Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

(;) Στα σκαριά μείωση μισθών στο δημόσιο στο όνομα της κρίσης

δημόσιο
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε κοφτά και ξερά ότι “με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα μείωσης των μισθών“.
Η απάντηση του Χρήσ. Σταϊκούρα δεν είναι καν αινιγματική. Είναι η συνήθης απάντηση που δίνουν οι υπουργοί προκείμενου να προλειαίνουν το έδαφος για τα σκληρά μέτρα που θα επακολουθήσουν.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα των όσων λέει δημόσια, γνωρίζει καλά ότι η υγειονομική κρίση δεν πρόκειται να ανακοπεί στο επόμενο διάστημα και ότι η οικονομική κρίση θα επιταθεί, αν δεν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και για τούτο έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για μειώσεις μισθών και άλλων λειτουργικών και όχι μόνο δαπανών στο δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση αρκετών δις, προκειμένου να “ανακουφίσει” τον καταρρέοντα ιδιωτικό τομέα και τους νέους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.
Και αυτά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η γερμανική Ευρώπη δεν δείχνει καμία ουσιαστική διάθεση αλληλεγγύης απέναντι στις περισσότερο πληγείσες από τον κοροναϊό και τις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες.
Είναι πολύ πιθανό το πακέτο μέτρων που θα αφορά τον Δημόσιο τομέα να ανακοινωθεί και πριν το Πάσχα για ευνόητους λόγους, ενώ θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί με την επιδείνωση της κρίσης του κοροναϊού αλλά και της κρίσης στην οικονομία και κοινωνία.
Στην ουσία, η Ελλάδα μαζί με το τέταρτο μνημόνιο, έχει εισέλθει σε ένα νέο και φριχτότερο μνημόνιο, το οποίο θα επισφραγιστεί και θεσμικά με τους όρους που θα τεθούν από Γερμανία, για τη χορήγηση πιστώσεων προς τη χώρα μας από τον μηχανισμό του ESM.

Β.Ζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου