Λευκωσία: Με οδηγία του Γενικού Λογιστηρίου παγώνουν άμεσα όλες οι πληρωμές του κράτους προς την εταιρεία Helector Cyprus Ltd τόσο για την ΟΕΔΑ Κόσιης όσο και για τα ΧΥΤΑ Πάφου. Σχετική επιστολή στάληκε χθες ως κατεπείγουσα στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών από τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων Στράτη Ματθαίου.

Η εταιρεία καταγγέλλεται ότι είχε συστήσει κύκλωμα μαζί με φορείς του Δήμου Πάφου εκδίδοντας τιμολόγια «μαϊμού» για να δικαιολογούν τις μίζες. Ταυτόχρονα το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης του ΧΥΤΑ Επαρχίας Πάφου, στο οποίο κοινοποιήθηκε η εν λόγω επιστολή, αναλαμβάνει τη διαχείριση της μονάδας μέχρι την κατακύρωση προσφορών που αναμένεται να προκηρυχθούν τους προσεχείς μήνες.

Όσον αφορά το θέμα των συμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την εταιρεία, θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2016 στη Νομική Υπηρεσία.

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης ΧΥΤΑ Επαρχίας Πάφου αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες εκτός από τη διαχείριση της μονάδας και τον βιολογικό σταθμό. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Σχετικά θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και φορείς που έχουν σχέση με το όλο θέμα.
Τη μονάδα θα στελεχώνει το εργατικό αλλά και επιστημονικό προσωπικό της ιδιωτικής εταιρείας Helector που διαχειρίζεται τον χώρο από το 2005, με δεκαετές συμβόλαιο, το οποίο έχει λήξει στις 14.7.2015. Πρόκειται για εταιρεία ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών του Ελλαδίτη επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα. Γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο είναι ο Ιωάννης Κοκότσης ο οποίος αναζητείται σε σχέση με την υπόθεση συνωμοσίας για καταδολίευση και δεκασμό στη διαχείριση του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Μαραθούντα, στον οποία καταλήγουν τα σκουπίδια της χαμηλής περιοχής της Πάφου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται τη μονάδα μέχρι και την 1/3/2016, αφού της έχει δοθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και 14.1.2016. Για το διάστημα από 15.1.2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε συμβόλαιο.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν προσπάθειες για ανάθεση της σύμβασης για ακόμα ένα χρόνο και υπήρξε καταρχήν συμφωνία χωρίς όμως να πέσουν οι υπογραφές μέχρι σήμερα, μετά από καταγγελίες του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ότι θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση με ακόμα χαμηλότερη τιμή. 

Θεωρείται θέμα ημερών να ενημερωθεί και επίσημα η εταιρεία ότι απαλλάσσεται από τη διαχείριση της μονάδας και ανάληψή της από το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας σύμβασης. Σημειώνεται ότι τους όρους της νέας προσφοράς ετοιμάζει για λογαριασμό του Συμβουλίου Διαχείρισης το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με το οποίο υπέγραψε σχετικό μνημόνιο συναντίληψης.
 
Ανοικτές άλλες δύο συμβάσεις της Helector

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ανοικτές παραμένουν άλλες δύο συμβάσεις της εταιρείας Helector, αυτή που αφορά τη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, και τα πράσινα σημεία της επαρχίας Πάφου.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν ευρεία σύσκεψη που θα γίνει την προσεχή Τρίτη, 15 Μαρτίου 2013, στη Νομική Υπηρεσία.

Της σύσκεψης θα προεδρεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας αφού τίθεται επισταμένα ζήτημα για τερματισμό των συμβάσεων.

Στη σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για την τύχη των συμβάσεων στις οποίες συμμετέχει με κοινοπραξία η εταιρεία Helector.

Με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις πάντως, για να τερματιστεί η όποια σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει δικαστική καταδίκη. 
 
Έξι διατάγματα αποκάλυψης λογαριασμών
 
Ένας από τους κύριους υπόπτους στο σκάνδαλο με το ΧΥΤΑ Πάφου έρχεται οικειοθελώς στην Κύπρο, με τις Αρχές να ευελπιστούν ότι θα ριχθεί φως σε σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης.
Πρόκειται για τον Γιάννη Κοκότση, γενικό διευθυντή της εταιρείας «Helector» που ανέλαβε τη διαχείριση των αποβλήτων της επαρχίας Πάφου και ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του και θα προχωρούσε στην έκδοση και Ευρωπαϊκού, ωστόσο ο ίδιος ενημέρωσε τις Αρχές ότι θα έρθει αυτόβουλα και να τεθεί στη διάθεση τους. Η άφιξη του αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη, οπόταν και θα ξεκαθαρίσουν πολλά στην υπόθεση που συγκλονίζει από την περασμένη Παρασκευή την Πάφο και όχι μόνο. 

Χθες η Αστυνομία προχώρησε και εξασφάλισε έξι δικαστικά διατάγματα για αποκάλυψη τραπεζικών λογαριασμών για τα πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα στην υπόθεση. Πρόκειται για τον κ. Κοκότση, τον τέως δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, τον οικονομικό διευθυντή του δήμου Δημήτρη Πατσαλίδη, τον διευθυντή της «Helector» Μιχάλη Μιχαήλ και δύο υπαλλήλων της εταιρείας. Τα διατάγματα αυτά θα παραδοθούν στις τράπεζες ώστε να ερευνηθούν οι λογαριασμοί τους, με σκοπό να φανεί αν χρήματα που προέρχονταν από μίζες βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους. 

Όσον αφορά τον τέως δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, αυτός συνελήφθη και ανακρίθηκε από τους ανακριτές χωρίς να βοηθά τις έρευνες. Δεν κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να ζητηθεί η κράτησή του, αφού είναι ήδη υπό περιορισμό λόγω της καταδίκης του σε έξι χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση του ΣΑΠΑ.

Οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις τόσο από εμπλεκόμενους όσο και από τρίτα πρόσωπα, ενώ παραλήφθηκαν τιμολόγια που θεωρούνται ως πλαστά, βάσει των οποίων φουσκώνονταν οι τόνοι των αποβλήτων που παραλαμβάνονταν για ταφή. Κάποιοι από τους υπόπτους φέρονται να βοηθούν τις έρευνες ώστε να ξεκαθαρίσει τι συνέβαινε.

Αστυνομικός εκπρόσωπος ανέφερε στον «Φ» ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα και νέων συλλήψεων, χωρίς αυτό ν’ αποκλείεται σε κατοπινό στάδιο και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία για άλλα πρόσωπα. 

Όσον αφορά τα χρήματα που δόθηκαν στους Βέργα και Πατσαλίδη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πραγματική εικόνα αφού οι έρευνες συνεχίζονται, εκτιμάται όμως ότι πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 
 
Ανοίγει ο φάκελος «Κόσιη»

Μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο με το ΧΥΤΑ και λόγω της διασύνδεσής του με αυτό που λειτουργεί στην Κόσιη, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιο κατοπινό στάδιο θα ελεγχθούν και τα συμβόλαια για τη σύμβαση αυτή.

Κι αυτό επειδή πρόκειται για την ίδια εταιρεία που λειτουργεί τα δύο ΧΥΤΑ, ώστε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον εμπλέκεται στα υπό διερεύνηση αδικήματα. 
 
Μίζες στο ΧΥΤΑ από το πουθενά

Μόνο στο όνομα πεθαμένων δεν εξέδωσαν πλαστά διατακτικά πληρωμής, ύποπτοι για το νέο σκάνδαλο που αφορά τον ΧΥΤΑ Πάφου και τις μίζες που δόθηκαν.

Γονείς, φίλοι, κουμπάροι, γνωστοί κ.ά. φέρονται να έπαιρναν χρήματα για εργασίες οι οποίες ουδέποτε εκτελέστηκαν με μόνο στόχο να δικαιολογηθούν οι μίζες που δόθηκαν στον Σάββα Βέργα και την παρέα του.

Οι ανακριτές έχουν να φέρουν εις πέρας μεγάλο όγκο εργασίας και αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα γραφεία της HELECTOR μάζευαν έγραφα και στοιχεία επί οκτώ ώρες. Έγγραφα παραλήφθηκαν και από το αρχείο που διατηρούσε στο σπίτι της η γραμματέας του καταζητούμενου Ιωάννη Κοκότση και μάλιστα, όπως κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο ανακριτής της υπόθεσης, τα στοιχεία που εντοπίστηκαν είναι σημαντικά και αποδεικνύουν την κομπίνα.  

Πάντως, υποβοηθητικό για τους ανακριτές είναι το γεγονός, ότι οι βασικοί κρίκοι της αλυσίδας έσπασαν και ο ένας μετά τον άλλο και οι συλληφθέντες βγάζουν στη φόρα τα άπλυτα της ομάδας των μιζαδόρων.

Διατακτικά από €2.000-€3.000 μέχρι και €50.000 κυκλοφορούσαν σε όλη την Κύπρο αλλά επειδή ήταν εικονικά, καταβαλλόταν προσπάθεια να δικαιολογηθούν ψευδώς. Μέχρι και για την εκτέλεση ανύπαρκτων εργασιών στο ΧΥΤΑ Πάφου πληρώθηκαν €3.000.

Τις μίζες φαίνεται να ζητούσαν κυρίως ο Σάββας Βέργας και ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου Δημήτρης Πατσαλίδης, ο οποίος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.
 
Νιώθει δικαιωμένος ο Φ.Φαίδωνος
 
«Μάννα εξ ουρανού» αποδείχθηκαν για τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος οι πληροφορίες που του δόθηκαν από τον εκ των συλληφθέντων υπάλληλο της εταιρείας Helector, Μιχάλη Μιχαήλ, για πλαστά τιμολόγια που εκδίδονταν με σκοπό να δίνονται μίζες. 

Σημειώνεται ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου ο Δήμος Πάφου πάγωσε τις οφειλές του προς το Συμβούλιο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάφου, καταγγέλλοντας ότι διαχρονικά πληρώνονταν υπερκέρδη στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ποσό που φτάνει τα €8 εκατ. - €12 εκατ. μέσα στη δεκαετία, υπολογίζοντας ότι παραδόθηκαν 710.000 τόνοι σκουπιδιών μέσα σε αυτό το διάστημα με επιπλέον καταβολή €15 τον τόνο.
 
Δηλώνοντας δικαιωμένος για τις αποκαλύψεις γύρω από τον ΧΥΤΑ, ο κ. Φαίδωνος τόνισε ότι ο Δήμος Πάφου, παρόλο που συνεχίζει να στέλνει τα στερεά απόβλητα της πόλης στον ΧΥΤΑ, έχει σταματήσει να πληρώνει από τον Απρίλιο του 2015 οποιοδήποτε ποσό για τον ΧΥΤΑ και κατ' επέκταση προς τη διαχειρίστρια εταιρεία, θεωρώντας αδικαιολόγητα έως και σκανδαλωδώς ψηλές τις τιμές χρέωσης. Σήμερα, είπε, ο Δήμος Πάφου θα εξετάσει κατά πόσο οφείλει τελικά ή αν οι υπερπληρωμές που έγιναν από τον Δήμο Πάφου τα προηγούμενα χρόνια είναι πολλαπλάσιες.
 
Η ολοκλήρωση της μελέτης του νομοσχεδίου για τις επιπτώσεις όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα από τη Γενική Εισαγγελία και η αποστολή του στη Βουλή για ψήφιση είναι η μεγάλη ευκαιρία όλων για να αλλάξει το σημερινό καθεστώς που επιτρέπει σε κάποιους να γλυτώνουν από την τσιμπίδα του νόμου.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Πάφου, απευθύνοντας έκκληση προς τα κόμματα της Βουλής να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο πριν τις εκλογές, ώστε να αλλάξει επιτέλους το καθεστώς στην Κύπρο όσον αφορά στα «παράθυρα διαφυγής» κάποιων από τις ευθύνες τους.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι με αφορμή όσα αποκαλύπτονται σήμερα και στον ΧΥΤΑ Πάφου, μετά το ΣΑΠΑ, είναι καιρός το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο και να τεθούν υπό το μικροσκόπιο των Αρχών της Δημοκρατίας όλοι ανεξαιρέτως, όπως είπε, είτε είναι μέλη της κρατικής μηχανής, ή πολιτικά πρόσωπα, είτε μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εταιρείες.
 
Γράφουν: Άγγελος Νικολάου / Μιχάλης Χατζηβασίλης