οργάνων ή κομμάτων για τα κενά που μένουν ακάλυπτα. Συχνά-πυκνά βλέπουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αναφορικά μ' αυτά τα κενά και την κάλυψή τους.

Η αίτησή μας απέκτησε ιδιότητες… γεφυριού της Αρτας. Αν δεν ενοχλούσαμε συνεχώς, ακόμα δε θα είχε πάρει ούτε αριθμό πρωτοκόλλου. Ενώ υποτίθεται ότι «χρεώθηκε» στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης για να μας απαντήσει, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου δέκα μέρες μετά την υποβολή της. Οχι από τη γενική διεύθυνση, αλλά από το Γραφείο του διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιου Μπακαλέξη (αριθμός πρωτοκόλλου 233417/15.2.2018)!

Στις 14 Μάρτη, ο Μπακαλέξης «απολύθηκε» από τον υφυπουργό Πετρόπουλο, με πρόσχημα την ανανέωση του ΕΦΚΑ και την είσοδό του στην ψηφιακή εποχή. Προφανώς δε δέχτηκε να υποβάλει παραίτηση οικειοθελώς και -όπως ανακοινώθηκε- η παραίτηση του ζητήθηκε από τον Πετρόπουλο. Την ίδια μέρα επικοινωνήσαμε με το Γραφείο του διοικητή και η σύμβουλός του κ. Νταουλά μας απάντησε προφορικά ότι ο Μπακαλέξης, προτού μαζέψει τα πράγματά του, είχε απαντήσει στην αίτησή μας και είχε διατάξει να μη μας δοθούν τα στοιχεία που ζητήσαμε, γιατί ο ΕΦΚΑ δεν είναι υποχρεωμένος να μας τα δώσει! Η σύμβουλος δεν ήταν σε θέση να μας πει πότε θα μας δοθεί απάντηση και ποια υπηρεσία θα τη δώσει. Είχαν περάσει σαράντα μέρες από την υποβολή της αίτησής μας, όχι για να πάρουμε επίσημη απάντηση, αλλά για να μας πουν προφορικά ότι ο απελθών διοικητής αρνήθηκε τη χορήγηση των απλών αυτών στοιχείων.

Είναι φανερό τι φοβούνται και αρνούνται -με τον γνωστό αυταρχισμό της εξουσίας- να μας χορηγήσουν τα σχετικά στοιχεία. Φοβούνται πως θα αποκαλυφθεί ότι έχουν αφήσει σκόπιμα υποστελεχωμένη μια υπηρεσία η οποία κάνει ένα τόσο σημαντικό στατιστικό έργο. Αν τη στελέχωναν σωστά, τότε η καθυστέρηση στην έκδοση των στατιστικών στοιχείων θα ήταν ένας-δυο μήνες. Οπότε θα γνωρίζαμε με απόλυτη ακρίβεια την εξέλιξη της δηλωμένης απασχόλησης σε όλες τις μορφές της, καθώς και την εξέλιξη στο μέσο ημερομίσθιο και τον μέσο μισθό, για την πλήρη και τη μερική απασχόληση (και τους οικοδόμους που μελετώνται ως ξεχωριστή κατηγορία). Θα βλέπαμε ότι -παρά την κρίση- τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υψηλά, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι καπιταλιστές πληρώνουν τα ποσά που βεβαιώνονται με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Που δεν τα πληρώνουν, όπως δείχνει το υπόλοιπο ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνεται συνεχώς, με το «φέσι» των καπιταλιστών να έχει ξεπεράσει τα 30 δισ. (στοιχεία Σεπτέμβρη 2017 - σήμερα το φέσι θα είναι μεγαλύτερο). Και τότε -αν δηλαδή στελεχωνόταν η Διεύθυνση Μελετών ώστε να μπορεί να κάνει γρήγορα τη στατιστική επεξεργασία των ΑΠΔ- δε θα υπήρχε κανένας λόγος ύπαρξης της αναξιόπιστης «Εργάνης».

Eνας (απλώς) λογικός άνθρωπος θα αναρωτιόταν απορημένος για ποιο λόγο ένα απλό αίτημα, απολύτως νόμιμο, το οποίο θα έπρεπε να απαντηθεί αμέσως από μια Διεύθυνση, έφτασε για απάντηση στο γραφείο του διοικητή του ΕΦΚΑ. Αυτό αποτελεί απόδειξη του αυταρχικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στους υπάλληλους του Οργανισμού. Φοβούνται ότι αν ανοίξει πολιτικό θέμα, θα βρεθούν αυτοί στο στόχαστρο της Διοίκησης, ανεξάρτητα από το αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Γι' αυτό και μόλις αντιλαμβάνονται ότι το ερώτημα ανοίγει πολιτικό θέμα, το κάνουν μπαλάκι και το στέλνουν στον διοικητή, ο οποίος λειτουργεί εν είδει απόλυτου μονάρχη.

Ο ίδιος (απλώς) λογικός άνθρωπος θα χαρακτήριζε παραλογισμό την άρνηση του διοικητή του ΕΦΚΑ να απαντήσει πόσες είναι οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται για μια Διεύθυνση του Οργανισμού που διοικεί και πόσες απ' αυτές είναι καλυμμένες. Πίσω απ' αυτόν τον παραλογισμό, όμως, κρύβεται ο αυταρχισμός της εξουσίας. Ο πολιτικός αυταρχισμός των συριζαίων, που το παίζουν αριστεροί και δημοκράτες, λάτρεις της διαφάνειας, φανατικοί οπαδοί του δικαιώματος στην ενημέρωση και δε συμμαζεύεται. Προκειμένου να αποσοβήσουν κάθε έρευνα που θα οδηγούσε σε πολιτική κριτική των πεπραγμένων τους, δε διστάζουν να επιβάλουν σιωπή στις δημόσιες υπηρεσίες. Δε διστάζουν να υποχρεώσουν ακόμα και εισαγγελείς να αυτοεξευτελιστούν, ανακαλώντας παραγγελίες που είχαν εκδώσει και αφορούσαν χορήγηση στοιχείων. Σε ό,τι μας αφορά, φυσικά και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε.


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 23 ΜΑΡΤΗ

 
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/30451.%CE%91%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BF-%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου