Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

(Χωρίς σχόλια... ούτε για το κράξιμο)! Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων: Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις – Τα «κέρδη» και οι δυσκολίες στην υλοποίησή του


Η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας, ο συντονισμός μεταξύ των δήμων, η εξεύρεση πόρων και τεχνογνωσίας, αλλά και οικονομικοτεχνικές παράμετροι είναι τα μεγάλα “στοιχήματα” για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως αυτός πρόκειται να υλοποιηθεί,μέσα από τα επί μέρους Περιφερειακά Σχέδια.

Το αρμόδιο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχει διαμηνύσει διά στόματος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη, πρόκειται να επιδοθεί το προσεχές διάστημα σε έναν “αγώνα δρόμου” για εντατικό και σοβαρό δημόσιο διάλογο σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, καθώς η προθεσμία ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων έχει οριστεί για την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ τα Τοπικά Δημοτικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης πρέπει να συνταχθούν εντός 5 μηνών.
Ο κ. Τσιρώνης, κατά την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση του ΤΕΕ, έκανε λόγο για κεφαλαιακή επάρκεια από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για συγκεκριμένες ΣΔΙΤ, σε σχέση με το κόστος τους μεσοπρόθεσμα.
“Οι δήμοι δεν μπορούν να ενωθούν και να κάνουν μόνοι τους τη διαχείριση”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας ως βασικές αδυναμίες τους την χωροθέτηση, την έλλειψη τεχνογνωσίας, προσωπικού και οικονομικών πόρων.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση, για την οποία οι δήμοι καλούνται να εξασφαλίσουν για τη δημιουργία των νέων έργων, ο κ. Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, έκανε λόγο για ανάγκη ψηφιακής αποτύπωσης της χωροταξικής πληροφορίας και των χρήσεων γης, ως εργαλείου επίλυσης των προβλημάτων χωροθέτησης κάθε είδους δραστηριότητας.
“Θεωρούμε ότι οι στόχοι που τίθενται, είναι όντως φιλόδοξοι, αλλά μπορεί να είναι εφικτοί αν σε πρώτο επίπεδο υπάρχει ενημέρωση, ενεργοποίηση, εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας”, ανέφερε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ.Τόνια Μοροπούλου, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι ο νέος ΕΣΔΑ μειώνει την κλίμακα των έργων, ενδεχομένως να προκαλέσει αστοχίες ως προς την επίτευξη των στόχων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου χαρακτήρισε ως “μονόδρομο” τη διαχείρισης των βιοαποβλήτων με διαλογή στην πηγή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η δουλειά πρέπει να γίνει από τα 12.000.000 πολίτες, όχι μόνο από τα εργοστάσια”, συμπληρώνοντας, απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης: “αφήστε λίγο πιο ανοιχτό το πεδίο των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσονται ραγδαία”.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, χαρακτήρισε την πρόληψη ως βασικό κανόνα του νέου ΕΣΔΑ, ενώ από την πλευρά της η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ανέδειξε το ζήτημα της εποχικότητας και τις διακυμάνσεις στην παραγωγή αποβλήτων στα νησιά.
Εκ’ μέρους της περιφέρειας Κρήτης, η αντιπεριφερειάρχης κα Βιργινία Μανασάκη, πρότεινε στον εθνικό σχέδιο να μπει ταυτόχρονα κι ένα σύστημα του τύπου “πληρώνω όσο πετάω”, αλλά και να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί η διαλογή στην πηγή, ενώ όπως είπε, “δεν μπορεί να περνάνε μέσα από τα τέλη καθαριότητας και από τη χρέωση που σήμερα γίνεται στους δήμους”.
Ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και επί τέσσερις τετραετίες πρώην δήμαρχος Λαμίας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, επεσήμανε την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου και τις αγκυλώσεις του κράτους, ενώ “κλειδί” για την επιτυχία του σχεδιασμού, όπως είπε, είναι ο διαχωρισμού της διαλογής στη πηγή.
Τους προβληματισμούς του σε σχέση με την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, τα χρονικά και τα τεχνικά όρια που τίθενται, την μετατροπή των ΦΟΔΣΑ σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και σε επιμέρους λειτουργικά θέματα σε σχέση με το θεσμό της ανακύκλωσης, αλλά και σε σχέση με την κομποστοποίηση, έθεσε ο κ. Γιάννης Αγαπητίδης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.
Για απαξίωση μεθόδων και μέσων που προσφέρονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και όπως έχει γίνει σαφές αυτά τα μέσα και οι μέθοδοι δεν έχουν αναγνωριστεί κατάλληλα, έκανε λόγο ο κ. Κώστας Κρεμαλής εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΕ), ενώ ο κ. Κώστας Αραβώσης καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, στην Σχολή Μηχανολόγων και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων, πρότεινε το θέμα των ΣΔΙΤ να παραμείνει “ανοιχτό” προς συζήτηση.
Ο κ. Χάρης Μουρκάκος από το Σύνδεσμο Ανακύκλωσης Αδρανών Νοτίου Ελλάδος παρατήρησε ότι με αφορμή τον νέο ΕΣΔΑ, στις εθνικές τεχνικές προδιαγραφές στη βάση των οποίων εκτελούνται όλα τα έργα είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Τέλος, η κ. Παναγιώτα Βαγενά από την Φωτοκύκλωση διερωτήθηκε εάν οι δήμοι μπορούν να ασχοληθούν με τα υλικά, τα ειδικά ρεύματα των αποβλήτων, όπως η ανακύκλωση μπαταριών, ορυκτελαίων, λάστιχων, λαμπτήρων, αυτοκινήτων, ενώ από την πλευρά της η κ. Σοφία Χούμα από την Re-battery επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μητρώο των υπόχρεων για να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/ethniko-sxedio-diaxeirisis-aporrimmaton-aftes-einai-oi-megales-prokliseis-ta-kerdi-kai-oi-diskolies-stin-ilopoiisi-tou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου