Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

(Πέντε αλήθειες κι ένα ψέμα)! Όχι στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα

Εμφάνιση Ανακύκλωση και ιδιωτικές εταιρείες.JPG


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Όχι στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής

Καλούμε τους κατοίκους και τους Φορείς της πόλης να παραβρεθούν  στο  Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ώρα 8μ.μ.  
 

Οι κάτοικοι πληρώνουμε πανάκριβα δημοτικά τέλη στο Δήμο, τα οποία δεν ανταποδίδονται στις υπηρεσίες για τις οποίες εισπράττονται

Την Παρασκευή 30/10/15 συγκλήθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βύρωνα.
Η συνάντηση αυτή ήταν μία καρικατούρα διαβούλευσης χωρίς συμμετοχή, την οποία επιδίωξε ο Δήμος για να προωθήσει άμεσα προς το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση σχεδιασμού της καθαριότητας, η οποία απειλεί ευθέως τον Υμηττό και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών  καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου.
Εκεί ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης –αφού παρουσιάστηκε η μελέτη που αφορά το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και δεσμεύει το Δήμο για την  επομένη 10ετια– ομολόγησε πως σκέφτεται στα πλαίσια του σχεδίου αυτού την δημιουργία δύο σημείων: α) ενός σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και β) ενός σταθμού κομποστοποίησης. Καθώς και ότι επιδιώκει και την συμμέτοχη όλων των ιδιωτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης.  
Ως σκέψεις – προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την χωροθέτηση προτείνονται α) η τοποθεσία Πικ-Νικ απέναντι από το Νεκροταφείο, β) το τέρμα του λεωφορείου 732 δίπλα από τα σχολεία Της Μεταμορφωσης, γ) κάποιο στρατόπεδο το οποίο πιθανά θα διεκδικήσει ο Δήμος (Κουταλάς), δ) η τοποθεσία της Εργάνης. Επίσης στο σχέδιο προτείνεται  στους σταθμούς αυτούς θα μεταφέρονται απορρίμματα και από όμορους δήμους από Ζωγράφου έως Αργυρούπολη. Όλες αυτές οι τοποθεσίες βρίσκονται εντός της Β’ ζώνης Υμηττού. Σε κάθε περίπτωση ουσιαστικά μιλάμε για δημιουργία χωματερής! Το γεγονός μάλιστα της δηλούμενης στόχευσης της Δημοτικής Αρχής σε διαδημοτική συνεργασία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προωθείται η εισροή απορριμμάτων από όμορους Δήμους με σκοπό το οικονομικό όφελος και θύμα το βουνό του Υμηττού. Αντί η διαδικασία της ανακύκλωσης να οδηγεί στην προάσπιση του περιβάλλοντος μέσω του συγκεκριμένου σχεδιασμού προωθείται τελικά η καταστροφή του για οικονομικούς λόγους.
Η ίδια μελέτη έρχεται να βάλει ανοιχτά την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης και να ανοίξει την κερκόπορτα  για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας καθαριότητας της πόλης. Μιλάει ανοιχτά για την συνεργασία με κοινωνικές επιχειρήσεις και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ  (ΕΕΑΑ) ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δεν κάνει πρόβλεψη για δημιουργία νέων. Αντί η «αριστερή» Δημοτική Αρχή να δίνει την μάχη να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας διαχείρισης  απορριμμάτων και ανακύκλωσης προς όφελος των πολιτών, τρέχει να υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής  κάνοντας το καλό παιδί προς την κα Δούρου.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν αποκλείει την πιθανή εκχώρηση σε ιδιώτες κομματιών της καθαριότητας, δεν ήταν συγκεκριμένος στο από που ακριβώς θα εξευρεθούν το σύνολο των πόρων και ακόμη για τα κενά εργαζομένων που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις στην καθαριότητα δεν δεσμεύεται πως θα αναπληρωθούν από μόνιμο προσωπικό.

Ο Δήμαρχος αρνήθηκε -σε πείσμα κάθε λογικής- να αφήσει χρόνο για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και δημοσιοποίηση του θέματος ενώ επέμεινε για άμεσο δημοτικό συμβούλιο στις 2/11/15. Γεγονός που οδήγησε στη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων του Δήμου αλλά και στις διαμαρτυρίες δημοτών που τελικά ως αποτέλεσμα είχαν την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι Πολίτες του Βύρωνα επιμένουμε πως ο Υμηττός είναι πολύτιμος για το Δήμο και το λεκανοπέδιο. Δεν μπορεί να γίνει αποδέκτης άλλων χρήσεων. Αντίθετα πρέπει να απομακρυνθούν υπάρχουσες χρήσεις από αυτόν, να αναβαθμιστεί και να προστατευτεί ως ελεύθερος χώρος. Αντίστοιχα οι παρυφές του που αποψιλώνονται καθημερινά και γίνονται βορά επεμβάσεων από ιδιωτικά συμφέροντα και το Δήμο, πρέπει να προστατευτούν, να αναδασωθούν και να διαμορφωθούν ως ελεύθεροι χώροι.
Η χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης έστω ανακυκλώσιμων υλικών για όλους τους κοντινούς όμορους Δήμους θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους κατοίκους καθώς θα δημιουργηθεί μία μεγάλη υπερτοπική κίνηση οχημάτων και μεταφοράς απορριμμάτων αλλά και θα υποβαθμίσει σημαντικά τον Υμηττό.
Η πολιτική της δημοτικής αρχής που προωθεί και δεν αποκλείει τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και την εισαγωγή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση της ανακύκλωσης και της πώλησης των προϊόντων θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση και την κερδοφορία των ιδιωτικών εταιρειών.
Τα υπολείμματα των προϊόντων που καταναλώνουν οι πολίτες εάν αξιοποιηθούν, ανακυκλωθούν εμπεριέχουν «χρυσό». Ο Δήμος εάν τα αξιοποιήσει μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί το τελικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων  με συνέπεια την μείωση ως και την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους δημότες. Ήδη οι κάτοικοι πληρώνουμε πανάκριβα δημοτικά τέλη στο Δήμο, τα οποία δεν ανταποδίδονται στις υπηρεσίες για τις οποίες εισπράττονται.
Είμαστε υπέρ της επανεκκίνησης και του επανασχεδιασμού της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή. Υποστηρίζουμε τη συγκέντρωση «καθαρών» στερεών ανακυκλώσιμων υλικών (κοντέινερ) μόνο για το Δήμο μας εντός του οικιστικού σχεδίου της πόλης, τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνται για πώληση και περαιτέρω επεξεργασία.
Χρειάζεται επιπλέον αγώνας από τη Δημοτική Αρχή, τους δημότες και τους εργαζόμενους για να απαιτηθεί από την κεντρική εξουσία, την Περιφέρεια και το Κράτος να δοθούν πόροι για υλικοτεχνική υποδομή αλλά και για το σχηματισμό Εθνικού Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων με δομές που θα μπορούν να δέχονται την περαιτέρω επεξεργασία λυμάτων, και υπολειμμάτων ώστε να σταματήσουν τα αίσχη τύπου Φυλής.

Φίλες και Φίλοι,
Οι «Πολίτες του Βύρωνα» δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόπειρα ιδιωτικοποίησης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόπειρα δημιουργίας χωματερής στον Υμηττό.
Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή για αυταρχική συμπεριφορά και αδιαφορία για την γνώμη των πολιτών γιατί δεν διαβουλεύεται ουσιαστικά με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες  για ένα τέτοιας σημασίας θέμα. Επιχειρεί να εξαντλήσει την διαβούλευση σε μία ανέτοιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και κατόπιν πιέσεων από φορείς και δημότες σε ακόμη μία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5/11 και προχωράει στην ψήφιση του τοπικού σχεδίου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τρίτη 10 Νοεμβρίου.
Οι «Πολίτες του Βύρωνα» δηλώνουμε πως θα δημοσιεύσουμε στο blog μας τις καταθέσεις απόψεων και προτάσεις πολιτών και φορέων, που θα μας σταλούν, προκειμένου να βοηθήσουμε τον διάλογο.
Καλούμε τους κατοίκους και τους Φορείς της πόλης να παραβρεθούν στο  Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10/11, 8 μ.μ.  για να αποτρέψουμε όλοι μαζί τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


     Νοέμβριος 2015





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου