Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

(Είπα, δεν μιλάω, αλλά ό έχων ώτα ακούειν, ακουέτο!



Αλίκη Μάτση στην Εφημερίδα των Συντακτών


Εγχώριες και εξωχώριες «μεγάλες δυνάμεις», ήτοι η ΕΚΤ, συγκροτήματα Τύπου, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί από χθες στην «υπεράσπιση» του Γ. Στουρνάρα, τόσο για το επίμαχο e-mail του στενού του συνεργάτη Δ.Κ. κατ. ευρώ.
Κι ενώ ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος, εμμένοντας στην ανακοίνωσή του του περασμένου Σαββάτου με την οποία επιχείρησε να διαψεύσει την πραγματικότητα, φαίνεται πως και στο ίδιο το κυβερνών κόμμα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και κατ’ επέκταση εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για το αν θα πρέπει να ζητήσει τώρα ή αργότερα την παραίτηση του κ. διοικητή.
Παραίτηση που πάντως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, μετά και το μήνυμα στήριξης από αξιωματούχους της ΕΚΤ χθες, όπως μεταφέρθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, βάσει του οποίου «οι επιθέσεις κατά Στουρνάρα δημιουργούν πρόβλημα, καθώς αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΤτΕ».
Ταυτόχρονα, έντονη είναι πλέον η φημολογία για τις πολιτικές βλέψεις του κ. Στουρνάρα -κάτι που επισήμανε πρώτα στην «Εφ.Συν.» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης- ενώ χθες η εφημερίδα του κόμματος, η «Αυγή», τον προειδοποίησε να το ξεχάσει.
To έγκλημα της ΑΤΕ
Το πελώριο πολιτικό και ηθικό ζήτημα πάντως για τον πρώην στενό συνεργάτη του Κ. Σημίτη, πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου και νυν διοικητή της ΤτΕ, τοποθετηθέντα από τους δύο τελευταίους, παραμένει. Πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν και άλλες καταγγελίες εις βάρος του από το παρελθόν.
Μία από αυτές επανέλαβε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης μιλώντας για το «έγκλημα της ΑΤΕ» και αποδίδοντας στον κ. Στουρνάρα «πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Ο κ. Λαφαζάνης διαμήνυσε ότι το ζήτημα αυτό, όπως και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα διερευνηθεί πλήρως για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και δεν θα μείνει ατιμώρητο.
Σκιές από το παρελθόν του κ. Στουρνάρα«Πολιτικές και ποινικές ευθύνες» καταλογίζονται στον Στουρνάρα και για την ΑΤΕ | EUROKINISSI
«Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής σήμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών, συμμετείχε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Εκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία. Δεν τα έφερε στη Βουλή ποτέ», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Σχολίασε, μάλιστα, ότι η Τράπεζα Πειραιώς «πήρε προίκα την καλή ΑΤΕ ενώ οι απαιτήσεις των πιστωτών πήγαν στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί έχει τεράστιες υποθήκες και θα πάρει δεκάδες εκατομμύρια». «Αυτά είναι τα εγκλήματα. Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό, αλλά αυτός αγέρωχος, στην άθλια αυτή κατάσταση, δεν απάντησε» κατέληξε.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, καταλόγισε στον διοικητή της ΤτΕ ότι «είναι συνυπεύθυνος στη διάλυση της ΑΤΕ», η οποία «θα μπορούσε να παραμείνει στο Δημόσιο και να μη χαριστεί ως πανωπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς».
Στον αντίποδα, στήριξη στον Γιάννη Στουρνάρα παρέσχε η Ν.Δ. μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι όταν η κυβέρνηση ασκεί κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σαν να ασκεί κριτική στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν βάλλετε κατά του κ. Στουρνάρα ή μάλλον κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, βάλλετε ταυτόχρονα και κατά του κ. Ντράγκι, τον οποίο συγχρόνως εκλιπαρείτε να σας ανεβάσει το όριο των εντόκων, μπας και μπορέσετε να κερδίσετε 2 με 3 δισ. ευρώ για να πληρώσετε τις υποχρεώσεις τις οποίες έχετε» είπε.
Στο πλευρό του διοικητή τάχθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κριτική στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη ρευστότητα των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.
«Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι βασικός κανόνας της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και η ανεξαρτησία αυτή επιβάλλει σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνυπάρχουν με διοικητές κεντρικών τραπεζών διορισμένους από προηγούμενες κυβερνήσεις» απεφάνθη το ΠΑΣΟΚ.
Και ο επίτιμος...
Η υπερασπιστική γραμμή πάντως είχε διαφανεί πριν καλά καλά ξημερώσει ο Θεός τη μέρα. Ο 97χρονος επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, διένειμε υποστηρικτική προς τον κ. Στουρνάρα δήλωση, μην μπαίνοντας στην ουσία της πράξης του, αλλά καλώντας τον να ενημερώσει τον λαό για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Είπε ο επίτιμος: «Ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη, τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση. Επί πολλά χρόνια, όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και την χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε Διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος, διότι, αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους, εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/05/blog-post_708.html#ixzz3a8brGJiP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου