Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες



Τον εξαναγκασμό δημοσίων υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.),  να υπογράψουν «Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας» ως «εξωτερικοί συνεργάτες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.», για να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες, την ώρα που ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το ΥΠ.Α.Α.Τ, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας παράλληλα λόγο για κυβερνητική επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ, με τίτλο «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «εξωτερικός συνεργάτης» του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, σημειώνει:
“Με αφορμή την άρνηση των εργαζομένων στην πρώην Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας να υπογράψουν το «Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας» και τη «Δήλωση Συμμόρφωσης» ως… «εξωτερικοί συνεργάτες» του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), ήρθε στην επιφάνεια ένα χρονίζον ζήτημα, που παρουσιάζει έξαρση κατά τη σημερινή διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., αυτό της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών.
Δημόσιοι Υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.), υποχρεώνονται και πιέζονται να υπογράψουν «Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας» ως «εξωτερικοί συνεργάτες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.», για να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες, την ώρα που ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάλληλοι του δημοσίου απαξιώνονται, μαζί με το Σύνταγμα και το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα στα οποία έχουν ορκιστεί κατά την ανάληψη της υπηρεσίας τους («για υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους», άρθρο 19 και δέσμευση από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα για εχεμύθεια, άρθρο 26). Προφανώς, δεν αξιολογούνται ως επαρκείς αυτοί οι όρκοι ή τουλάχιστον θεωρούνται κατώτεροι του «Συμφώνου Εμπιστευτικότητας» και της «Δήλωσης Συμμόρφωσης» προς έναν ιδιώτη.
Την ίδια στιγμή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. λειτουργεί τα πληροφοριακά του συστήματα μέσω σύμβασης με ιδιώτη ανάδοχο, την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (σχήμα με NeuroPublic, τράπεζα Πειραιώς και αγροτικούς συνεταιρισμούς), που έχει προνομιακή πρόσβαση και διαχείριση σε μητρώα αγροτών και ταυτόχρονα, εμπλέκεται σε εφαρμογές για τις αγροτικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις (π.χ. Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – πρώην ΟΣΔΕ, βιολογική γεωργία κ.λπ). Αυτό καταλήγει στον αποκλεισμό του δημοσίου από την «πληροφορία» και την επέλαση των ιδιωτών με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το δημόσιο. Δηλαδή, η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, ενώ το δημόσιο και οι εργαζόμενοί του χρειάζονται «δηλώσεις συμμόρφωσης» για να έχουν πρόσβαση σε μητρώα αγροτών και τις ενισχύσεις.
Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για όλα τα πληροφοριακά συστήματα που κατασκευάζει, λειτουργεί, εφαρμόζει και συντηρεί για τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και το ΥΠ.Α.Α.Τ. ο «ανάδοχος» και πληρώνουν επιπλέον και οι αγρότες για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους, ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης.
Το ζήτημα αυτό, συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας 2014-2020, η οποία ολοκληρώνει στον τομέα αυτό την ιδιωτικοποίηση των σχετικών διαδικασιών, αφού ορίζει τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (ΝΠΙΔ) ως αρμόδιο για τη διοικητική στήριξη και αναθέτει τη συμβουλευτική στήριξη των βιοκαλλιεργητών σε ιδιώτες γεωπόνους.
Η Κυβέρνηση, επέλεξε να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα αντί να αξιοποιήσει το γεωτεχνικό και λοιπό προσωπικό των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των Περιφερειών της χώρας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίηση και των Προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε μεμονωμένη.
Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους στην απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στη μετατροπή των γεωτεχνικών υπηρεσιών σε «γραφειοκρατικούς μηχανισμούς», στην απομάκρυνσή τους από τον ουσιαστικό τους ρόλο.
Η απαξίωση αυτή, που συνοδεύεται από την συνεχή υποστελέχωση των υπηρεσιών δεν γίνεται τυχαία. Συνδέεται άρρηκτα με την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των υπόλοιπων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων «θεσμικών εταίρων» που χτυπάει αλύπητα τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους, που συνεχώς τους ξεκληρίζει.
Η διάλυση του κράτους συνεχίζεται, παραχωρούνται ΤΡΕΝΟΣΕ, ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ, αεροδρόμια, λιμάνια, πάρκα και παραλίες, υπηρεσίες υπουργείων, φορείς και οργανισμοί, οτιδήποτε δημόσιο παράγει κέρδος το παραδίδουν στους ιδιώτες -επιχειρηματίες, ενώ αφήνουν για το δημόσιο το νομοθετικό έργο εκχώρησης και μια στοιχειώδη ελεγκτική διαδικασία για να δημιουργείται η εντύπωση ότι ναι μεν ιδιωτικοποιούνται όλα, αλλά υπάρχει έλεγχος του κράτους και άρα, είναι αξιόπιστη η διαδικασία.
Το «επιτελικό κράτος» που προωθεί ταχύτατα η σημερινή κυβέρνηση είναι το σχέδιο παράδοσης των πάντων στους ιδιώτες – επιχειρηματίες και έχουμε μπροστά μας καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων καθώς και τα νέα οργανογράμματα, την κινητικότητα και την «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού. Σε όλα αυτά πρέπει να αντισταθούμε οργανωμένα, συλλογικά και αποτελεσματικά.
Οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί, μαζί με όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, πρέπει την οργή και την αγανάκτησή τους για τις τακτικές απαξίωσης του ρόλου τους να τη μετατρέψουν σε αγωνιστική αντίδραση στις προωθούμενες πολιτικές συρρίκνωσης των Υπηρεσιών στη λογική του «λιγότερου κράτους»”.
http://www.aftodioikisi.gr/dimosio/adedi-kivernisi-idiotikopoiei-dimosies-ipiresies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου