Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

(Και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ πήρε θέση για την διάλυση του ΕΔΣΝΑ. Η αριστερά, τα αυτοδιοικητικά της σχήματα και οι συνδικαλιστικές της οργανώσεις θα πάρουν θέση); ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Ε.Δ.Σ.Ν.Α (02-03-2018): ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΦοΔΣΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                             02-03-2018                         ΣΤΟΝ Ε.Δ.Σ.Ν.Α                                     
      image (4).jpeg                        
                                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου μας που πραγματοποιήθηκε στις 21-02-2018 παρουσία και των παρατάξεων που δεν αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο, έγινε συζήτηση σχετικά με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας».


Επίσης στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και η θέση της Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρ. Δούρου όπως εκφράστηκε σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου θεωρεί τη σύσταση περισσοτέρων του ενός  ΦοΔΣΑ στην Αττική ως ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.

Επ’ αυτών το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω :

Η δημιουργία περισσοτέρων του ενός ΦοΔΣΑ στην Αττική αποτελεί ακόμη μία πρόταση προς την λάθος κατεύθυνση για την επίλυση του εξαιρετικά φλέγοντος ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Με την θέση αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει λύση, αλλά αντίθετα ανοίγει την Κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, μέσω της σαλαμοποίησης του μοναδικού αρμόδιου δημόσιου φορέα του ΕΔΣΝΑ.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ότι το Σωματείο μας δεν πρόκειται να επιτρέψει την αντικατάσταση ενός δημόσιου Οργανισμού από Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου που θα εκτοξεύσουν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα οδηγήσουν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων του ΕΔΣΝΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κύρια προβλήματα που χρονίζουν στην Αττική είναι:

ΠΡΩΤΟΝ η διαιώνιση του μοναδικού διαθέσιμου χώρου υποδοχής υποδομών διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης αποβλήτων στη Φυλή και η αδυναμία χωροθέτησης των απαραίτητων νέων υποδομών του ΠΕΣΔΑ σε θέσεις εκτός αυτής.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ η έμπρακτη αδυναμία των εκάστοτε διοικήσεων  να προχωρήσουν τις δομές που προέβλεπε διαχρονικά ο ΠΕΣΔΑ Αττικής και ιδίως αυτές που αφορούσαν στην ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.
ΤΡΙΤΟΝ η ατολμία των Κυβερνήσεων και πολλών στελεχών της Αυτοδιοίκησης που αποφεύγουν την προώθηση οποιασδήποτε λύση υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η μνημονιακή λιτότητα που έχει επιβληθεί σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά τα έργα υποδομής, με την απουσία οποιασδήποτε οικονομικής δυνατότητας πέραν των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στα οποία προσβλέπουν άπαντες.

Καθιστούμε σαφές στην κυβέρνηση και στην Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Δούρου ότι η απάντηση στο ερώτημα «που θα πάνε τα σκουπίδια της Αττικής, όταν γεμίσει η Φυλή» δεν βρίσκεται στη διάσπαση  του ΕΔΣΝΑ σε δύο ή τρεις Φορείς ή αν θα έχει την οποιαδήποτε  νομική περιβολή. Σε αυτό το ερώτημα δεν απαντά η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, αφήνοντας την κατάσταση να οδηγηθεί, στην πράξη σε αδιέξοδο πολύ πριν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μήπως πρώτο βήμα για την σαλαμοποίηση του ΕΔΣΝΑ είναι η ανάθεση από την Περιφέρεια Αττικής της εκπόνησης των μελετών ωρίμανσης για τα νέα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων;

Αντίθετα η  επί χρόνια λειτουργία  με την σημερινή  μορφή οργάνωσης του  ΕΔΣΝΑ, αποδεικνύει  το σημαντικότατο έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί καθώς αποτελεί τον πιο παλαιό Φορέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ξεκινώντας τη διαδρομή του από το 1970. Δεν αποτελεί έναν οργανισμό κουφάρι, χωρίς υποδομές και προσωπικό, αλλά τον Φορέα που – παρά τις αντιξοότητες – έχει καταφέρει να διαχειρίζεται ικανοποιητικά τα απορρίμματα της Αττικής επί μισό περίπου αιώνα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλες τις άλλες Περιφέρειες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει κατασκευάσει τις μόνες λειτουργούσες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, ΕΜΑΚ, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, Αποτεφρωτήρα) λειτουργεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού και άλλα προγράμματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, τελειώνει τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ της Αττικής. Σε αντίθεση με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία ανέλαβε δύο έργα να κατασκευάσει, εκ των οποίων για το ένα το μόνο που κατάφερε είναι να πληρωθούν ρήτρες στους εργολάβους (Κερατέα), ενώ το δεύτερο ακόμη δεν έχει λειτουργήσει με σοβαρό κίνδυνο απένταξης και επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων (Γραμματικό).

Επιπλέον ο ΕΔΣΝΑ διαθέτει έμπειρο και ικανό προσωπικό που έχει επιβλέψει την κατασκευή και λειτουργία των μεγαλύτερων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας. Διαθέτει επτά (7)  τεχνικές διευθύνσεις, τριακόσια δέκα τέσσερα (314) άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι τριάντα επτά (37) είναι ΠΕ και δέκα πέντε (15) ΤΕ. Είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν:
Το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τον ενιαίο Σύνδεσμο για όλη την Αττική ως Δημόσια Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση στην πηγή με αύξηση των δημόσιων δαπανών ενάντια στη μνημονιακή λιτότητα και στα αποφασισμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» που οδηγούν σε μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, φτώχεια και περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου για τους ΦοΔΣΑ που οδηγεί τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε πλήρη διάλυση.
Την καλούμε να προσέλθει σε διάλογο εκ του μηδενός αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του εξειδικευμένου προσωπικού μας, αποφεύγοντας τη δημιουργία τετελεσμένων.
Καλούμε την Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ να ανακαλέσει την θέση της για δημιουργία τριών ΦοΔΣΑ, γιατί έτσι οδηγεί σε αδιέξοδο την διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος καλούμε το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ σε αγωνιστική εγρήγορση, ώστε να αποτρέψουμε σχέδια που οδηγούν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε αδιέξοδο και τον φορέα μας σε διάσπαση και συρρίκνωση.

                                                                      ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ                                                                                                        Ι. ΠΑΣΧΑΛΗΣ

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=jm#inbox/161e5bf01239f3f6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου