Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Για κακούργημα ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης

Για κακούργημα ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης

Την ώρα που το όνομα του Αντρέα Παχατουρίδη εμφανίζεται ως φαβορί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της ΝΔ για το «γαλάζιο» χρίσμα στην Περιφέρεια Αττικής, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπει σε δίκη για κακούργημα τον νυν δήμαρχο Περιστερίου, βάζοντας κυριολεκτικά «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.


Ο δήμαρχος Περιστερίου ο οποίος έχει καταφέρει να εκλέγεται για μία περίπου 20ετία, παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Επί σειρά ετών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αντρέας Παχατουρίδης απέκρυπτε από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλε, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, δικά του αλλά και της συζύγου του.

Τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συμμετοχές σε εταιρίες, αλλά και ένα ακίνητο μεγάλης αξίας στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, παρέπεσαν από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του νυν δημάρχου Περιστερίου. Το εν λόγω μάλιστα ακίνητο το οποίο είχε αγοραστεί κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του κ. Παχατουρίδη από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο που έλαβαν από κοινού από τη EUROBANK φαίνεται ότι μεταβιβάστηκε σε εταιρία στην οποία είναι συνέταιρος ο δήμαρχος Περιστερίου χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί η μεταβίβαση στην τράπεζα.
Για τον λόγο αυτό, η EUROBANK προχώρησε σε δύο έγγραφες καταγγελίες σε βάρος του κ. Παχατουρίδη, με αφορμή τις οποίες αποφασίστηκε ο επανέλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε. Σύμφωνα μάλιστα με την Τράπεζα, προκύπτουν
«σαφείς υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων, όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθική αυτουργία σε απιστία εκ μέρους του Δημάρχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Δημάρχου από τα έτη 2007 έως και 2015 ήταν ελλιπείς, αφού δεν περιέχονταν σε αυτές σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του κ. Παχατουρίδη και της συζύγου του.

Μετά την έναρξη του σχετικού ελέγχου από την Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο κ. Παχατουρίδης έσπευσε να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες, μία τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 έως και 2014. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις ελλείψεις των προηγούμενων δηλώσεων.
Ο κ. Παχατουρίδης πάντως αντιτείνει πως είχε συμπεριλάβει τα επίδικα ακίνητα κανονικά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης. Όσον αφορά τα ακίνητα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο, δεν τα δήλωνε κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση. Για τον λόγο αυτό, απηλλάγη από κάθε κατηγορία η σύζυγος του Ανδρέα Παχατουρίδη.

Σχεδόν όλα τα ακίνητα πάντως, εκτός από ένα, είχαν προφανώς αποκτηθεί πριν την εκλογή του σε θέση Δημάρχου και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν το σχετικό αδίκημα.

Το δικαστικό συμβούλιο έδειξε τελικά το εδώλιο του κατηγορουμένου μόνο στο νυν δήμαρχο Περιστερίου ο οποίος όμως έριξε τις ευθύνες για την παράλειψη στους λογιστές του. Συγκεκριμένα, φέρεται να υποστήριξε πως «οι ελλείψεις των δηλώσεων οφείλονται σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των δηλώσεων αυτών»

Οι ισχυρισμοί του κ. Παχατουρίδη δε φαίνεται όμως να έπεισαν το δικαστικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Α. Παχατουρίδης «φέρεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως Δήμαρχος Περιστεριού Αττικής και τα οποία αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία που όφειλε να συμπεριλάβει στις ανωτέρω δηλώσεις του, υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ.»


http://www.zougla.gr/greece/article/gia-kakourgima-o-dimarxos-peristeriou-a-paxatouridis-1623506

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου