Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ανεξάρτητοι από τα βαρίδια των φιλοκυβερνητικών φωνών και των μνημονιακών μονόδρομων

xipolia
Από τη Δώρα Ξυπολιά
Πέρασαν ήδη 11 μήνες μετά την μετατροπή του περήφανου ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στον μονόδρομο του ευρώ-κατήφορου και της κοινωνικής εξαθλίωσης του λαού μας, σε ΝΑΙ σε όλες τις απαιτήσεις δανειστών και κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, από την νέο - μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πολιτική απόφαση κι επιλογή του καλοκαιριού του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την υπογραφή και υλοποίηση του 3ου μνημονίου, για την συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και την υλοποίηση της πιο βάρβαρης εκδοχής του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα, έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο σε κοινωνικό, πολιτικό κι ιδεολογικό επίπεδο καθώς ίσως να αποτελεί μια πολύ μεγάλη ήττα για τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά τα αποτελέσματα της αναγνωρίζονται και στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κι εργατικού κινήματος.

Η νέο-μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις δανειστών ΕΕ και ΔΝΤ, όλες αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, όλες αυτές τις απαιτήσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν υπό την πίεση των λαϊκών δυνάμεων που έδωσαν περήφανα την μάχη ενάντια σε μνημόνια και λιτότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέτρεψε την λαϊκή οργή, αποφασιστικότητα και ριζοσπαστισμό σε απογοήτευση, αναχωρητισμό και αδιέξοδο, νομιμοποίησε την μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική των προκατόχων της οδηγώντας μια ολόκληρη κοινωνία σε υποχώρηση.
Η αναγνώριση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ορίσουμε τα καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος. Η αναγνώριση ότι βρισκόμαστε στη καρδιά της πιο βίαιης ταξικής επίθεσης του κεφαλαίου των τελευταίων μεταπολιτευτικών δεκαετιών ενάντια σε εργατικά, κοινωνικά δικαιώματα, σε λαϊκές κατακτήσεις, η αναγνώριση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βίασε την λαϊκή εντολή, νομιμοποίησε τις μνημονιακές πολιτικές και προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική ήττα στις αγωνιζόμενες λαϊκές τάξεις, ορίζει επιτακτικά το καθήκον, σε όλους μας, της ανάληψης της πρωτοβουλίας ανασυγκρότησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, όχι σήμερα αλλά χθες, με στόχο την λαϊκή αντεπίθεση, την ανατροπή των μνημονίων, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και όλων όσων τις υλοποιούν.
Η βασική επιδίωξη του κεφαλαίου και των συμμάχων του είναι η καταλήστευση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το μνημόνιο, η συμφωνία δηλαδή της κυβέρνησης και του αστικού μπλοκ ότι δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο από κατακτήσεις χρόνων. Στη καρδιά αυτής επίθεσης βρίσκεται ο δημόσιος τομέας που είχε κατοχυρώσει συλλογικά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους του και αποτύπωνε τους ταξικούς συσχετισμούς που είχε επιβάλλει η εργατική τάξη με αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες. Το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο νοσοκομείο, οι δήμοι και η κοινωνική ασφάλιση αποτέλεσαν σημεία ταξικής αντιπαράθεσης και στο παρελθόν. Σήμερα όμως είναι ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο, τους δανειστές και την κυβέρνηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών, εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης. Η μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ανταποδοτικό πενιχρό σύστημα, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των σχολείων, των νοσοκομείων, των δήμων, η δραματική μείωση των κρατικών δαπανών μέσω κοφτών παντός τύπου, η νομιμοποίηση και η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, η δραματική μείωση των εργαζομένων του δημοσίου και της αύξησης του ορίου ηλικίας στην εργασία, η εμπέδωση της αξιολόγησης και των προσοντολογίων για μια θέση στον «ήλιο» και ένα κομμάτι ψωμί, αποτελούν ταφόπλακα της λειτουργίας του δημόσιου τομέα ακόμα και όπως τον γνωρίζαμε, αλλά και οδηγούν κοινωνικά δικαιώματα και απαιτήσεις των εργαζομένων, των νεολαίων, των ανέργων και των συνταξιούχων σε καταστροφή.
Αναπτύχθηκε συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο του δημοσίου. Αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανασυγκροτήσουμε και να ενισχύσουμε τον συνδικαλιστικό ριζοσπαστικό χώρο στον δημόσιο τομέα, για να αναχαιτίσουμε την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα που δεχόμαστε από την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να υπερασπίσουμε τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες του χειμαζόμενου λαού, να προβάλλουμε και να επιβάλλουμε μια διαφορετική πορεία προς όφελος του λαού και τόπου, ακυρώνοντας μνημόνια, με έξοδο από την ευρωζώνη, με ρήξη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στάση πληρωμής του δημοσίου χρέους μέχρι την οριστική διαγραφή του.
Αν λοιπόν αναγκαία προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, ικανή συνθήκη για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η συστράτευση όλων μας που θεωρούμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωση η αναζωπύρωση των λαϊκών αγώνων σε ευθεία σύγκρουση με κυβέρνηση και δανειστές, είναι η συστράτευση όλων μας που θεωρούμε μονόδρομο τον ανεξάρτητο, αδέσμευτο, αντικυβερνητικό και αντιμνημονιακό, ταξικό συνδικαλισμό.
Με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την προδοσία των προσδοκιών και των ελπίδων του λαού, έκλεισε ένας κύκλος για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Η απογοήτευση, ο φόβος και η υποχώρηση είναι η μια εικόνα όμως ποτέ η απογοήτευση δεν νίκησε την ανάγκη των καταπιεσμένων για αντεπίθεση και ξεσηκωμό. Ο δεύτερος κύκλος άνοιξε και σε αυτή την αντιπαράθεση πρέπει να πρωτοστατήσουμε αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι από τα βαρίδια των φιλοκυβερνητικών φωνών, των μνημονιακών μονόδρομων, των συντηρητικών αναδιπλώσεων και μικροκομματικών στρεβλώσεων, με δημοκρατία, ενότητα και ριζοσπαστισμό στα εργατικά μας σχήματα, δικαιώνοντας τη φιλοδοξία και την πεποίθηση ότι η ριζοσπαστική συνδικαλιστική αριστερά μπορεί να διδάσκεται από τα λάθη της, να ξεπερνά τις αγκυλώσεις της, να ανοίγει δρόμους αντεπίθεσης και νίκης των λαϊκών δυνάμεων.
Δύσκολη μάχη, σπουδαία καθήκοντα, ας είμαστε όλοι παρόντες!
* Η Δώρα Ξυπολιά έχει υπογράψει το κείμενο Θέσεων της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ και είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και συντονίστρια του ΜΕΤΑ Εκπαιδευτικής Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι στις 11 Ιούνη, από 10.00-17.00, στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), πραγματοποιείται ηΠανελλαδική Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ (ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για την Πανελλαδική Σύσκεψη και ΕΔΩ το κείμενο Θέσεων).
http://www.ergasianet.gr/menu-arthra/21142-meta080616-21142
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/06/blog-post_92.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου