Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

(Σχόλια... προσεχώς)! Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ

(Παρ. 11/11/2016 – 18:25)
ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΕ Ο ΛΟΓΟΣ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ*
Πήγα μετά από πολύ καιρό απόψε στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικήςκαι χάρηκα ιδιαίτερα με την κινητοποίηση των συντρόφων όχι μόνο της ΛΑ.Ε αλλά και των άλλων αριστερών οργανώσεων και προπαντός των απλών πολιτών που με τις παρεμβάσεις τους, τα πανό και τα συνθήματα τους μαζικά και δυναμικά διατράνωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στις μνημονικές επιλογές της κ. Δούρου για το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η Περιφερειάρχης – μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – κάθε άλλο παρά αντιτάσσεται στην ασκούμενη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική για τα απορρίμματα και τα σχέδια για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης. Η ΛΑ.Ε με κείμενο της αλλά και με τοποθέτηση μελών της ξεκάθαρα δήλωσε ότι καταψηφίζει τον σχεδιασμό της Ρ. Δούρου για τα σκουπίδια. Έναν σχεδιασμό που επιμένει να μην καθορίζει χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή όπως είχε διακηρύξει προεκλογικά. Να μην προσδιορίζει χώρους μηχανικής επεξεργασίας και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στις περιοχές της Αττικής και να συνεχίζει να προωθεί την ίδια απαράδεκτη κατάσταση με το Γραμματικό που όλοι πλέον παραδέχονται ότι εκεί πάει να γίνει ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα.
Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το Λεκανοπέδιο και η επίλυση του απαιτεί, όχι μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Το δραματικό αυτό ζήτημα για όλους τους πολίτες στην περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην βάση πελατειακών σχέσεων για το κέρδος λίγων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών της διαπλοκής. Το δραματικό αυτό πρόβλημα έχει ανάγκη από πολιτική τόλμη για την επίλυσή του, αποφασιστικότητα, ριζοσπαστισμό, δημόσια ιδιοκτησία της διαχείρισης και σε καμιά περίπτωση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα). Αντίθετα έχει ανάγκη από προστασία του δημόσιου συμφέροντος από τα ληστρικά επιχειρηματικά λόμπυ. Απαλλαγή από “προλήψεις” και επίδειξη από μέρους των πολιτών και των Δήμων της μέγιστης κοινωνικής ευθύνης και αλληλέγγυας στάσης, όχι δηλαδή λογικές του τύπου «τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα» και άλλα παρόμοια. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την αγωνία που εξέπεμψαν μέσα στην αίθουσα του περιφερικού συμβουλίου όλοι οι πολίτες που έχουν αγωνία για το θέμα αυτό.
Την στάση της ΛΑ.Ε αποτυπώνει καθαρά η ανακοίνωση του μετώπου με την οποία φανερώνει το ρόλοτης περιφερειάρχη Ρένας Δούρου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η Περιφερειάρχης – μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – κάθε άλλο παρά αντιτάσσεται στην ασκούμενη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική για τα απορρίμματα, και τα σχέδια για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».
Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΛΑ.Ε αναφέρεται ότι αγωνιζόμαστε:
- Για δημόσια διαχείριση – στο σύνολο των απορριμμάτων – με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων και των πολιτών και την ενίσχυση της εναλλακτικής διαχείρισης (πρόληψη, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λ.π.), παράλληλα με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση της αντίστοιχης χρηματοδότησης.
- Την υλοποίηση του αποκεντρωμένου συστήματος στην Αττική με την ισοκατανομή της διαχείρισης, με προσδιορισμό των χωρικών ενοτήτων εντός των οποίων θα χωροθετηθούν οι ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας) και ΧΥΤΥ (χώροι υγειονομικής ταφής).
- Την αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, μετά από διαβούλευση και την αξιολόγηση τους καθώς και την ενθάρρυνση των συμπράξεων μεταξύ των όμορων Δήμων.
- Την σαφή απαγόρευση δημιουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων.
- Την κατάργηση των ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμα και αν εγκριθεί η ΣΜΠΕ, γιατί ο δρόμος ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για τα συμφέροντα του λαού!
Με την ανακοίνωση αυτή επίσης κλήθηκαν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι να καταψηφίσουν το ΠΕΣΔΑ: Η ψήφος για κριτική στήριξη δεν παύει να είναι στήριξη και πέρα για πέρα λαθεμένη επιλογή και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΛΑ.Ε αλλά και όλους τους συντρόφους, άλλωστε υπάρχουν και οι συλλογικές αποφάσεις που είναι πεντακάθαρες για το θέμα αυτό και πρέπει να είναι σεβαστές απ΄ όλους μας. Η ψήφος αυτή είναι λαθεμένη, είναι μια στάση υποταγής στα μνημονιακά σχέδια της κυβέρνησης στην μεγαλύτερη περιφέρεια αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και δεν βοηθά σε καμιά περίπτωση την ανάγκη κοινής δράσης και συσπείρωση όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μέσα στην αυτοδιοίκηση. Τέλος χαίρομαι που η ΛΑ.Ε με τις οργανώσεις της στην Αττική συμπαρατάσσεται με τα κινήματα που έχουν αναπτύξει δράση, σε αρκετές περιοχές της Αττικής εδώ και αρκετά χρόνια για να αποτρέψουν παρόμοια σχέδια.
*Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25691:primikiris-perifereia&catid=79:aytodioikisi&Itemid=179

http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/11/blog-post_12.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου