Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η Ζωή, η Δούρου και η Πλατφόρμα

Ενδοκυβερνητικές παραφωνίες προκαλούν αναστατώσεις δύσκολα διαχειρίσιμες και πολιτικά και επικοινωνιακά.
Ενδοκυβερνητικές παραφωνίες προκαλούν αναστατώσεις δύσκολα διαχειρίσιμες και πολιτικά και επικοινωνιακά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η επικείμενη λήψη αποφάσεων για συμφωνία με τους πιστωτές και η αίσθηση ότι θα εκτυλιχθούν σοβαρές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τις τάσεις σε μια συζήτηση για την επιβεβαίωση ή όχι των ιδεολογικών συνόρων, των πολιτικών διακηρύξεων, αλλά και των προσωπικών στρατηγικών, καθώς είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφορίες είτε στα κομματικά όργανα είτε, κυρίως, στο υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κόμματος και της κυβέρνησης.
Εκ των πραγμάτων, οι μεγάλες αποφάσεις οδηγούν σε έντονες διεργασίες και έχουν αρνητικό ή θετικό χαρακτήρα για τα κόμματα και την κοινωνία. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα πριν από τη συμφωνία όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη δυνατή, είναι ήδη γκρίζα καθώς οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές παραφωνίες προκαλούν αναστατώσεις δύσκολα διαχειρίσιμες, και πολιτικά και επικοινωνιακά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν έχουν υποστηρικτές. Κάθε άλλο, αλλά το περιεχόμενο της συμφωνίας θα κρίνει και τον όγκο των υποστηρικτών τους και έτσι, για πρώτη φορά από την εκλογή του, ο Αλ. Τσίπρας θα μετρήσει τους φίλους του και τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους.

Τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχει κυβερνητικό και υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που να πει κάτι θετικό για την πρόεδρο της Βουλής, η οποία θεωρείται ότι έχει προσωπική στρατηγική –αν και αυτό αμφισβητείται– και προκαλεί προβλήματα και στην εικόνα της κυβέρνησης και στην κοινοβουλευτική της δραστηριότητα. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει δεχθεί κριτική και στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και από τον πρωθυπουργό, αλλά όπως σημειώνουν κομματικές πηγές τα ποσοστά δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις που παίρνει το Μαξίμου, αν και χαμηλότερα από το πρώτο διάστημα, παραμένουν αρκετά υψηλά. Κάνοντας μια αναδρομή στις πρώτες ώρες μετά την εκλογική νίκη, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αρχική επιλογή του κ. Τσίπρα ήταν να τοποθετηθεί η κ. Κωνσταντοπούλου στο υπ. Δικαιοσύνης. Οι έντονες διαφωνίες παραγόντων του χώρου, ωστόσο, οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αναδίπλωση. Οι γνώμες για το αν η πρόεδρος της Βουλής έχει ηγετικές βλέψεις διίστανται, πάντως τα ζητήματα που δημιουργεί είναι πολλά. Μόλις προχθές έστειλε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων στις Επιτροπές της Βουλής κλιμακώνοντας έτσι το περιβάλλον πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση...

Αν η κ. Κωνσταντοπούλου είναι μια γνωστή και δημόσια υπόθεση, ένα άλλο πρόσωπο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των εσωκομματικών συζητήσεων είναι η στάση της κ. Ρένας Δούρου. Κομματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι η αποστασιοποίηση της κ. Δούρου από τα κυβερνητικά δρώμενα δεν είναι τυχαία. Οι πλέον καχύποπτοι μιλούν με ενόχληση, αλλά και θέτουν ερωτήματα για τα ταξίδια της στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι έχει αποστασιοποιηθεί πολιτικά από την κυβέρνηση. Προσθέτουν ότι η ίδια έχει έρθει σε σύγκρουση και με τη δική της τάση, την Πλατφόρμα 2010 και τον κ. Δ. Παπαδημούλη, που εθεωρείτο ο επικεφαλής της.

Θεωρητικά αυτές οι συζητήσεις θα παρέπεμπαν σε υποψίες και υπαινιγμούς ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα ηγεσίας δεν υπάρχει, επισημαίνει έγκυρη πηγή, ωστόσο όταν αλλάζουν τα δεδομένα, όταν ένα κόμμα πολυτασικό βιώνει το δράμα της ιδεολογικής του κατολίσθησης, είναι εμφανές ότι κάποιοι θα ετοιμάζονται για την προσωπική τους στρατηγική σε πρώτη φάση και, στη συνέχεια, ό,τι προκύψει.
Η κίνηση των «53» έχει ισχυρή δυναμική και άτυπα επικεφαλής της είναι ο Ευ. Τσακαλώτος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν η κίνηση αυτή μπορεί να μετεξελιχθεί σε κυρίαρχη γιατί δεν έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα και συγκεντρώνει στελέχη που επιδιώκουν μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους πιστωτές, όχι όμως ρήξη, ούτε είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Η κίνηση αυτή δεν είναι αντιπαραθετική στον κ. Τσίπρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις εάν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία.

Αυτό ισχύει και για την Αρ. Πλατφόρμα, η οποία έχει διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς διαθέτει στους κόλπους της δυνάμεις που κάνουν διακηρύξεις υπέρ της ρήξης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν και υπέρ αυτής εάν τα πράγματα φθάσουν εκεί. Ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή οι βουλευτές της, περίπου 15-20, οι γνώμες διίστανται καθώς δεν υπάρχουν αποφάσεις. Είναι ερωτηματικό, εάν θα υπάρξει απόφαση για ψήφο πειθαρχίας ή οι βουλευτές θα αποδεσμευθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή θα παραιτηθούν.

Επίθεση Τσίπρα
Επίθεση εντός και εκτός συνόρων εξαπέλυσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε Eυρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι υπονομεύουν την προοπτική συμφωνίας, άσκησε κριτική στη στάση του ΔΝΤ, ενώ επιτέθηκε εναντίον της «εγχώριας ολιγαρχίας» που –όπως είπε– κρατά «επιθετική και λυσσαλέα στάση» απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας απέκρουσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν «σε τέσσερα χρόνια, παρά σε τέσσερις μήνες».
Παρουσίασε, επίσης, ένα περίγραμμα της συμφωνίας που επιθυμεί και πρέπει να έχει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όχι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν και στο θέμα του ασφαλιστικού άφησε να εννοηθεί πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, χωρίς να τις επιβάλουν οι δανειστές.
Τέλος, έστειλε κι ένα μήνυμα προς «όσους και όσες δεν επιθυμούν» να ανοίξει εκ νέου η ΕΡΤ...

«Καρφώματα» μεταξύ υπουργών

Πώς σκοπεύει να χειριστεί το ενδοκυβερνητικό - ενδοκομματικό ζήτημα ο κ. Αλέξης Τσίπρας; Ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει, ακόμα και στενοί συνεργάτες του δεν είναι σε θέση να εκφέρουν έγκυρα συμπεράσματα καθώς δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σκέπτεται να κάνει.
Μέχρι πρόσφατα, η συντριπτική πλειονότητα των κομματικών στελεχών εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός δεν θα υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές». Στην πορεία, όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει προσωπική ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επικρίσεις διατυπώνουν και για τη στάση του κ. Δραγασάκη. Σημείο καμπής για την υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» θεωρούν την αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας, που πλέον έχει τεχνοκράτες που θέλουν συμφωνία πάση θυσία.

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης διατυπώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες επικρίσεις και κατά του κ. Δραγασάκη, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων λάμβανε αποφάσεις και έδινε οδηγίες στα κλιμάκια ερήμην των αρμοδίων υπουργών. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι το κλίμα για τον κ. Δραγασάκη είναι βαρύ και στην Πολιτική Γραμματεία, όπου δέχθηκε επικρίσεις για τη διάβρωση των «κόκκινων γραμμών». Οι πάντες ωστόσο θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός είναι ακόμη κυρίαρχος στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε κάθε περίπτωση.

Αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει ότι η πιθανή συμφωνία είναι τόσο κακή και προτείνει δημοψήφισμα θα γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από την πλειονότητα των κομματικών στελεχών. Ακόμη και στην περίπτωση που η συμφωνία συνιστά δραματική υποχώρηση από τις ιδεολογικές γραμμές και επιμείνει να την περάσει, μπορεί να το πετύχει, αλλά με κόστος, που προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Ο πρωθυπουργός θα ποντάρει στην ανάγκη ενότητας, ακόμη και αν δεν τη διατηρήσει απόλυτα. Ηδη ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, ηγείται μιας προσπάθειας να υπογραμμιστεί η ανάγκη συνύπαρξης μέσω των διαφωνιών και της διαφορετικότητας, που είναι και τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησαν μέχρι την εκλογική νίκη.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χθες και σήμερα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και σίγουρα επώδυνης κομματικής διαδικασίας που είναι πιθανό να οδηγήσει στην πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης της Κ.Ε. αφού γίνει γνωστή η συμφωνία, αλλά στη συνέχεια και του διαρκούς συνεδρίου, καθώς ήδη γίνονται τέτοιες σκέψεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που θα δεχθεί την κομματική πίεση, αλλά κριτική θα δεχθεί και η Αριστερή Πλατφόρμα, που πλέον δεν μένει στο απυρόβλητο.

Υπό την πίεση των γεγονότων, στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα είναι πιθανό να ανοίξουν τη συζήτηση για τα όρια ευθύνης του κόμματος και τον ρόλο που μπορεί να έχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που θέλουν να αναλάβει το κόμμα πιο αποφασιστικό ρόλο, αλλά η ιδέα αυτή έχει περισσότερους πολέμιους.

Την ιδέα της αποσαφήνισης των ορίων ευθυνών και των αρμοδιοτήτων υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά χωρίς να δημοσιοποιήσει μια και είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν αντιδράσεις, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Κατά συνέπεια, στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει μια δοκιμασία, το τέλος της οποίας δεν μπορεί να προβλέψει κανείς έγκυρα και κατά συνέπεια όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια είναι ανοιχτά.

http://www.kathimerini.gr/816663/article/epikairothta/politikh/h-zwh-h-doyroy-kai-h-platforma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου