Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

(Το κίνημα στην Λευκίμη δεν ήταν καπελωμένο από τους επαγγελματίες! Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα κώφευαν! Η νεκρή αγωνίστρια τώρα δικαιώνεται)! «Τέλος» ο ΧΥΤΥ από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας - Δικαιώθηκε ο πολυετής αγώνας των κατοίκων

«Τέλος» ο ΧΥΤΥ από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας - Δικαιώθηκε ο πολυετής αγώνας των κατοίκων


Τέλος στην πολυετή διαμάχη γύρω από τη λειτουργία ή μη του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η λύση αυτή εγκαταλείπεται οριστικά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή. 
Αντίθετα έχει εγκριθεί η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι, σε χώρο γειτονικό στον σημερινό, ενώ πριν από λίγες ημέρες δημοπρατήθηκε η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Καλώς εχόντων η μονάδα θα λειτουργήσει το 2023, εγκαινιάζοντας μια διαφορετική εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε... παράδειγμα προς αποφυγή. Παράλληλα, δημοπρατήθηκε και ανάλογη μονάδα για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, σε συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης δεν θα λειτουργήσει. Ηδη, η πολιτεία αναγκάστηκε να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση που είχε δοθεί (σ.σ. περί τα 3 εκατ. ευρώ) και το θέμα έχει κλείσει», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος. «Κατά τη γνώμη μου, υπήρχε βάση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η χωροθέτηση είχε γίνει πολύ κοντά στον αστικό ιστό και σταδιακά η υπόθεση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ελπίζω τώρα ότι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα υποβάλει κάποια νέα πρόταση για τον χώρο που θα σχετίζεται με το περιβάλλον, λ.χ. για τη δημιουργία ενός χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλο το νησί».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες τη δημοπράτηση της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας και πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων). Η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται ετησίως 35.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και 12.500 τόνους προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και θα παράγει ενέργεια μέσω βιοαερίου. Θα κατασκευαστεί σε έκταση 24 στρεμμάτων στον νέο χώρο που απαλλοτριώθηκε και αδειοδοτήθηκε στο Τεμπλόνι (συνολικά 120 στρ.). Να σημειωθεί ότι η μελέτη για την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ στον ίδιο χώρο έχει ανατεθεί με πόρους του ΕΣΠΑ.
«Εχει ήδη ξεκινήσει από πέρυσι η αποκατάσταση ενός τμήματος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ενώ ο δήμος αναμένεται σύντομα να αναθέσει τη μεταφορά των αποβλήτων στη μονάδα της Κοζάνης ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση. Οσο για τον διαγωνισμό για τη ΜΕΑ, εκτιμώ ότι μπορεί να έχει ανάδοχο μέχρι το τέλος του έτους –αν δεν υπάρξουν σοβαρές δικαστικές εμπλοκές– και επομένως να τεθεί σε λειτουργία το 2023», αναφέρει ο κ. Γραφάκος. Να σημειωθεί ότι μέχρι να ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, ο δήμος εξακολουθεί να δεματοποιεί τα σκουπίδια σε χώρο στο Τεμπλόνι.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για ακόμα μία ΜΕΑ, αυτή τη φορά στον νομό Τρικάλων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας (που ήδη «μοιράζονται» έναν κοινό ΧΥΤΑ). Η μονάδα θα επεξεργάζεται ετησίως 45.453 τόνους σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα, 9.626 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και 4.126 τόνους πράσινα απορρίμματα ή και κλαδέματα. Η μονάδα θα επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ και ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου.
Πηγή: Καθημερινή
Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στη Λευκίμμη και το ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κατοίκων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου