Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

(Χωρίς σχόλια)! ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


(Πέμ. 9/6/16 – 20:55)
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
1. Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, η νεολαία και όλα τα λαϊκά στρώματα δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ) και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων 9 δις ευρώ, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η επίθεση αυτή θα έχει διάρκεια λόγω των συνεχών προαπαιτούμενων για τις υποδόσεις της δόσης του δανείου αλλά και των νέων αξιολογήσεων και της λειτουργίας του νέου «κόφτη» μισθών και συντάξεων. Το νέο πεδίο μνημονιακής επίθεσης μετά την κατεδάφιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι οι εργασιακές σχέσεις και το απεργιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, που θα οδηγηθούν και πάλι στον Προκρούστη.

2. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που αυτή την περίοδο θα έπρεπε να πρωτοστατεί για λαϊκό ξεσηκωμό, βρίσκεται μετά την πετυχημένη παλλαϊκή κινητοποίηση της 4ης Φλεβάρη, σε αγωνιστική υποχώρηση, και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν τελευταία ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την μνημονιακή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και ο λαός μας.
Την βασική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), κυρίως στη ΓΣΕΕ, που ουσιαστικά εξυπηρετούν το πέρασμα των μνημονιακών πολιτικών. Το ΠΑΜΕ, επιμένοντας στις ξεχωριστές κινητοποιήσεις του, που δεν φοβίζουν ούτε ενοχλούν το μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, αποτρέπει την ανάπτυξη ενωτικών εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Αλλά και οι Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν ανέλαβαν αυτοτελείς πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων αναμένοντας τις αποφάσεις των τριτοβάθμιων οργάνων. Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων φάνηκε για άλλη μία φορά ότι, παρά την αγωνιστικότητα των αποφάσεών του, έχει περιορισμένη συνδικαλιστική απεύθυνση και εμβέλεια με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε πρωτοβουλία του να εξαντλείται σε κεντρικό επίπεδο και να μην ακουμπά την εργατική βάση. Ακόμα και η ΑΔΕΔΥ, που παίρνει κατά βάση αγωνιστικές αποφάσεις, έχει σοβαρό πρόβλημα μαζικοποίησηςτων κινητοποιήσεων της.  
3. Τα συνδικάτα παρά τις όποιες εξαιρέσεις και τις όποιες θετικές προσπάθειες, βιώνουν καταστάσεις απαξίωσης. Η συνδικαλιστική πυκνότητα στον ιδιωτικό τομέα είναι γύρω στο 10% λόγω μεγάλης ανασφάλειας από την υψηλή ανεργία και λόγω της μνημονιακής κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης λόγω αναξιοπιστίας της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που είναι υποταγμένη στη λογική του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, η οποία όμως επιτυγχάνει να αναπαράγεται με τη χρήση ισχυρών μηχανισμών και με μεθόδους νοθείας στη διαμόρφωση των συσχετισμών. Στο δημόσιο, που υπάρχει τυπικά μεγάλη συνδικαλιστική πυκνότητα,λείπει η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες των συνδικάτων (συνελεύσεις) και στην υλοποίηση των αποφάσεων (απεργιακές κινητοποιήσεις).
Μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία της νεολαίας, της επισφαλούς εργασίας, των ανέργων και των μεταναστών εργαζομένων από τη συνδικαλιστική ζωή. Χωρίς την ένταξη αυτών των τμημάτων στοεργατικό σ.κ. οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών θα έχει περιορισμένη εμβέλεια. Τα μεγάλα αυτά προβλήματα των συνδικάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με γενικόλογες καταγγελίες αλλά με σκληρή και μακροχρόνια δουλειά για συντονισμένη και σχεδιασμένηανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική δημοκρατική αγωνιστική κατεύθυνση. Αυτή μπορεί να γίνει με ενωτικές και μαχητικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως από τα κάτω στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και με άτυπες μορφές συσπείρωσηςομάδων εργαζομένων και ανέργων, που θα ενεργοποιούνται θα συνεργάζονται, θα συναρθρώνονται με το οργανωμένο σ.κ.
4. Το Α.Ρ. επισημαίνει με έμφαση τα φαινόμενα κρίσης και παρακμής που διανύει το συνδικαλιστικό κίνημα και τονίζει την επείγουσα σημασία μιας σχεδιασμένης προσπάθειας για την αναζωογόνηση και την ταξική ανασυγκρότηση του με σταθερό μέτωπο ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικόσυνδικαλισμό και για την ανάκτηση της αγωνιστικής αξιοπιστίας συνδικάτων και συνδικαλιστικού κινήματος.
Η πρόταση μας προς τα μέλη και τους/ις φίλους/ες του Αριστερού Ρεύματος που δραστηριοποιούνται στο εργατικό σ.κ., είναι να εργάζονται, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο με βάση τις εξής αρχές και προτεραιότητες:
- Ανάπτυξη και κλιμάκωση ενωτικών εργατικών και λαϊκών αγώνων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τις εφαρμόζει.
- Ενίσχυση του αντιμνημονιακού χαρακτήρα των αγώνων και σύνδεσή των αιτημάτων για τα ειδικά προβλήματα των εργαζομένων με την ανάγκη προώθησης εναλλακτικής οικονομικοκοινωνικής καιπολιτικής διεξόδου.
- Επιμονή και σταθερότητα στα ανοικτά πολιτικά, ιδεολογικά, αξιακά και συνδικαλιστικά μέτωπα μας στον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό, που κρατούν σε ακινησία και υποταγή την εργατική τάξη. Ταυτόχρονα, αντιτασσόμαστε στην χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος με βάση στενά ιδιοτελείς κομματικές σκοπιμότητες.
- Επίμονη προσπάθεια για την δημοκρατική και αγωνιστική αναζωογόνηση της λειτουργίας και δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, ως βασικό κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος.
- Σχεδιασμένη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους ελαστικά απασχολούμενους, τους μετανάστες και τους ανέργους.
- Ενίσχυση των συντονισμών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, διεύρυνση της συμμετοχής και απεύθυνσής τους, ώστε να συγκροτήσουν ενιαίο κέντρο αγώνα σε διάκριση από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, χωρίς να διασπούν την οργανωτική ενότητα του σ.κ.
- Συμβολή στη συγκρότηση συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα σε χώρους εργασίας - γειτονιές, σε συνεργασία με άλλες μαχόμενες συνδικαλιστικές και κινηματικές δυνάμεις.
- Στήριξη στις προσπάθειες συγκρότησης συσπειρώσεων και επιτροπών ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.
- Αγωνιστική στάση και προτάσεις για κινητοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο).
- Πρωτοπόρα δράση για συντονισμό των εργαζομένων με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, καθώς και τη νεολαία, για την μη εφαρμογή και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τις εφαρμόζει και ολόκληρου του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ που τις στηρίζει.
5. Το Αριστερό Ρεύμα στηρίζει πλατιές αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις και σχήματα και παρεμβαίνει το ίδιο και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα με σαφή ταξικό, αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό προσανατολισμό.
Οι αυτόνομες αυτές συνδικαλιστικές πλατιές παρατάξεις και σχήματα που στηρίζει το Αριστερό Ρεύμα, οφείλουν να θεμελιώνονται σε μια μαχητική ταξική, αντιμνημονιακή αντικυβερνητική δράση και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν όλοι/ες, χωρίς εξαίρεση, οι εργαζόμενοι/ες που συμφωνούν με τις προγραμματικές αρχές τους. Αυτονοήτως, όμως, δεν έχουν καμιά θέση σε αυτές τις παρατάξεις στελέχη των μνημονιακών κομμάτων και φυσικά του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ασκούνκυβερνητικό συνδικαλισμό και εκ των πραγμάτων σηματοδοτούν αυτά τα κόμματα και τον αντεργατικόρόλο τους.
6. Παραμένουμε στην αντίληψη της αυτονομίας του σ.κ. από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα κόμματα του κατεστημένου. Κατανοούμε, επίσης, πλήρως και την ανάγκη της αυτοτέλειας του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστικών παρατάξεων, απέναντι και στις δυνάμεις της Αριστεράς και ειδικότερα το Αριστερό Ρεύμα.
Το Αριστερό Ρεύμα μπορεί να στηρίζει ταξικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, κινήσεις και συσπειρώσεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που προσιδιάζουν στην ταυτότητα και τη στρατηγική μας συνολικά και το εργατικό κίνημα, και τα μέλη του να συμμετέχουν σε αυτές.
Η στήριξη αυτή δεν σημαίνει χειραγώγηση αυτών των παρατάξεων ούτε εξάρτηση τους αλλά πραγματώνεται, με πλήρη σεβασμό στην αυτοτέλεια τους, στον ειδικό ρόλο και την ευθύνη τους.
Η αυτονομία και η αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών παρατάξεων δεν έχει καμιά σχέση με την αυτονομία των ηγεσιών τους ή όποιων άλλων στελεχών τους από τη συλλογικότητα, τις συλλογικές λειτουργίες και αποφάσεις.
Το Αριστερό Ρεύμα έχει τη δική του αυτοτελή πολιτική παρέμβαση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ επεξεργάζεται και χαράσσει τις δικές του κατευθύνσεις για να επηρεάσει θετικά τον πολιτικό προσανατολισμό και την ανάπτυξή τους στη βάση της στρατηγικής του.
7. Τα μέλη της ΛΑΕ μέχρι τώρα συμμετέχουν και ενεργοποιούνται στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημαμέσω διάφορων παραταξιακών εκφράσεων. Τα μέλη του ΑΡ και της ΔΕΑ συμμετέχουν κατά βάση στο ΜΕΤΑ, οι δυνάμεις της ΑΡΑΝ, της ΑΡΑΣ και της Παρέμβασης, στις Αριστερές συσπειρώσεις – παρεμβάσεις μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλοι/ες σε διάφορα αυτόνομα σχήματα με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και οι σοσιαλιστικής προέλευσης σ’ ένα κομμάτι της παράταξης του ΕΜΕΙΣ, το οποίο μετά την διάσπασή του συνεργάζεται με το ΜΕΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να οριστικοποιηθεί η αναγκαία συζήτηση στη ΛΑΕ για τη δυνατότητα ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης όλου του χώρου μας, είναι αναγκαίος ο συντονισμός των δυνάμεών μας, που δρουν στα συνδικάτα με σαφές πολιτικό στίγμα και με καθαρό ταξικό αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Η Γενική Πολιτική κατεύθυνση στα μέλη της ΛΑΕ, που δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα είναι αντικείμενο συζήτησης, επεξεργασίας και απόφασης στο Τμήμα Εργατικής Πολιτικής.
8. Από τον περασμένο Απρίλιο προκλήθηκε στην ηγεσία του ΜΕΤΑ και συγκεκριμένα ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν αναφορά στο ΑΡ, μία κρισιακή κατάσταση, με έντονες αντιπαραθέσεις σε κεντρικό επίπεδο και με τις διάφορες πλευρές της αντιδικίας να προβάλλουν τα δικά τους επιχειρήματα για τις αιτίες τους.
Η κατάσταση αυτή στο ΜΕΤΑ και στις δυνάμεις του ΑΡ, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου η κυβέρνηση επιδίδετο και συνεχίζει να επιδίδεται σε μια άγρια επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, ενώ ηΛΑ.Ε οδεύει στην κρίσιμη ιδρυτική της Συνδιάσκεψη για την οποία το ΑΡ έπρεπε να διαθέτει όλη τηνενεργητικότητά του, λειτούργησε άκρως αποπροσανατολιστικά και επιζήμια τόσο στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων αυτήν την περίοδο όσο και στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του ΑΡ ενόψει της Συνδιάσκεψης της ΛΑ.Ε.
9. Το ΑΡ επιβεβαιώνοντας την ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού του Οργάνου, θέλει να δηλώσει την πλήρη διαφωνία του με κινήσεις και πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ΜΕΤΑ, από οποιαδήποτε πλευρά και οι οποίες, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους, σημειώθηκαν χωρίς τη συμφωνία του ΑΡ ούτε καν με συζήτηση μαζί του και χωρίς τη συζήτηση με όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΑΡ.
Το ΑΡ επίσης διαφώνησε και διαφωνεί με συνεργασίες σε ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες συμπεριελήφθησαν και εξελέγησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αυτή η διαφωνία του ΑΡείχε επισημανθεί στα συνδικαλιστικά στελέχη του σε αυτές τις οργανώσεις.
Το ΑΡ τονίζει ότι τέτοιες στάσεις, όπως οι προαναφερόμενες, από δυνάμεις μας στο συνδικαλιστικό κίνημα σημειώθηκαν και σε πλήρη αντίθεση με τη δημοσιευμένη ομόφωνη απόφαση τουΣυντονιστικού Οργάνου του ΑΡ, την οποία όλες οι πλευρές είχαν υπόψη τους και της οποίας επιβεβαιώνουμε την επικαιρότητα.
Το ΑΡ καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν πλήρως τις ως άνω κατευθύνσεις του ΑΡ, οι οποίες απαντούν στις σημερινές ανάγκες και να κινηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιό τους.
10. Η ανασυγκρότηση της παρέμβασης των δυνάμεών μας στο σ.κ. είναι ένα καθήκον, που αφορά πρώτα από όλους τους συντρόφους που συμμετέχουν σε αυτό και στο σ.κ., οι οποίοι πρέπει να κινηθούν με πνεύμα ενότητας, συντροφικότητας, διάθεση συντεταγμένης συζήτησης, με στόχο να ενισχυθούν οι αγώνες και η επιρροή του ταξικού, αγωνιστικού ρεύματος μέσα στο σ.κ. Η λύση μπορεί να βρεθεί μεσυλλογική συζήτηση και επίμονη προσπάθεια για συλλογικές αποφάσεις που θα δίνουν θετική και προωθητική διέξοδο στη βάση των αποφάσεων του ΑΡ.
Το ΑΡ καλεί όλα τα μέλη και τα στελέχη του, που δραστηριοποιούνται στο σ.κ., να κινηθούν ενωτικά, με γνώμονα και πλήρη σεβασμό στις κατευθύνσεις του. Να σταματήσουν κάθε κίνηση που ενθαρρύνει διχαστικές τάσεις. Να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη εργατικών και λαϊκών αγώνων για τη μη εφαρμογή των νέων και παλιών μνημονιακών νόμων, για την κατάργηση όλων των μνημονίων και για την αντιμνημονιακή δημοκρατική ανατροπή. Να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει το ΑΡ για την επιτυχή έκβαση της Συνδιάσκεψης της ΛΑ.Ε.
Το ΑΡ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί ριζικά με τη συγκρότηση συνδικαλιστικών παρατάξεων που περιλαμβάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη βάση αυτή καλούμε τα στελέχη του ΑΡστο συνδικαλιστικό κίνημα να διαμορφώσουν ανάλογα τη στάση τους στα συνδικάτα και τις πρακτικές τους στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και συσπειρώσεις.
11. Προτείνουμε ενδεικτική ομάδα στελεχών μας και συντρόφων συνδικαλιστών αποτελούμενη από τουςΔέσποινα Σπανού, Αλέκο Καλύβη, Ηλία Βρεττάκο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιώργο Χαρίση,Θάνο Βασιλόπουλο, Γρηγόρη Καλομοίρη, Γιάννη Αναστασίου, Μούζιο Παναγιώτη, που θα αναλάβει την ευθύνη αυτής της συντεταγμένης συζήτησης, με στόχο μια ενωτική συναινετική λύση με την ενιαία στάση και συμπαράταξη όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΑΡ σε συνεπή πλατιάκαι ενωτική ταξική, αντιμνημονιακή, αντικυβερνητική κατεύθυνση και με τον πλήρη σεβασμό τηςαυτοτέλειας της συνδικαλιστικής έκφρασης.
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24540:syskepsiar&catid=45:sindikalismos&Itemid=282
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/06/blog-post_58.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου