Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», επιχειρείται η αποκατάσταση της αδικίας που έφερε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 και αφορούσε στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από τους δικαιούχους κατά τη χρήση θεσμοθετημένων αδειών, εκτός της κανονικής αδείας και τις 6 πρώτες ημέρες άδειας ασθενείας.
Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει :
Το άρθρο 18 του ν.4354/2015 (Α'176) τροποποιείται ως εξής:
«Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύφος, με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες προϋποθέσεις στους δικαιούχους που έχουν οριστεί με τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων, καθώς και αυτών του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 (Α1 32), εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους, με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017».
Η τροπολογία του υπουργείου -που σαφώς είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των παρεμβάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος- συντηρεί την εξαίρεση καταβολής του επιδόματος από τις συνδικαλιστικές άδειες και αυτό μόνο τυχαία δεν γίνεται.
Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης ίσως να μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «κουτοπονηριά» από μέρους της, προκειμένου να λειτουργήσει αρνητικά στους εργαζόμενους που εμπλέκονται ή θέλουν να εμπλακούν με το συνδικαλιστικό κίνημα ενεργά. Δυστυχώς, όμως, τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα.
Στο πλαίσιο των εντολών που έχει λάβει η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των «θεσμών» και έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει είναι και η αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας περιορίζοντας συνδικαλιστικές ελευθερίες και του δικαιώματος της απεργίας, σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένη και η εξαίρεση που διατυπώνεται στην τροπολογία και αφήνει να διαφανεί η βούληση και το πρώτο βήμα της κυβέρνησης να περιορίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δράση, καταργώντας ή περικόπτοντας το επίδομα και κατά συνέπεια τις αποδοχές των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Όπως φανερή είναι επίσης η τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που χρησιμοποιεί κατά κόρον και η σημερινή συγκυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιεί τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους «θεσμούς», επιδιώκοντας την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχθούν την ωμή παρέμβαση και περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και να αντιδράσουν μέσα από τα συνδικάτα τους δυναμικά.
Καλεί, επίσης, την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφαιρώντας την εξαίρεση, να επαναδιατυπώσει την τροπολογία, και να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, «με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017», όπως αναφέρεται και στην τροπολογία, καθώς επίσης και να προχωρήσει στην επέκταση του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες εργαζομένων.
Πηγή: askota.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου