Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Βόλος: Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για το εργοστάσιο SRF



Αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής να αναβάλλει το θέμα συζήτησης έκφρασης γνώμης περί της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ‘‘Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στη θέση Κάκκαβος. Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και μέχρι τη λήξη της παρέμεινε στην αίθουσα από την αντιπολίτευση μόνο η Νάνσυ Καπούλα.

Σε δήλωσή του μετά την αποχώρηση ο επικεφαλής της παράταξης Απόστολος Ριζόπουλος τόνισε ότι “βάλαμε στην αρχή δύο κύρια ζητήματα: να δώσει εντολή ο δήμαρχος να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το Δημαρχείο και η δημοτική Αστυνομία και να αναβληθεί το θέμα που αφορούσε την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή SRF. Με διάφορα τερτίπια, απρέπειες και ύβρεις, η δημοτική Αρχή με τοποθέτηση του Δημάρχου, υπεράσπισε την παραγωγή SRF και την καύση σκουπιδιών”.
Ο ίδιος είπε ότι η ΛΑΣ, έπειτα από αυτό τους κατήγγειλε, αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο και επανέλαβε ότι ο Βόλος μετατρέπεται σε έναν θάλαμο τοξικών αερίων, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν θα καίει μόνο αυτές τις 18.000 τόνους που θα παράγονται εδώ, αλλά συνολικά 1 εκατ. τόνους απορρίμματα, που σημαίνει ότι θα εισάγονται πέρα από τα δικά μας. «Καταστήσαμε τον δήμαρχο και όλους τους συμβούλους υπεύθυνους γι’ αυτό το έγκλημα που γίνεται στον Βόλο και βγήκαμε λέγοντάς τους ότι “Μονακό” θέλατε να φτιάξετε την πόλη του Βόλου, αλλά τελικά θα μετατρέψετε τον Βόλο σε ένα καζάνι που θα καίει τα απορρίμματα του Μονακό και όλης της νότιας Ευρώπης», ήταν η δήλωση ου κ. Ριζόπουλου.
Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» έχει ζητήσει την ακύρωση της συνεδρίασης, λόγω των ειδικών συνθηκών για τον κορωνοϊό, ενώ ο επικεφαλής της, Ιάσονας Αποστολάκης, σε δήλωσή του ανέφερε:
«Αυτές είναι οι διαδικασίες όταν συνεδριάζει μία δημοτική Αρχή περήφανη, που έχει πάρει το 55%, και έχει πλειοψηφία σε μια περιφέρεια. Θεωρούμε ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί, πέρα από το ότι θα γίνει ο Δήμος Βόλου πλασιέ SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, είναι και μία άλλη πτυχή του θέματος: Και RDF να μην καιγόταν «στην αυλή» της πόλης μας είναι μία πολιτική απόφαση του δήμου να πει «αντίο» στην ανακύκλωση μια και καλή. Αυτές οι μονάδες όπου έχουν κατασκευαστεί λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, δίνουν μηδενικό κίνητρο και ουσιαστικά η πόλη θα πάει πολλές δεκαετίες πίσω».
Η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, είπε ότι «εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, πάντοτε είμαστε ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων υγιεινής και του περιβάλλοντος. Ήδη πέρασε ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πάει προς το χειρότερο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια μας τη φυσική υπόσταση, και επομένως σήμερα καλέσαμε τον κόσμο να έρθει και να διαδηλώσει ενάντια σε μία νέα ρυπογόνα επιχείρηση που προσπαθεί να κάνει ο Δήμος Βόλου, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρέμβαση και τη συζήτηση με φορείς, συλλογικότητες, που να βάλουν τα ζητήματα και να υπάρξει μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με την ίδια, η βιασύνη Περιφέρειας και Δήμου Βόλου ίσως υποκρύπτει κάτι άλλο, ενώ πρόσθεσε ότι «αν δε δώσουμε αξία στο περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή, στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη».
Το Συνδικάτο Μετάλλου
Ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Κώστας Στεργίου, είπε ότι οι συγκεντρωμένοι έξω από το Δημαρχείο εκφράζουν την καθολική αντίδραση του λαού του Βόλου που εκφράστηκε από τα μεγάλα συλλαλητήρια και από το σύνολο των μαζικών φορέων της πόλης μας με βασικά αιτήματα όχι στην καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όχι στη δημιουργία παραγωγής SRF από το δήμο Βόλου.

«Ο δήμος προχωρά σήμερα στην υιοθέτηση της ΜΠΕ. Είναι μία κατάφωρη απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα φέρει βαριά την ευθύνη απέναντι στο λαό του Βόλου για την καρκινογόνα ατμόσφαιρα που θα δημιουργείται πάνω από το πολεοδομικό συγκρότημα. Δεν είναι περιβαλλοντικό έργο, αλλά μία μεγάλη μπίζνα γιατί αν πραγματικά νοιάζονταν για το περιβάλλον θα προωθούσαν τη συνολική ανακύκλωση των απορριμμάτων από την πηγή μέχρι και την τελική της μορφή. Επιλέγουν μία μπίζνα που την ονομάζουν «πράσινη» που είναι και καρκινογόνα. Πίσω από τη μπίζνα αυτή είναι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για λογαριασμό των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών νομοθετούν και προκρίνουν τέτοιες επενδύσεις, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι τοπικοί φορείς», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου