Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Οι τρεις μέρες στη ΔΕΘ, η αξιοκρατία και η επόμενη μέρα στην ΕΥΔΑΠ

Από τη συμμετοχή του ΣΕΚΕΣ στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων στην 81η ΔΕΘ (10-09-16)
Το τριήμερο της 81ης ΔΕΘ, το ΣΕΚΕΣ διατράνωσε με ηχηρό τρόπο μαζί με το Σωματείο της ΕΥΑΘ την αντίθεση του στην ένταξη στο Νέο Υπερταμείο ξεπουλήματος των εταιρειών Ύδρευσης.Ο φόβος της κυβέρνησης διά του Πρωθυπουργού εκφραζόμενης να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους την στιγμή μάλιστα που σκόπιμα παραπλανούν και ψεύδονται στην κοινωνία ότι τάχα μου το νερό μένει σε δημόσια χέρια ενώ αναμένεται η ένταξη στο νέο υπερταμείο. H αποφασιστικότητα των μελών του ΣΕΚΕΣ άλλα και του Σωματείου της ΕΥΑΘ έχοντας απέναντι όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό αλλά και τον πολιτικό δείχνει ότι ο αγώνας για το δημόσιο νερό μπορεί να κερδηθεί και θα κερδηθεί.

Από το Μανώλη Μαστοράκη
Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ειπώθηκε και από πρωθυπουργικά χείλη το ψέμα ότι η ΕΥΔΑΠ δίνει δωρεάν νερό ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν οι αδιάκριτες διακοπές υδροδότησης καταπατώντας άλλη μια υπόσχεση στην κοινωνία ότι δεν θα την αφήσουν να διψάσει
Να δεις τι σου ‘χω για μετά
Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι είναι δέσμευσή μας η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα για νερό και ρεύμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά της μια επιχείρηση αλλά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν δίνουμε πλειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ αλλά αυτές κινούνται στο πλαίσιο της αγοράςΑν θέλουμε όφελος πρέπει να κινηθούμε ευέλικτα προκειμένου να τα μεγιστοποιήσουμε.
Ακόμη και ο ποιο αδαής αντιλαμβάνεται ότι τα νέα κέρδη που ζητούν θα προκύψουν απόεπιπλέον μειώσεις στους μισθούς μας , από την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας μια κατάσταση όχι άγνωστη σε εμάς (ενοικιαζόμενοι μπλοκάκια) , μάλιστα έχουν βρει και τον όρο βέλτιστες εταιρικές πρακτικές .
Παράλληλα από το καλοκαίρι η εταιρεία προετοιμάζεται για τις ατομικές συμβάσεις για φύλακες και καθαρίστριες που θα δώσουν την χαριστική βολή στην ήδη αποψιλωμένη υπηρεσία ασφαλείας και από ότι διαρρέετε παρότι οι θερινές άδειες τελείωσαν αναμένεται παράταση της εργολαβίας φύλαξης του Περισσού που ελπίζω να είναι φήμη μόνο. Αφού λοιπόν ξεμπερδέψουν με την φύλαξη και τις καθαρίστριες που σε αυτούς αρχικά στοχεύουν οι ατομικές θα αρχίσουν να παίρνουν σειρά και άλλες ειδικότητες , αυτό δεν το λένε αλλά αν ανοίξει η πόρτα δύσκολα ξανακλείνει. Παράλληλα με τις μειώσεις θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένες τις αυξήσεις στα τιμολόγια και στην μείωση της ποιότητας υπηρεσιών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος.
Στην ΔΕΘ πέρα από τις κινητοποιήσεις και τους ακτιβισμούς το ΣΕΚΕΣ είχε την δυνατότητα να συντονιστεί και με τα υπόλοιπα κινήματα που ασχολούνται με το νερό για την διεύρυνση του μετώπου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις και συντονισμοί πανελλαδικώς , μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε μόνο, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί και θα το παλέψουμε μέχρι να βγάλει ο Ήλιος κέρατα
Ο Αμερικανός φιλόσοφος Θωρώ, το 1849 έβαζε το θέμα ξεκάθαρα: «Οι μάζες των ανθρώπων που υπακούουν τυφλά στην εξουσία και συμμορφώνονται πειθήνια στις εντολές της έχουν ουσιαστικά παραιτηθεί από την ελεύθερη άσκηση της κρίσης τους και έχουν προδώσει το ηθικό τους αίσθημα, έχουν χάσει την ικανότητά τους να διακρίνουν το δίκαιο από το άδικο, το καλό από το κακό». Ας μην υπακούσουμε λοιπόν ας μην σκύψουμε. Ας τινάξουμε τον φόβο από πάνω μας.
Στα Εσωτερικά μας τώρα
Έχουμε νέους γενικούς που αφού τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους με την ελπίδα να μην είναι οι τελευταίοι της δημόσιας ΕΥΔΑΠ , θα ήθελα να αναφερθώ στα της διαδικασίας ανάδειξης τους χωρίς να αμφισβητώ την επιστημονική αξιοσύνη τους , αλλά επειδή πολύς ντόρος έγινε για το ποιος είναι υπέρμαχος της αξιοκρατίας και ποιος δεν την θέλει κάποιες απαντήσεις νομίζω ότι μας οφείλονται από την διοίκηση
Κατηγορηθήκαμε από την διοίκηση ότι δεν θέλουμε την αξιοκρατία παρότι προτείναμε και διαδικασία και τρόπο , και εγώ προσωπικά στην συνέλευση που κάλεσε ο διευθύνων στον Περισσό.
Παρόλα αυτά επιλέχθηκε μια εταιρεία που ποτέ δεν μάθαμε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε πόσο κόστισε και τι διαδικασίες ακολουθήθηκαν.
Μερικά εύλογα ερωτήματα προκύπτουν και θα έπρεπε να απαντηθούν από την διοίκηση που έκανε σημαία την αξιοκρατία και την διαφάνεια, ενδεικτικά αναφέρω τι γινόταν εκείνες τις μέρες και τον αήθη πόλεμο που δεχτήκαμε γιατί κάτι τέτοια μας γράφανε τότε:
«…συνδικαλιστικές και ομάδες που… συνήθισαν τα προηγούμενα χρόνια σε συγκεκριμένες στρεβλώσεις και αγκυλώσεις
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι λείπουν τα… εσωτερικά αντάρτικα. Δηλαδή, εστίες αντίστασης στις αλλαγές που κατά καιρούς προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, από συνδικαλιστικές και ομάδες που… συνήθισαν τα προηγούμενα χρόνια σε συγκεκριμένες στρεβλώσεις και αγκυλώσεις.
Χαρακτηριστικό και πολύ πρόσφατο παράδειγμα, η στρατηγική επιλογή του Γιάννη Μπενίση να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της διοικητικής δομής και αξιολόγηση των γενικών διευθυντών της εταιρείας, με ιδιωτική εταιρεία επιλογής προσωπικού, και μάλιστα από τη διεθνή αγορά, στην επιλογή της οποίας θα καταλήξει Επιτροπή της ΕΥΔΑΠ.
Ο οδικός χάρτης που έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Μπενίσης, περιλαμβάνει την αρχική αξιολόγηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων, και εν συνεχεία τη διενέργεια συνεντεύξεων, με την αξιοποίηση των επιστημονικών μεθόδων που ακολουθούνται σήμερα στη διεθνή αγορά σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ θα είναι εκείνο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ποίοι θα αξιοποιηθούν στις κομβικές θέσεις διοικητικής λειτουργίας της εταιρείας.
Απέναντι στην παραπάνω προσπάθεια του Γιάννη Μπενίση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ΕΥΔΑΠ, βρίσκονται συνδικαλιστικές ομάδες, που ήδη εξέδωσαν τις σχετικές… πολεμικές ανακοινώσεις, και κινούνται στον χώρο της Λαϊκής Ενότητας και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν τη σχετική διαδικασία.
Ο Γιάννης Μπενίσης από την πλευρά του, δείχνει να μην πτοείται, και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει κανονικά στη διαδικασία, επενδύοντας στα διαφανή αποτελέσματά της, για να γυρίσει η ΕΥΔΑΠ σελίδα, και να λειτουργεί στο μέλλον σε ακόμη πιο επαγγελματικά πρότυπα».
Αφού λοιπόν ακούσαμε όλα αυτά ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις μιας και ήρθε η ώρα της Αλήθειας για να δούμε ποιος είναι υπέρ και ποιος κατά της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Καλώ λοιπόν την Διοίκηση στα πλαίσια της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που έδωσε τον νυν υπέρ πάντων τον αγώνα για να την επιβάλει απέναντι στους κακούς του ΣΕΚΕΣ που έχουν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις να μας ανακοινώσει
  • Την μετρήσιμη βαθμολογία και που υστέρησαν οι αποτυχόντες και που υπερτέρησαν οι επιτυχόντες καθότι στα πλαίσια της διαφάνειας θεωρώ ότι έχουν δικαίωμα να το μάθουν ώστε να βελτιώσουν τους μετρήσιμους αντικειμενικούς παράγοντες για να είναι προετοιμασμένοι και να βελτιώσουν τις πιθανές αδυναμίες τους σε επόμενη μελλοντική διαδικασία
  • Μετά το πέρας της διαδικασίας η διοίκηση πρέπει να ανακοινώσει τα συγκεκριμένα μετρήσιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν αξιοκρατική την διαδικασία που επελέγη
  • Στα πλαίσια της διαφάνειας η διοίκηση θα πρέπει να ανακοινώσει ποια αξιοκρατική διαδικασία θα ακολουθηθεί για την στελέχωση των από κάτω θέσεων ποια θα είναι τα μετρήσιμα κριτήρια για να διεκδικήσουν οι συνάδελφοι θέση στο νέο οργανόγραμμα
Οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει έμπρακτα ότι εφαρμόστηκε το Διευθυντικό δικαίωμα που φυσικά έχει κάθε δικαίωμα η διοίκηση να εφαρμόσει , άλλα καταρρίπτει εκ του αποτελέσματος την αξιοκρατία και την διαφάνεια που τόσο σθεναρά προέβαλε απέναντι στους κακούς συνδικαλιστές απογοητεύοντας το προσωπικό που πίστεψε στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα νομιμοποιώντας ίσως άθελα η ηθελημένα προηλειμμένες αποφάσεις
Εντέλει όλα τα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν.
* Ο Μανώλης Μαστοράκης είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ.
ΥΓ1 ΔΕΘ: Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε διοικητικό στέλεχος στους παρευρισκόμενους που μας εγκαλούσε ότι καταπατούμε έδαφος της ΕΥΔΑΠ, ότι κάνουμε κακό στην ΕΥΔΑΠ και άλλα όμορφα. Πιθανόν να χαλάσαμε την φιέστα της φωτογραφίας αλλά δεν το μετανιώνουμε ούτε για μια στιγμή. Εμείς, και με το εμείς, δεν εξαιρώ κανέναν συνάδελφο παλεύουμε για τις ζωές μας. Άλλοι παλεύουν για τις καρέκλες τους. Ο ρόλος των διοικητικών στελεχών και μάλιστα κομματικά τοποθετημένων δεν είναι ούτε να δίνουν συμβουλές, ούτε να διαπληκτίζονται με τους συνδικαλιστές και τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον.
ΥΓ2 Περιμένουμε από την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ τώρα που γύρισε από Θεσσαλονίκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για την διαδικασία της ιδιωτικής εταιρείας , για τις ατομικές συμβάσεις που είναι καθ οδών μόλις παρακαμφθεί το ΣΤΕ και όλα τα εσωτερικά θέματα που αφορούν την ΕΥΔΑΠ όπως ανακοίνωσε.
Πηγή: sekes-eydap.gr
http://ergasianet.gr/2016/09/17/% 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου