Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Στα χέρια των ανακριτών επιστολή Αβέρωφ για ΧΥΤΥ Κόσιης

Στους ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση του ΧΥΤΥ Κόσιης, προώθησε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης την επιστολή που του παρέδωσε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τα νέα στοιχεία που αφορούν το σκάνδαλο της διαχείρισης σκουπιδιών. 


Αυτό ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Γενικός Εισαγγελέας, μιλώντας στην εκπομπή ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. 
«Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πράγματι με επισκέφθηκε χθες ο κ. Νεοφύτου ο όποιος μου έδωσε την επιστολή και την οποία διαβίβασα στους ανακριτές. Ακόμη μια υπόθεση προς διερεύνηση μέσα στο φάκελο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα».

Σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το 2006, είχαν υποβληθεί τέσσερις προσφορές, δύο από ελληνικές εταιρείες, μια από αυστριακή και μια από κυπριακή εταιρία. Και προσθέτει, ότι αγνοήθηκε προσφορά για το ΧΥΤΥ Κόσιης, η οποία ήταν κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από αυτήν που τελικά επιλέγηκε. 

«Εάν όντως υπήρχε προσφορά κατά 55 εκατ. χαμηλότερη, εγείρονται σωρεία ερωτηματικών και θεμάτων που επιβάλλεται κατά την άποψή μου να διερευνηθούν δεόντως. Κατά την εκτίμησή μου, ενδεχόμενη δράση από τις Αρχές θα πρέπει να ληφθεί αμέσως, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα που υπάρχουν για την υπόθεση αυτή δεν θα καταστραφούν από κάποιους», είπε ο κ. Κληρίδης.

Ο κύριος Νεοφύτου, αναφέρει ότι οι σύμβουλοι του υπουργείου Εσωτερικών που ήταν επίσης, ελληνική εταιρεία, είχαν εισηγηθεί να ανοίξει στο τελικό στάδιο η οικονομική προσφορά μόνο των δύο ελληνικών εταιρειών, κάτι που εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Εσωτερικών, αγνοώντας την κατά πολύ χαμηλότερη κατά 55 εκατομμύρια προσφορά. 

«Στην Ελλάδα έχουν ακουστεί πολλά για τη σχέση αυτής της εταιρείας (σ.σ. Συμβούλων) με την εταιρεία Helector, που τελικά κέρδισε την προσφορά, και το οποίο πρέπει επίσης κατά την άποψή μου να διερευνηθεί. Επίσης θα πρέπει, πάλι κατά την άποψή μου, να διερευνηθεί και η τυχόν σχέση των εταιρειών Helector και Τέρνα.»

Οι δύο εταιρείες που αποκλείστηκαν, είχαν υποβάλει ένσταση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία και απορρίφθηκε.

Εν αναμονή της γνωμάτευσης του ΓΕ για το ΧΥΤΥ Κόσιης

Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, σε δηλώσεις του μετά από συνέδριο για το περιβάλλον που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ανέφερε ότι τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Μαραθούντας έχει ήδη αναλάβει το ίδιο το Συμβούλιο για ένα περίπου χρόνο μέχρι δηλαδή να ετοιμαστούν τα έγγραφα και να προκηρυχθεί  νέος διαγωνισμός για την επιλογή του νέου εργολάβου διαχείρισης του χώρου.

Σύμφωνα με τον κ.Κουγιάλη, ο σχεδιασμός του Υπουργείου του είναι εντός Απριλίου να ξεκινήσει η διαδικασία και μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα να  έχει κατακυρωθεί η προσφορά στον επιτυχόντα προσφοροδότη. 


http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/233863/en-anamoni-tis-gnomateusis-tou-ge-gia-to-hutu-kosiis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου