Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Σωματεία Δ.Πάτρα: Κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα δικαιώματά τουςΚινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα πραγματοποίησαν, το πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη, σωματεία εργαζομένων του Δήμου Πάτρας, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Στο πλευρό τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους παραβρέθηκαν, ο Μήτσος Αγγελόπουλος, ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και οι αντιδήμαρχοι Πάτρας, Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Πελεκούδας εκ μέρους της δημοτικής αρχής της πόλης (διαβάστε παρακάτω).
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των σωματείων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους.
Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα και η ανάγκη ικανοποίησης των διεκδικήσεων των εκατοντάδων εργαζομένων στις «Κοινωφελείς Επιχειρήσεις».
Τα Σωματεία που απηύθυναν το κάλεσμα της κινητοποίησης ήταν το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αχαΐας «Η Ενότητα», το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας, το Σωματείο Οδηγών – Χειριστών Δήμου Πάτρας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην «Κοινωφελή Εργασία».
Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Τάκης Αλεξανδρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των Εργαζομένων στην «Κοινωφελή Εργασία» δήμου Πάτρας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν ήρθαμε εδώ για τσάι και συμπάθεια αλλά για συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. (Δείτε στο video απόσπασμα).
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατέλαβαν μέχρι το μεσημέρι την νέα εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι την δικαίωσή τους.
Συνεχίζοντας τη δράση τους, τα Σωματεία θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Γενική Συνέλευση, στην οποία καλούν όλους τους εργαζόμενους στις «Κοινωφελείς Επιχειρήσεις» να συμμετάσχουν μαζικά, προκειμένου να καθορίσουν τα περαιτέρω αγωνιστικά τους βήματα.
Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
Διεκδικούμε:
Παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ανάλογα με την ειδικότητα. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάση την ηλικία.
Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Προστασία της λαϊκής κατοικίας, κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη. Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ σε οικογένειες που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.
την ίδια στιγμή που οι παροχές προς τους ανέργους μειώνονται ο ΟΑΕΔ λειτουργεί όλο και πιο έντονα ως μηχανισμός ενίσχυσης των εργοδοτών νοικιάζοντας πάμφθηνους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Οι άνεργοι μετατρέπονται σε πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους των δήμων φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το μόνιμο προσωπικό των δήμων σταδιακά και μεθοδικά, κυρίως από το 2009, αντικαταστάθηκε από συμβασιούχους και εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Τελικός τους στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών δομών.
Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στα ψέματα της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα». Η επόμενη μέρα θα είναι το ίδιο μαύρη για τους εργαζόμενους καθώς οι 700 μνημονιακοί νόμοι βρίσκονται σε ισχύ και εφαρμόζονται τσακίζοντας τη ζωή μας.
Μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στους δήμους: είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους.
δεν αποδεχόμαστε τίποτα ως μοιραίο, μόνιμοι και συμβασιούχοι σηκώνουμε το κεφάλι. Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες. Όπως την 8μηνη διάρκεια σύμβασης αντί του 5μήνου την αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.ά.), την υποχρέωση των Δήμων να χορηγούν, ανάλογα με την υπηρεσία, τα ατομικά μέσα προστασίας, το γάλα, τα αναγκαία εμβόλια κ.λπ., την εργασία των συναδέλφων στην «κοινωφελή» σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων τους. Αυτά είναι κάποιες από τις κατακτήσεις, αποτέλεσμα του αγώνα που ξεκίνησαν προηγούμενοι συνάδελφοί μας και που οφείλουμε όλοι μαζί να τα πάμε παρακάτω.
Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Όλοι μαζί μια γροθιά διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν».
https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/somatia-d-patra-kinitopiisi-stin-apokentromeni-diikisi-gia-ta-dikeomata-tous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου