Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε 'νευρική κρίση'



Σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε θα προχωρήσουν για άλλο ένα μήνα σε εσωτερικό δανεισμό, είτε θα αντλήσουν ένα σημαντικό ποσό από την κρατική επιχορήγηση, είτε θα μεταθέσουν τις υποχρεώσεις τους γι' αργότερα, για να μπορέσουν να καταβάλλουν συντάξεις.
AdTech Ad

Το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΜΤΠΥ, αλλά και το ΕΤΕΑ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σύμφωνα με ταdikaiologitika.gr, θα καλύψουν με «δανεικά» τις ανάγκες τους για να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους χωρίς καθυστερήσεις στα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου.
Για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, τα πράγματα είναι απλά: Χρειάστηκε εσωτερικό δάνειο - ταμειακή διευκόλυνση ύψους 100 εκατ ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ για να χορηγήσει συντάξεις. Το γεγονός ότι τα έσοδά του τον Φεβρουάριο κινήθηκαν περίπου στα επίπεδα του 8 - 10% καλύτερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δεν βοήθησε ώστε να αποφευχθεί ο δανεισμός. Η ανάγκη να καταβληθούν 850 εκατ ευρώ για άλλο ένα μήνα, σε περίπου 1,2 εκατ συνταξιούχους, προκάλεσε ξανά την αποδοχή της πρότασης για χορήγηση εσωτερικού δανείου.
Ο ΟΑΕΕ κατάφερε μέσα σε ένα δίμηνο να λάβει το 17,4% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη καταβολή των συντάξεων. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν διαπιστώσει σημαντική μείωση εσόδων από τις ρυθμίσεις, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα μηνιαία έσοδα. Παράλληλα, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μόνο θετικά δεν επιδρούν στην πορεία των εσόδων και έτσι ο ΟΑΕΕ, θα καταφύγει και πάλι στην κρατική επιχορήγηση για να καταβληθούν οι συντάξεις χωρίς προβλήματα. Μόνο που εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός απορρόφησης της επιχορήγησης, τότε τα 840 εκατ ευρώ που έχουν προβλεφθεί θα αξιοποιηθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.
Το ΜΤΠΥ για να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπο είτε με άμεσες και σκληρές περικοπές, είτε με νέο δανεισμό, μετέφερε την καταβολή του μερίσματος, ένα τρίμηνο αργότερα. Στο εξής το μέρισμα στους 284.000 δικαιούχους, δεν θα καταβάλλεται την προτελευταία μέρα κάθε μήνα, αλλά στο τέλος κάθε τριμήνου. Βέβαια, η «ανάσα» που παίρνει το Ταμείο είναι πρόσκαιρη, αφού εάν δεν βρει τρόπο να αυξήσει τα έσοδά του, θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να προβεί σε περικοπές. Ο χρόνος πιέζει και ήδη οι προτάσεις για μείωση του μερίσματος κατά 32,5%, μελετώνται από τη διοίκηση.
Το ΕΤΕΑ, μετά την αξιοποίηση μέρους της περιουσίας του τον προηγούμενο μήνα, τώρα δείχνει να ισορροπεί καλύτερα. Η χρήση 90 εκατ ευρώ από τα αποθεματικά του, που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κάλυψαν τις ανάγκες του Φεβρουαρίου και άφησαν ένα «μαξιλάρι» 30 εκατ ευρώ και για τον Μάρτιο. Με δεδομένο όμως ότι τα έσοδα από εισφορές υπολείπονται σε σχέση με τις παροχές, το Ταμείο είτε θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να αξιοποιήσει και πάλι ένα μέρος από συντάξεις, είτε θα βρεθεί στη δυσχερή θέση να αποδεχτεί περικοπές στις συντάξεις, κάτι που έτσι και αλλιώς έχουν ζητήσει οι επικεφαλής των θεσμών.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ta-asfalistika-tameia-se-neyrikh-krish.3972671.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου