Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

{Ο ΣυριζοΛαεΚαιροσκόπος (συνυπάρχουν στην παράταξή του Συριζαίοι και Λαετζήδες) Μυγάκης πιστός στο δόγμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας: Ο λεφτάς μπορεί να σκοτώνει και να βιάζει αρκεί να δίνει... αντισταθμιστικά! Συμφωνούν μαζί του τα κινήματα ενάντια στο Ελληνικό και τη Διαχείριση Απορριμμάτων μαζί του... ή... τα προσδοκώμενα ψηφουλάκια από τον "φίλο" του Στρατούλη τον...αθωώνουν}; Η εισήγηση της «Ενότητας – Ανατροπή» στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τη ΣΜΠΕ του ΕΧΣ στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ

magiakis psalti


Το κείμενο της εισήγησης της Ενότητας για τη Συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τη ΣΜΠΕ του ΕΧΣ στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ στις 9-11-2016 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Στην εισήγηση η οποία υπογράφεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους, Λευτέρη Μαγιάκη και Αικατερίνη Ψάλτη επισημαίνονται οι πρωτοβουλίες, οι οποίες σύμφωνα με την παράταξη τους, πρέπει να ληφθούν από την Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση, «ώστε να μην χαθεί μια ιστορική ευκαιρία στην πόλη μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα, τονίζοντας συγχρόνως την «ανάγκη να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν για τη λήψη τελικής απόφασης στο θέμα της ΣΜΠΕ»
Αναλυτικά το κείμενο:. 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΧΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΤΜΑ)
ΣΤΙΣ 9-11-2016 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκπρόσωποι φορέων
Καλούμαστε, σήμερα, να συζητήσουμε επί της ΣΜΠΕ  «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»  του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) για την περιοχή του, πρώην, Ολυμπιακού Χωριού Τύπου-– Τμήμα Π.Ε 6 και 17 του Γ.Π.Σ Δήμου Αμαρουσίου Αττικής.
Θέλουμε να τονίσουμε, από την αρχή, ότι η συγκεκριμένη  διαδικασία γίνεται εκ των υστέρων, 13 περίπου χρόνια από την πολεοδόμηση του Ολυμπιακού Χωριού Τύπου, ενώ είναι φανερό ότι σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, όπου η διαπλοκή δεν είναι πάνω από την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, η διαδικασία αυτή (ΣΜΠΕ) θα έπρεπε να είχε προηγηθεί.
Χρειάστηκαν έντεκα (11), ολόκληρα, χρόνια κωλυσιεργίας για να αποφασίσει το ΣτΕ ότι το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο και ενώ είχαν ήδη δημιουργηθεί τετελεσμένα υπέρ επιχειρηματικών σχεδίων και σε βάρος των κατοίκων – δημοτών του Δήμου Αμαρουσίου.
Χρειάστηκαν επίσης άλλα δύο  χρόνια προκειμένου να :
α) να χαρακτηρισθεί -και πάλι εκ των υστέρων- μια παράνομη επένδυση ως στρατηγική (Ιούνιος 2014) ,
β) να ψηφισθούν το καλοκαίρι του 2014 δύο νέοι  πολεοδομικοί νόμοι  (Ν.4269/2014 και Ν.4277/2014), να καθοριστούν τεχνικές προδιαγραφές για Ε.Χ.Σ (Δεκέμβριος 2014) , δηλαδή και πάλι τεχνάσματα της Νομοθετικής και  Πολιτικής Εξουσίας προκειμένου να βρεθεί οπωσδήποτε τρόπος θεραπείας της 376/2014 απόφασης του ΣτΕ με στόχο να αποφευχθεί η  κατεδάφιση του ΤΜΑ( The Mall Athens).
Για  αυτές τις μεθοδεύσεις υπάρχουν σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνεςπου αναδεικνύουν τη σθεναρή στήριξη των Ελληνικών Κυβερνήσεων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα , που όμως βλάπτουν  ανεπανόρθωτα το  περιβάλλον και την αξία των περιουσιών των απλών πολιτών.
Στήριξη που δόθηκε , απλόχερα , με πρόσχημα την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ή μιας «ανάπτυξης» που σήμερα βιώνουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της με την πατρίδα μας σε χρεοκοπία, την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του λαού, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πολύπλευρα συμφέροντα, σήμερα μας θέτουν  εκβιαστικά το δίλημμα:                                                                                                                         Αφού η κατεδάφιση του ΤΜΑ είναι πρακτικά ανέφικτη , δεν απομένει παρά να αποδεχθούμε τη «βία» των τετελεσμένων και να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη αυτή μεθόδευση  «νομιμοποίησης» του «αυθαίρετου – σκάνδαλο», έστω και με προκάλυψη τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Τους επιστρέφουμε το δίλημμα !
Η πόλη μας , παρά τα όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Είναι η ώρα της απόλυτης ευθύνης. 
Μπορεί και οφείλει να διεκδικήσει σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα και να επιβάλλει  πολεοδομικές , κοινωνικές , οικονομικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις στην εταιρία εκμετάλλευσης του ΤΜΑ, για την αντιστάθμιση, έστω και εν μέρει, της μη αναστρέψιμης βλάβης  που έχουμε υποστεί και που προς το παρόν είναι απροσδιόριστη και ανυπολόγιστη .                                                                                                                           Χωρίς συμβιβασμούς , διλήμματα και υποχωρήσεις.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί ο δεύτερος δρόμος παραμένει πάντα ανοιχτός.
Με λίγα λόγια ο εκβιασμός   επιστρέφεται σε αυτούς που μας τον θέτουν με τη μορφή:
«ή ικανοποιούνται στο σύνολό τους οι δίκαιες και νόμιμες απαιτήσεις της πόλης ή κατεδαφίστε το ΤΜΑ με δικά σας έξοδα και αφού πρώτα ξεπληρώσετε αυτά που ήδη οφείλετε στη πόλη που σας φιλοξένησε και που καταστρέψατε».
Η καταβολή πολλαπλάσιων αντισταθμιστικών τελών σε καμιά περίπτωση δεν αίρει το μόνιμο και μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό «έγκλημα» σε βάρος της πόλης του Αμαρουσίου.
Μπορεί όμως να συμβάλλει, έστω και κατ’ ελάχιστο, στην ελάφρυνση των σοβαρότατων συνεπειών από τη λειτουργία του οριστικά και αμετάκλητα παράνομου εμπορικού κέντρου προς τους κατοίκους και τους εμπόρους της πόλης.
Δεν μπορεί να αποτελέσει επίσης κακό προηγούμενο για τυχόν καινούργια ΕΧΣ που ήθελαν ενδεχόμενα να εκπονηθούν είτε στην πόλη του Αμαρουσίου ή σε άλλες περιοχές της χώρας.
Να κατοχυρωθεί δηλαδή η λογική ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι αποδεκτή στο βαθμό που αντισταθμίζεται με τέλη υπέρ του υφιστάμενου τη μόνιμη και μη αναστρέψιμη ζημία.
Δηλαδή η αυθαίρετη αναγνώριση στους φορείς «ανάπτυξης», του δικαιώματος,  να ρυπαίνουν, αρκεί να πληρώνουν.
Στο αυτό το σημείο  θα θέλαμε να επισημάνουμε και την ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής , η οποία,  παρά τις διαχρονικές διεκδικήσεις των κατοίκων των όμορων περιοχών, αλλά και των δικών μας παρεμβάσεων, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει , με δική της πρωτοβουλία , κανένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο δράσης για την περιβαλλοντική αποκατάσταση.
Επί μια δεκαετία  αντί να θέσει το θέμα της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εκτροπής στις πραγματικές του διαστάσεις περιορίστηκε σε πλήθος αποσπασματικών και αναποτελεσματικών  παρεμβάσεων (π.χ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις) και  έκανε αποδεκτές  χορηγίες της ΛΑΜΔΑ (κατασκευή Skate Park, κατασκευή Παιδικής Χαράς, αγορά Λεωφορείων Δημοτικής Συγκοινωνίας), συγκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο  τις ευθύνες της εταιρίας εκμετάλλευσης και των Κυβερνήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη την  ομόθυμη και ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου,  προτείνουμε στη Διαπαραταξιακή,  να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να γνωματεύσει για τη ΣΜΠΕ του ΕΧΣ σύμφωνα με τα παρακάτω:
  • Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ζημία που έχει επιφέρει στην πόλη η υιοθέτηση του ΕΧΣ  με το νόμο 3207/2003 είναι μη αναστρέψιμη και διαχρονικήγια όσο διάστημα λειτουργεί το ΤΜΑ. Προκαλεί υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των όμορων περιοχών, απαξίωση των περιουσιών τους και  μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών στις εμπορικές επιχειρήσεις του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της πόλης
  • Η ΣΜΠΕ δεν γίνεται δεκτή για τους λόγους που αναφέρονται  αναλυτικά στην εισήγηση της συναδέλφου κας Αικ. Ψάλτη
  • Η ΣΜΠΕ επιστρέφεται για να διορθωθεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν
  • Η ΣΜΠΕ , επίσης , επιστρέφεται προκειμένου με επιστημονική ακρίβεια να ποσοτικοποιηθούν οι ζημίες που έχουν επέλθει στη πόλη και ιδιαίτερα στις όμορες περιοχές – Πολεοδομικές Ενότητες «Ψαλίδι –Πέλικα» , Αγίου. Θωμά, Εργατικών Πολυκατοικιών , ζημιές που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στο διηνεκές
  • Η ΣΜΠΕ επιστρέφεται για να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αθροιστικές και συνεργητικές επιπτώσεις  με τις υφιστάμενες  χρήσεις (σύννομες , παράνομες) στην ευρύτερη του ΕΧΣ περιοχή μελέτης
  • Στα πλαίσια των παραπάνω επιστημονικών επεξεργασιών να προταθούν και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη
  • Μετά την οφειλόμενη  διόρθωση της, οι κατά νόμο αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να θέσουν εκ νέου τη διορθωμένη ,πλέον, ΣΜΠΕ σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και επί του νέου κειμένου να  ζητηθεί εκ νέου η γνώμη των κατοίκων , φορέων και του Δήμου Αμαρουσίου μέσω της συγκεκριμένης διαπαραταξιακής επιτροπής που ήδη έχει συγκροτηθεί
  • Μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων  το προς έγκριση  Π.Δ  του ΕΧΣ  θα πρέπει να περιλαμβάνει
    • Περιγραφή και θεσμική κατοχύρωση των αντισταθμισμάτων
    • Θεσμοθέτηση του τρόπου υλοποίησης τους με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου
    • Τα αντισταθμίσματα δεν πρέπει να συνδεθούν με τις  διεκδικήσεις των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η πόλη (Σκέπασμα Αττικής Οδού, Γραμμή Μετρό 4, Υπογειοποίηση Κύμης.
    • Τα αντισταθμίσματα δεν πρέπει επίσης να συνδεθούν με το πρόστιμο ανέγερσης και συντήρησης που ανέρχεται κατά υπολογισμούς ειδικών σε 133εκ. και οφείλεται να επιβληθεί για λόγους ισονομίας μεταξύ όλων των πολιτών που πλήρωσαν για τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών τους.
Η όλη διαδικασία οφείλει να κατοχυρωθεί νομικά, να είναι ευέλικτη και να δίνει το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να προτείνει αναθεώρηση των αντισταθμιστικών, υποβάλλοντας αρμοδίως αιτιολογημένες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τις μελλοντικές εξελίξεις αλλά και την εμπειρία από την εφαρμογή του ειδικού νομικού πλαισίου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, που έχει εφαρμοστεί , επιτυχώς  στη χώρα μας ( όμοροι Δήμοι γύρω από το  Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αντισταθμιστικά από ΑΠΕ). 
Είναι προφανές ότι η προτεραιότητα στην επιλογή των δράσεων θα πρέπει να δοθεί στις όμορες περιοχές/πολεοδομικές ενότητες «Ψαλίδι – Πέλικα», Αγίου . Θωμά και Εργατικών Πολυκατοικιών.
 Επιδίωξη της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε στην  ως τώρα  διαδικασία και εξέλιξη της  διαβούλευσης, είναι η διαδικασία να λήξει το συντομότερο δυνατόν με το μέγιστο  δυνατό όφελος της πόλης.
Αποτελεί ιστορική ευκαιρία όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές.
Η επιτυχία αυτού του αγώνα μας αφορά όλους και όχι μόνο τους κατοίκους των όμορων περιοχών. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανακούφιση της πόλης που την τελευταία εικοσαετία αναπτύχθηκε βίαια και άναρχα με αποτέλεσμα την  υπέρμετρη και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Το θέμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει βιαστικά στα πλαίσια μιας σύντομης  διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Τα αιτήματα της πόλης είναι δίκαια , τα πραγματικά προβλήματα είναι ορατά και διακριτά και το συμφέρον της πόλης μας είναι πάνω από την επικοινωνιακή αξιοποίηση «άμεσων συμφωνιών» για να αποκομισθούν  ενδεχομένως περιστασιακά,  πολιτικά οφέλη από την οποιαδήποτε πλευρά.
Η βιασύνη συμφέρει μόνο όσους έχουν ανάγκη να κλείσουν σύντομα την υπόθεση. Και αυτός δεν μπορεί να είναι ο Δήμος Αμαρουσίου.
Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί σκληρός αγώνας αλλά το δίκαιο είναι με το μέρος των δημοτών .
Είναι απόλυτη ανάγκη η δημιουργία  ευρείας μορφής διεκδικητικού κλίματος, και η διαφύλαξή του από όλους τους θεσμικούς  εμπλεκόμενους .
Είναι επίσης απαραίτητο το συναινετικό κλίμα  στην σκληρή αντιπαράθεση της πόλης με τα μεγάλα και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που σε βάρος της «εγκλημάτησαν» διαχρονικά και «σταματημό» δεν έχει !.
Σε αυτό το πλαίσιο και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες ή και προσωπικές , δημόσιες , αντιπαραθέσεις , η απόφαση απόρριψης της ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής , στις 20-10-2016,  είναι σημαντική, ευρύτερης σημασίας και ως τέτοια  πρέπει να αξιοποιηθεί.
Καλούμε την Κυβέρνηση να , αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων μας και να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατόν .
Την καλούμε επίσης,  να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα και σημαντικά υπερτοπικά έργα στο Μαρούσι μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου. Να αποδώσει στο Δήμο Αμαρουσίου τα ΧΕΥ και το κτίριο της Κεραμικής στην Κηφισίας. 
Σταθμίζοντας τα γεγονότα , αντιλαμβανόμαστε τις προτάσεις που έχουν ως σήμερα κατατεθεί , στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης , για την αντιστάθμιση της περιβαλλοντικής ζημίας    μόνο σαν ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές.
Χωρίς σοβαρή και εμπεριστατωμένη  επιστημονική μελέτη  της ποσοτικοποίησης της ζημίας που προαναφέραμε η χρησιμοποίηση των προτάσεων αυτών μόνο σε «φθηνό παζάρεμα» μπορεί να οδηγήσει.
Οφείλουμε να τις λάβουμε υπόψη σε ένα πλαίσιο διευθέτησης του θέματος σαν αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω.
Θεωρούμε πως ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των υπηρεσιακών παραγόντων, και γίνει προσπάθεια σύνθεσης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν για τη λήψη τελικής απόφασης στο θέμα της ΣΜΠΕ.
9-11-2016
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Αικ. Ψάλτη     Λ. Μαγιάκης
http://www.thessi.gr/?p=161682

http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/11/blog-post_11.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου