Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Από καλύτερες θέσεις δίνουμε τη μάχη μετά το Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ για το πρόσφατο Συνέδριο της ΟμοσπονδίαςΑπό τη συμμετοχή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, τον περασμένο Γενάρη


Στις 23-26 Απρίλη πραγματοποιήθηκε το 46ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, από όπου η ΔΑΣ ΟΤΑ βγήκε ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά, σε έδρες και αντιπροσώπους. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τη συζήτηση που έκανε με δύο από τα στελέχη της ΔΑΣ, τον Μ. Τσελέντη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Κορυδαλλού, και την Ελένη Καμαρινοπούλου, γραμματέα του Σωματείου στο δήμο Αγίων Αναργύρων, για τη μάχη που δόθηκε και τη σημασία της.
***
-- Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στο πρόσφατο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ και ποιοι παράγοντες εκτιμάτε ότι επέδρασαν στην άνοδο της ΔΑΣ;


Μ. Τσελέντης: Η αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΣ ΟΤΑ κατά 33% είναι ασφαλώς ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Σε ένα χώρο που αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις. Η αγωνιστική παρουσία της ΔΑΣ ΟΤΑ σε όλους τους χώρους δουλειάς το τρίχρονο που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο, για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, σε όλους τους αγώνες του κλάδου, επιβραβεύτηκε από τους συναδέλφους τόσο στα πρωτοβάθμια Σωματεία όσο και στο Συνέδριο.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των συναδέλφων, κόντρα στις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, κόντρα στην απληρωσιά, στην εργοδοτική αυθαιρεσία κ.ά.

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, τον περασμένο Γενάρη
Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, τον περασμένο Γενάρη
Πρωτοστάτησε για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο της Καθαριότητας και του Πρασίνου, μια Συλλογική Σύμβαση στην οποία κατοχυρώθηκαν σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων (άδειες, μείωση ωραρίου εργασίας, καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας κ.ά.).
Αυτή η μαχητική και συνεπής στάση αποτέλεσε κριτήριο ψήφου για τους συναδέλφους. Οι συνάδελφοι μας ξέρουν, μας εμπιστεύονται. Ξέρουν ποιοι βρέθηκαν στο πλάι τους και ποιοι «τους πουλούν και τους αγοράζουν» πίσω από κλειστές πόρτες. Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν κομπρεμί με δημάρχους και υπουργούς. Η ΔΑΣ ΟΤΑ ήταν δίπλα στους 7.000 απολυμένους συμβασιούχους. Ηταν από την αρχή στο πλάι των παρατασιούχων και έβαζε στην προμετωπίδα του αγώνα τη μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Ποια ήταν τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις στο Συνέδριο;

Ελένη Καμαρινοπούλου: Το βασικό στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα στην αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις ήταν το ποιο κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα, τι αγώνες χρειάζονται, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των εργαζομένων. Δηλαδή:

Κίνημα που αποδέχεται ως δεδομένους τους αντιλαϊκούς νόμους και τα μέτρα που πάρθηκαν ή κίνημα που παλεύει για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους;

Κίνημα που παλεύει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσεων εργασίας, να τους ενώνει με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ή κίνημα που τους διασπά και καλλιεργεί την ανθρωποφαγία;

Κίνημα, Ομοσπονδία και Σωματεία που θα οργανώνουν την πάλη με κριτήριο τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, που θα συγκρούονται με τα μεγάλα συμφέροντα ως όρο και προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αναγκών μας, ή κίνημα που θα είναι στην υπηρεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων, δημάρχων και τις αντιλαϊκής πολιτικής;

Οι άλλες δυνάμεις, ειδικά η «Συνδικαλιστική Ανατροπή», που δηλώνει δήθεν «ακομμάτιστη», προέτρεπαν τους εργαζόμενους στους δήμους να γίνουν χειροκροτητές της δήθεν «αριστερής κυβέρνησης». Εγιναν κλακαδόροι του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν αγνούς εργαζόμενους στην αυταπάτη του «πρώτη φορά αριστερά». Ακόμα και τώρα που έχει ξεσκεπαστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χρησιμοποιούν τον μπαμπούλα της «δεξιάς» για να εγκλωβίζουν ένα τμήμα των εργαζομένων.

Μ. Τσ.: Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, εκτός των άλλων, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους μηχανισμούς δημοτικών αρχών, που παρενέβαιναν στις εκλογές των σωματείων για την ανάδειξη αντιπροσώπων σε βάρος της ΔΑΣ και υπέρ άλλων παρατάξεων.

Είχαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε την απευθείας παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε κείμενο που είχε στείλει το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ σε 22 δημοτικές αρχές το Δεκέμβρη του 2017, επεσήμανε ότι οι δυνάμεις της ΑΣΚ ΟΤΑ «πρέπει και μπορούν να έχουν ισχυρή παρουσία στο Συνέδριο και εκπροσώπηση στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο και την ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ». Ζητούσε μάλιστα από τις δημοτικές αρχές να του αποστείλουν στοιχεία εργαζομένων στους δήμους «που μπορούμε να επικοινωνήσουμε, ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο επικοινωνίας της συνδικαλιστικής μας παράταξης». Τελικά, παρά τις προσπάθειές της, η ΑΣΚ ΟΤΑ καταποντίστηκε.

-- Ποιες καινούργιες δυνατότητες προκύπτουν για τη ΔΑΣ ΟΤΑ από το αποτέλεσμα του Συνεδρίου;

Ελ. Κ.: Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στο Συνέδριο και η ενδυνάμωση της ΔΑΣ ΟΤΑ βάζει τον πήχη πιο ψηλά, απαιτεί ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Δίνει όμως και μια αισιοδοξία σε όλους τους εργαζόμενους, ότι μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στον μεγάλο αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ.

Τώρα μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για την οργάνωση της πάλης από καλύτερες θέσεις, αξιοποιώντας τους δεκάδες νέους εκλεγμένους με τη ΔΑΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, τα Σωματεία και τους συνδικαλιστές που συμπορεύονται μαζί μας. Ολο αυτό το διάστημα, ήρθαμε σε επαφή με δεκάδες νέους εργαζόμενους, έχουμε δεσμούς πολιτικούς και συναδελφικούς με ακόμα περισσότερους.

Με δυο λόγια, δημιουργούνται προϋποθέσεις συσπείρωσης νέων δυνάμεων γύρω από τη γραμμή της ταξικής πάλης, της λαϊκής αντεπίθεσης. Πιστεύουμε στη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι και, αν θέλετε, αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά από όλες τις άλλες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα: Η βαθιά πεποίθηση πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα.

-- Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της δράσης και τα μέτωπα πάλης της ΔΑΣ για το επόμενο διάστημα;

Μ. Τσ.: Το θετικό αποτέλεσμα μας οπλίζει με κουράγιο και αισιοδοξία να συνεχίσουμε πιο μαχητικά.

Κορυφαίο ζήτημα για το οποίο θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών της προηγούμενης περιόδου, είναι το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο την κοινή δράση μόνιμων και συμβασιούχων, που χτίζεται «από τα κάτω». Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε έμπρακτα απάντηση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Διοίκηση.

Σοβαρό μέτωπο πάλης είναι επίσης η υπογραφή γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και οικονομικών ζητημάτων και όχι μόνο «θεσμικών». Αμεσος στόχος είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους συναδέλφους αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα για την υπεράσπιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δίνοντας παράλληλα τη μάχη για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Εχουμε ιδιαίτερο καθήκον να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας πρωτοστατώντας στη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε δήμο, σε έναν κλάδο που μετράει τα τελευταία δύο χρόνια 42 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Ελ. Κ.: Βασικό άξονα δράσης αποτελεί και η πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για το σύνολο των αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται συνολικά στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται η αντιδραστική «αξιολόγηση», οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων, στόχους που έρχεται να υπηρετήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, το οποίο προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ στα βασικά σημεία.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση των δυνάμεων της ΔΑΣ ΟΤΑ αποτελεί για εμάς πολύτιμο εφόδιο, το οποίο θα αξιοποιήσουμε για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.


Χ.

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9825204


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου