Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

(2015: Έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους... αναίτια)! Ζαχαρόπουλος: Δεν προλαβαίνουμε ούτε να χωροθετήσουμε




Τη μεγάλη καταιγίδα που έρχεται στο θέμα των σκουπιδιών στην Αττική περιέγραψε στο studio του myota.gr στην Εκθεση της Verde.tec ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ κ. Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

Το δεύτερο κύτταρο της Φυλής ανέφερε ο κ. Ζαχαρόπουλος μπορεί να αντέξει μέχρι τον Μαίο του 2019, όμως οι χωροθετήσεις ακόμη και αν γίνουν τώρα χρειάζονται δύο χρόνια τουλάχιστον για να λειτουργήσουν.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο ΕΔΣΝΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν πρόθεση να χωροθετήσουν εντός διμήνου, όμως ούτε ο ίδιος γνωρίζει που ακριβώς θα γίνουν αυτές οι χωροθετήσεις.
Υπάρχει μεγάλη αγωνία και πολύ μεγαλύτερη για αυτούς που γνωρίζουν είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος «και είχα κάνει και δηλώσεις παλιότερα για την στενότητα του χώρου και ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες χωροθέτηση νέων χώρων. Σήμερα όμως έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο και είμαστε στο θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές οι διαδικασίες για χωροθέτηση νέων χώρων».
«Υπάρχει πρόθεση και από το υπουργείο που σίγουρα έχει πάρει κάποιες πληροφορίες από τη ηγεσία του ΕΔΣΝΑ, η διαδικασία όμως χωροθέτησης θα έπρεπε να έχει γίνει εχθές γιατί οι διαδικασίες για να πας σε έναν άλλο χώρο είναι χρονοβόρες χρειάζονται εγκρίσεις διαδικασίες αναθέσεων οι οποίες το λιγότερο που θα πάρουν θα είναι δύο χρόνια» αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Για το που θα γίνουν πιθανώς οι χωροθετήσεις ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, είπε ότι σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ υπήρχε μια σκέψη να ενεργοποιηθούν τα λατομία ως αποκατάσταση. Εχουν γίνει κάποιες μελέτες όμως ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για το που ακριβώς προβλέπονται να γίνουν αυτοί οι νέοι χώροι
Σήμερα που μιλάμε μπορεί να είναι αργά. Αλλά μακάρι μέσα στο επόμενο δίμηνο να γίνει η χωροθέτηση.
Επίσης ανέφερε ότι μέσα στον ΠΕΣΔΑ προβλέπεται η κατασκευή και άλλων μονάδων επεξεργασίας, όμως ακόμη δεν υπάρχει τίποτα.
Και για την ανακύκλωση ανέφερε ότι έχει μείνει πίσω, καθώς υπάρχει αδυναμία πολλών δήμων. Η ανακύκλωση χρειάζεται και κονδύλια. Και η κατάσταση είναι περιορισμένη. Ερχονται τα ίδια σκουπίδια και ένα ποσοστό του 10% δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για να δοθεί παράταση ζωής.
Σήμερα είπε, έχουμε 5.500 τόνους καθημερινά στο ΧΥΤΑ, αν έχουν γίνει 5.000 και πάλι το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Για το ΕΜΑΚ είπε ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ανακύκλωσης, όμως υπάρχει υπερφόρτωση στο πράσινο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένα εργοστάσιο 250.000 τόνων και να ικανοποιήσει το 1,8 εκατομμύρια που παράγονται ετησίως στην Αττική.
Πρέπει άμεσα να γίνουν οι άλλες μονάδες και το πρώτο όμως που προέχει είναι η χωροθέτηση.
Είχαμε δηλώσει και στο παρελθόν θυμίζει ο κ. Ζαχαρόπουλος, ότι πρώτα έπρεπε να έχουμε ΧΥΤΑ να χωροθετηθεί χώρος και από την άλλη να γίνουν και οι μονάδες. Ετσι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα. Τα πράγματα έχουν κολλήσει στις διοικητικές διαδικασίας διότι δεν υπάρχει η αποφασιστικότητα που έπρεπε να υπάρχει
Τέλος ο κ. Ζαχαρόπουλος συμφώνησε με τη άποψη του δημοσιογράφου κ. Κουγιουμτζόπουλου ότι τα Τοπικά Σχέδια δεν ικανοποίησαν και ότι έγιναν επιπόλαιες μελέτες. Ομως τόνισε ότι πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει και η θέληση να τα κάνεις πράξη αυτά που λες διαφορετικά είναι μελέτες που μένουν στα ράφια ως ευχολόγια.

http://www.myota.gr/index.php/recycle/11714-2018-03-20-05-25-57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου