Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Για την άδεια των εργαζομένων στα ΒΑΕ και των δήθεν προνομίων τους

Από τον ταξικό «αποστάτη»

kathariotita-skoupidia-ergates-apnet

Η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Προνόμια στα ανθυγιεινά», λέει ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι σκοπίμως δεν κάνουν χρήση της ετήσιας αδείας τους, προκειμένου να τη… μεταλλάξουν σε χρήμα. Αφορμή η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το ΥΠΕΣ για τους μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους.

Άραγε δεν γνωρίζουν ότι η άδεια, σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάταξης Δημοτικών Υπαλλήλων, δεν αποτιμάται σε χρήμα;
Τους ενημερώνουμε ότι η άδεια δίνεται υποχρεωτικά εντός του έτους,  ενώ σε περίπτωση που δεν δοθεί από τον εργοδότη και δεν εγκριθεί η αίτηση άδειας, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, δίνεται υποχρεωτικά το επόμενο έτος.
Δεν γνωρίζουν ή το κάνουν σκοπίμως;
Πάντως, ήδη, κάποιοι κύκλοι -δημοτικοί και δημοσιογραφικοί- βάλουν κατά του μειωμένου χρόνου εργασίας στην καθαριότητα και σε άλλες εργατοτεχνικές υπηρεσίες!
Εμείς, ωστόσο, θα υπενθυμίσουμε στην «Ελευθερία του Τύπου» το άρθρο 56 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007ΦΕΚ143Α/2007)

Άρθρο 56
Χορήγηση κανονικής άδειας
1. Δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά, εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος, από τη 15η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου. Σε υπηρεσίες που, κατά την περίοδο αυτή, βρίσκονται στην αιχμή της λειτουργίας τους ή λειτουργούν σε 24ωρη βάση χορηγούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την κανονική άδεια, εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος. Όταν με αίτηση του υπαλλήλου ολόκληρη η άδεια χορηγείται εκτός από την περίοδο αυτή, προσαυξάνεται κατά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η προσαύξηση αυτή δεν χορηγείται όταν ο υπάλληλος κάνει χρήση της κανονικής του άδειας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
2. Η υπηρεσία στην οποία ανήκει ο υπάλληλος χορηγεί υποχρεωτικά σε αυτόν, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, την κανονική άδεια που δικαιούται, και αν ακόμη δεν τη ζητήσει.
3. Επιτρέπεται να μη χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, ύστερα από απόφαση του αρμοδίου για τη χορήγηση οργάνου.
4. Η άδεια που δεν χορηγήθηκε κατ’ εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, χορηγείται υποχρεωτικά το επόμενο έτος.
http://ergasianet.gr/2017/08/07/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%B5-%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου