Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Απεργιακό μπλακ άουτ


Αντιμέτωπη με το δεύτερο απεργιακό «μπλακ άουτ» της θητείας της βρέθηκε την Πέμπτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ να δίνουν βροντερό «παρών» στις νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, τρεις μόλις εβδομάδες έπειτα από το προηγούμενο κάλεσμα.

Ένταση στην πλατεία Συντάγματος επικράτησε στη λήξη της πορείας όταν ομάδα αντιεξουσιαστών έριξε μολότοφ στο Ταχυδρομείο, με τους άνδρες των ΜΑΤ να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές έριξαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων στο ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η τηλεόραση της Ζούγκλας, με απευθείας συνδέσεις από το κέντρο της Αθήνας, σας μετέφερε λεπτό προς λεπτό τον παλμό των κινητοποιήσεων.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους μία ώρα νωρίτερα στην πλατεία Ομονοίας. 

Όπως ανέφερε στο κάλεσμά της η ΓΣΕΕ, «μετά από έξι χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, η κυβέρνηση αθετώντας τις δεσμεύσεις της συνεχίζει την ίδια ανάλγητη και καταστροφική πολιτική, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που εντείνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «είμαστε αντιμέτωποι μ’ έναν υπό ψήφιση προϋπολογισμό νέας φοροεπιδρομής και δραματικών περικοπών, με την ολοκληρωτική καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέα βάρβαρα και σκληρά μέτρα».

«Σε όλους εκείνους που επιμένουν να ρίχνουν στην πλάτη των ασθενέστερων τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων η απάντηση είναι μία: Αγώνας μέχρι να κερδίσουμε ότι χάσαμε και να αποτρέψουμε τα νέα καταστροφικά σχέδιά τους, για κοινωνία και οικονομία» τονίζει.

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ:














H συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος:


























«Μπλακ άουτ» στο δημόσιο

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία, ενώ στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κινηθούν με προσωπικό ασφαλείας.

Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή 78Ν «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.10 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί. Επίσης θα κινηθεί ένα ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ στην πρωινή και ένα στην απογευματινή βάρδια.
Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συμμετέχουν η ΟΛΜΕ αλλά και η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας να μείνουν ακινητοποιημένα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας διοργανώνουν διαμαρτυρία έξω από το υπ. Υγείας στις 12.00. Παράλληλα, απεργούν οι δικηγόροι της Αθήνας οι οποίοι αντιδρούν κατά του νέου Ασφαλιστικού και της επικείμενης εφαρμογής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Επιπλέον, στις κινητοποιήσεις συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερα κονδύλια για τις Προνοιακές δομές. Το ραντεβού της Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α. έχει δοθεί για τις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει εξαγγείλει τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως 16.00 και κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η υπηρεσία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Ποιες πτήσεις ακυρώνονται


Σε ακυρώσεις πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη προχωρά η Olympic Air, λόγω της συμμετοχής της ΟΣΥΠΑ στην απεργία της ΑΔΕΔΥ με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00. 

Οι πτήσεις που ακυρώνονται είναι: 

• ΟΑ 066 Αθήνα - Πάρος
• ΟΑ 067 Πάρος - Αθήνα
• ΟΑ 006 Αθήνα - Νάξος
• ΟΑ 007 Νάξος - Αθήνα
• ΟΑ 070 Αθήνα - Σύρος
• ΟΑ 071 Σύρος - Αθήνα
• ΟΑ 254 Αθήνα - Μυτιλήνη
• ΟΑ 255 Μυτιλήνη - Αθήνα
• ΟΑ 037 Αστυπάλαια - Λέρος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος
• ΟΑ 020 Αθήνα - Αστυπάλαια.

Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται το site της Olympic ή να καλούν στα τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Παράλληλα, η Aegean ανακοινώνει πως εξαιτίας της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Σαντορίνης στην 24ωρη απεργία αναγκάζεται να ακυρώσει τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ως κάτωθι:

• A3 360 Αθήνα - Σαντορίνη
• Α3 361 Σαντορίνη - Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται το site της Aegean ή να καλούν στα τηλέφωνα 801 11 20000 (από σταθερό) ή 210 6261000 (από κινητό).

Ο ΣΥΡΙΖΑ (ξανα)καλεί σε απεργία
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το κάλεσμα που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος καλεί εκ νέου τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη.
«Οι λαϊκοί αγώνες, τα κοινωνικά κινήματα και οι εργατικές διεκδικήσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για μια πραγματική δημοκρατία, για την ανατροπή της βαριάς κληρονομιάς που έχει αφήσει η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Μέσα από τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες του κόσμου της δουλειάς μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το στοίχημα για μια διαφορετική πορεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να απαντήσουμε στους καθημερινούς εκβιασμούς εργοδοσίας και νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συμμετοχή τους στην Απεργιακή κινητοποίηση να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις. Για την προστασία και την ενίσχυση των ταξικών τους συμφερόντων, να δρομολογήσουν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση στο μείζον θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτρέποντας μειώσεις συντάξεων και παροχών», προσθέτει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής.

«Μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των συντάξεων από 20% έως και 55%, σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι/ες διεκδικούν να δρομολογηθεί μια λύση στο Ασφαλιστικό που στο επίκεντρό της θα είναι ο καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης, η προστασία των δικαιωμάτων, αλλά και η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα οδηγεί σε ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Ειδικότερα αγωνιζόμαστε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που:

-θα διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό - κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών.
-δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και παροχών και θα διασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους

Η σημερινή κατάσταση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα της διαχρονικής λεηλασίας του πλούτου της κοινωνικής ασφάλισης. Μια λεηλασία με πολλές μορφές και αποκορύφωμα το κούρεμα των αποθεματικών για το PSI. Αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης να καταλογιστούν ευθύνες για αυτές τις επιλογές. Σήμερα είναι απαραίτητο ο κόσμος της δουλειάς να διεκδικήσει μια «ανακεφαλαιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απομείωση των αποθεματικών των ταμείων. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους όπως π.χ. μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», συμπληρώνει το κυβερνών κόμμα.

«»Η μάχη για την κοινωνική ασφάλεια συνδέεται και με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το χτύπημα της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και την οργάνωση μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους/τις εργαζόμενους/ες, συνταξιούχους, άνεργους/ες, νέους και νέες να συμμετάσχουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

Οι αγώνες του λαού μας θα νικήσουν», καταλήγει.

Η ανακοίνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος

Απέναντι στην επισφάλεια και την ανεργία που βιώνει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στην χώρα μας εμείς προτάσσουμε την συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση. Καλούμε τους νέους και τις νέες, τους άνεργους/ες, τους επισφαλώς εργαζόμενους/ες, να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία των συνδικάτων της Πέμπτη 3 του Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συμμετοχή τους στην Απεργιακή κινητοποίηση να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις. Αγωνιζόμαστε για την προστασία και την ενίσχυση των ταξικών μας συμφερόντων, και καλούμε τους εργαζόμενους να δρομολογήσουν λύσεις σε προοδευτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση στο μείζον θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, αποτρέποντας μειώσεις συντάξεων και παροχών.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των συντάξεων έως και 55%, και την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές κούρεψαν το προηγούμενο διάστημα τα αποθεματικά των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και οδήγησαν στην οικονομική τους αφαίμαξη.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα προτάσσουμε ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους σημερινούς συνταξιούχους αλλά και μελλοντικά για όλους τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε την αύξηση των πόρων για την κοινωνική ασφάλιση και την εξεύρεση λύσεων για την αναζωογόνηση των ταμείων, όπως για παράδειγμα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η μάχη για την κοινωνική ασφάλιση συνδέεται και με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το χτύπημα της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας. Όταν η ίδια η ηγεσία της ΓΣΕΕ αυτή την στιγμή δεν έχει αυτή την κατεύθυνση, και υποστήριξε ανοιχτά το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και παράλληλα ουκ ολίγες φορές βάζει πλάτες στην εργοδοσία για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, χρειάζεται να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και την οργάνωση μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους/ες τους άνεργους/ες, την νέα γενιά, την Πέμπτη 3/12, ώρα 11:00 πμ στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα.
http://www.zougla.gr/greece/article/apergiako-mplak-aout-1266944

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου