Τα μελλοντικά του βήματα, μακριά από τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνει το τελευταίο διάστημα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από την ανοιχτή διαφοροποίησή του από τις κυβερνητικές επιλογές, που οδήγησε στην οριστική ρήξη.
Μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στελεχώσουν τον νέο πολιτικό φορέα, στους σχεδιασμούς του οποίου περιλαμβάνεται η Ζωή ΚωνσταντοπούλουΜε τις εκλογές να «κλειδώνουν» -όπως όλα δείχνουν- στις 20 Σεπτεμβρίου, το επιτελείο γύρω από τον πρώην υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, προκειμένου να μην βρεθεί απροετοίμαστο, μπροστά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, ο νέος υπό ίδρυση φορέας θα ονομάζεται «Λαϊκή Ενότητα» και θα στελεχωθεί από βουλευτές με αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, Κίνηση Ενεργοί Πολίτες), καθώς και άτομα που προέρχονται από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής ριζοσπαστικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Όπως από το απόγευμα της Τετάρτης είχε αποκαλύψει η «Ζούγκλα», στο κόμμα θα συμμετέχει και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η διεισδυτικότητα της οποίας σε ευρύτερους κοινωνικούς χώρους εκτός της Αριστεράς αναγνωρίζεται από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Λαφαζάνη.
Αντίθετα, άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται επιφυλακτικός, εξαιτίας τόσο της συμμετοχής του στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου, όσο και της γενικότερης εικόνας και στάσης του κατά το τελευταίο διάστημα.Σημείο αναφοράς στον υπό δημιουργία φορέα αναμένεται να αποτελέσει ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος από καιρό έχει εναντιωθεί στη «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο εμπνευστής της μεταμόρφωσης του Συνασπισμού σε ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το πρόσωπο-κλειδί, που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ωστόσο, έπειτα από τις χαμηλές... πτήσεις που κατέγραψε το «Σχέδιο Β'», ο Αλέκος Αλαβάνος αναμένεται να μείνει μακριά από την πρώτη γραμμή του ηγετικού πυρήνα.
Την ίδια ώρα, ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Μανώλη Γλέζου. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έχει από καιρό διαχωρίσει τη θέση του από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ, στα τέλη Ιουλίου, έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια του ιστότοπου Iskra, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την ηγεσία του να αφουγκραστεί τη φωνή του λαού και της βάσης του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στην εκδήλωση του Iskra.gr, όπου ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση, ήταν και ο αρχηγός του κόμματος «Δραχμή 5 Αστέρων», Θεόδωρος Κατσανέβας, και ο πρώην επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συμμετοχή τους στο νέο εγχείρημα.
Πού στοχεύει η «Λαϊκή Ενότητα»«Η καταφυγή σε εθνικό νόμισμα, με ταυτόχρονη διακοπή αποπληρωμής και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν τα εργαλεία που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των Μνημονίων και στην ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τέρμα στο ξεπούλημα και στην αποικιοκρατική εξάρτηση της Ελλάδας», σημείωσε το πρωί της Τετάρτης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η τοποθέτηση αυτή του του ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας σηματοδοτεί τη φυσιογνωμία της «Λαϊκής Ενότητας», η ίδρυση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Μέγιστη πρόκληση για το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η κεφαλαιοποίηση μέρους του 62%, το οποίο τάχθηκε κατά του σχεδίου Γιουνκέρ κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης, πρόκειται για μία τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων, η οποία έπειτα από την στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα έχει μείνει χωρίς πολιτική στέγη.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ένα ισχυρό κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει -υπό προϋποθέσεις- σοβαρές πιθανότητες να αναχθεί σε νέο πολιτικό πόλο.
Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
http://www.zougla.gr/politiki/article/laiki-enotita
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2015/08/blog-post_556.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου