Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και ο εκ Βρυξελλών SSM, o Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, ψάχνουν ενδελεχώς την Τράπεζα, λόγω κυρίως, διαμαρτυριών και αμφιβολιών που τέθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Αττικής, ως προς τον τρόπο προσέλκυσης νέων μετόχων, των οποίων μάλιστα η επενδυτική στρατηγική δεν φαίνεται εκ πρώτης να συνάδει με μία τέτοια επένδυση σε τράπεζα. Αφήνουν μάλιστα αιχμές για πολιτικές πιέσεις.....
Η μέχρι σήμερα «σιωπή» της Τράπεζας είναι δικαιολογημένη, καθώς το λόγο σε κάθε περίπτωση έχουν τώρα οι εποπτικές αρχές. Οπως έχει ξαναγράψει πρόσφατα το news247 μεταφέροντας και εκτιμήσεις πηγών της Τραπέζης Ελλάδος, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σχετικά με την πορεία της Τράπεζας, αναφορικά με το ύψος και την ποιότητα των απαιτούμενων κεφαλαίων της. Άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει την Κεντρική Τράπεζα είναι αυτό που ήδη πέτυχε η Τράπεζα Αττικής, δηλαδή, να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου και μάλιστα, μόνη της – χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - αφού δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες. Και αν κάτι προέχει σήμερα, είναι η αντικατάσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου με τραπεζικά στελέχη (Σχετικά έγραψε το news247 στις 30/3/16 με τίτλο “Φεύγουν διοικητά οι Μηχανικοί από το ΤΣΜΕΔΕ”).
Τι συνέβη όμως και υπάρχουν ψίθυροι, ενίοτε θόρυβος και ανησυχίες;
Η ύπαρξη αμφιβολιών - κάποιες εκ των οποίων είδαν επισήμως το φως της δημοσιότητας εν είδει επιστολών από μετόχους ταμείων και ΔΕΚΟ για τους λόγους συμμετοχής στην αύξηση της Τράπεζας . Αμφιβολίες που εμπλέκουν ακόμη και συμμετοχή της κυβέρνησης και μάλιστα πρωτοκλασσάτων υπουργών της, για να «πιέσουν» να μπουν ΔΕΚΟ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία ή οργανισμοί (όπως η ΕΥΔΑΠ ή το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και άλλοι) ώστε να επιτύχει το εγχείρημα της αύξησης.
Στα τέλη του 2015 και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής τον Ιανουάριο, ο Aμερικανός επενδυτής, John Paulson που είναι ήδη μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ ( το Fund Paulson & Co INC απέκτησε το 10% της ΕΥΔΑΠ το Μάιο του 2014) έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αρμόδιο για την ΕΥΔΑΠ υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου) Στέργιο Πιτσιόρλα, τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Μπενίση, στην οποία επεσήμανε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η ΕΥΔΑΠ επενδύει στην Τράπεζα Αττικής, και μάλιστα με 20 εκατ ευρώ, δεδομένου ότι μία τέτοια επένδυση δεν θα είχε κανέναν στρατηγικό χαρακτήρα για την ΕΥΔΑΠ.
Ο εκπρόσωπος του κ. Πώλσον και του Paulson & Co INC που υπογράφει την επιστολή, κ. Al. Blades, υπογραμμίζει ότι η επένδυση σε μια τράπεζα περιλαμβάνει ρίσκα, τα οποία η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει , άρα πώς η διοίκηση της εταιρίας έλαβε μια τέτοια απόφαση για επένδυση που δεν έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο της ΕΥΔΑΠ (υπονοώντας κυβερνητική πίεση). Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής , το Fund Paulson & Co INC, έχει επενδύσει και σε συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Αντιδράσεις είχαν επίσης και άλλοι νέοι μέτοχοι, όπως οι Καναδοί επενδυτές του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής αντιδρώντας στην απόφαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να τοποθετήσει 55 εκατ. ευρώ στην αύξηση, κ.ά.
Ολοι οι παραπάνω που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου, με πρωτεύοντα βέβαια το ίδιο το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) απέκτησαν μετοχές κατά τη διάρκεια της αύξησης στην τιμή των 0,30 ευρώ , οπότε ανάλογα με το κλείσιμο της μετοχής, όλοι οι μέτοχοι άρα και οι ΔΕΚΟ, καταγράφουν λογιστικές απώλειες.
Τις μεγαλύτερες βέβαια απώλειες… βιώνει το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ελέγχοντας το 56,25%.
Στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου, το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε με 384 εκατ ευρώ, αν και συνολικά από το 2007 ως σήμερα έχει επενδύσει 650 εκατ. Ευρώ.
Στο μεταξύ η Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να συμπληρώσει τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια ώστε να φτάσουν τα 748 εκατ ευρώ ( για την ακρίβεια 681 εκατ ευρώ συγκεντρώθηκαν στην πρόσφατη αύξηση) σχεδιάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ ευρώ, της κατηγορίας Tier II, με ιδιωτική τοποθέτηση, απευθυνόμενη σε ξένους επενδυτές. Βέβαια η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη.....γενικώς για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Πάντως, παρά τη διενέργεια πολύ σημαντικού ύψους προβλέψεων, ο Όμιλος της Τράπεζας Αττικής διαθέτει δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών CET1 (υψηλής ποιότητας κατηγορία κεφαλαίων) σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 19%.
Οι προβλέψεις βέβαια αυτές, που έφτασαν τα 628 εκατ ευρώ για επισφαλείς χορηγήσεις το 2015, είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίσει ο Ομιλος της Τράπεζας Αττικής ζημία ύψους 604,7 εκατ ευρώ, έναντι ζημίας μόλις 90 εκατ ευρώ το 2014. Αντίστοιχα, το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 346,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 49,9 εκατ. ευρώ της συγκριτικής χρήσης. Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 333,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 54,6 εκατ. ευρώ τη συγκριτική χρήση.
Τα προ προβλέψεων κέρδη της Τράπεζας ήταν αυξημένα κατά 14,50% στα 24,3 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών κερδών 21,2 εκατ. ευρώ περίπου το 2014.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση που έληξε την 31/12/2015 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις που διενεργήθηκαν ανήλθαν σε 628 εκατ. ευρώ λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, όπως αποτυπώθηκαν και από την άσκηση του AQR (Aξιολόγηση Ποιότητας Στοιχείων Ενεργητικού) που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι προβλέψεων 110 εκατ. ευρώ που είχαν σχηματιστεί την αντίστοιχη συγκριτική χρήση.
Οι σωρευμένες δε προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 1.170,2 εκατ. ευρώ έναντι 546,3 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2014. Οι σωρευμένες προβλέψεις καλύπτουν το 95% του αποτελέσματος της συνολικής αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διεξήγαγε η εποπτική αρχή το γ’ τρίμηνο του έτους 2015.
Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPΕ (προβληματικά δάνεια αλλά και όσα έχουν ήδη ρυθμισθεί) κατά ποσοστό 52,8% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ κατά το δ' τρίμηνο του έτους 2015 σε σχέση με το γ' τρίμηνο, λόγω ρυθμίσεων και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου (οι προβλέψεις που παίρνουν οι τράπεζες, τα κεφάλαια που δεσμεύουν, έναντι πιθανών νέων επισφαλειών και συνολικά των παλαιών. Το ποσό αυτό αφαιρείται από τα μικτά κέρδη, γι αυτό και έχουν ζημιές) κατά ποσοστό 30% περίπου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/einai-h-atikhs-h-en-pollais-amartiais-peripesousa-gynh.4001528.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου