Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Το επόμενο δίμηνο η απόφαση για τον Λεωνίδα Μπόμπολα – Ποιος περιοριστικός όρος του επιβλήθηκε

Το αργότερο εντός 60 ημερών θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοσή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ελλάκτωρ και προέδρου της Ηλέκτωρ, Λεωνίδα Μπομπολα στην Κύπρο. Ο κ. Μπόμπολας παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα και στη συνέχεια στον  Εισαγγελέα Εφετών καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των κυπριακών αρχών.

Οι συνήγοροί σύμφωνα με πληροφορίες του υποστήριξαν ότι κάποια από τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδουν οι Κύπριοι έχουν τελεστεί στην Ελλάδα, άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια αλλά τα ελληνικά.
Στον κ. Μπόμπολα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα από τον εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Να σημειωθεί ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του κ. Μπόμπολα στην Κύπρο προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής του στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε προ μηνών στο νησί.
Όπως γράφει η Καθημερινή η Ηλέκτωρ ανέλαβε από την προηγούμενη δεκαετία τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πάφο και στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» Κύπρου, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, ζήτησε χθες την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον κ. Μπόμπολα. Ανάλογο ένταλμα ζητήθηκε και για τον Θεοφάνη Λώλο, διευθυντή της μελετητικής εταιρείας Enviroplan που είχε αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών να προετοιμάσει διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Λάρνακα (Κόσιη). Ετσι οι κυπριακές αρχές θα ζητήσουν την έκδοση των δύο ανδρών, εκτός κι αν αυτοί μεταβούν οικειοθελώς στην Κύπρο για να καταθέσουν.
Η υπόθεση ξεκίνησε από τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος. «Οταν ανέλαβα πριν από 13 μήνες, η σύμβαση με την Ηλέκτωρ για τη διαχείριση της μονάδας του ΧΥΤΑ Πάφου ήταν κοντά στη λήξη της», λέει στην «Κ». «Ζητήσαμε να μην αναθεωρηθεί η σύμβαση της Ηλέκτωρ και να προωθηθεί άμεσα διαγωνισμός για τη διαχείριση του χώρου. Αντί αυτού του δόθηκε παράταση 6 μηνών με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Λίγο αργότερα πρότεινα να αναλάβει ο Δήμος Πάφου με χρέωση 10 ευρώ/τόνο. Ξεκίνησα να ερευνώ την υπόθεση και σύντομα έφθασαν στα χέρια μου στοιχεία που έδειχναν ότι η Ηλέκτωρ πολύ πιθανόν χρημάτιζε δημάρχους και υπαλλήλους και πως τελικά το κράτος πλήρωνε τα διπλάσια ή τριπλάσια: στον ΧΥΤΑ Πάφου πληρώναμε 30-31 ευρώ/τόνο σκουπιδιών, όταν το πραγματικό κόστος –με εύλογο κέρδος– ήταν στα 12-14 ευρώ/τόνο, ενώ στο ΧΥΤΥ Κόσιης πλήρωναν 70-74 ευρώ/τόνο, όταν το κόστος –με εύλογο κέρδος– ήταν στα 30-35 ευρώ/τόνο. Επίσης είναι πολύ πιθανό οι ποσότητες των απορριμμάτων να ήταν «φουσκωμένες», και από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να ήταν κατά 15%-20% υψηλότερες. Οταν το Γενικό Λογιστήριο Κύπρου κάλεσε την Ηλέκτωρ σε επαναδιαπραγμάτευση για την παράταση της σύμβασης της Πάφου, η εταιρεία έριξε την τιμή από τα 30 ευρώ/τόνο στα 21 ευρώ/τόνο για το εξάμηνο που είχε παρέλθει, ενώ για την παραπέρα επέκταση δέχθηκαν να μειώσουν την τιμή στα 16 ευρώ/τόνο. Αυτό ήταν για μένα μια έμμεση παραδοχή ότι “φούσκωναν” το κόστος».
http://www.aftodioikisi.gr/epixeiriseis/to-epomeno-dimino-i-apofasi-gia-ton-leonida-bompola-poios-perioristikos-oros-tou-epivlithike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου