Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ρ. Δούρου: Φέρνουμε αναπτυξιακό προϋπολογισμό και αντιμετωπίζουμε τους δημάρχους ισότιμα

Ρ. Δούρου: Φέρνουμε αναπτυξιακό προϋπολογισμό και αντιμετωπίζουμε τους δημάρχους ισότιμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2016 ύψους 489,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 239 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και την κοινωνική πολιτική, την ίδια ώρα που με αποδοτική επένδυση το αποθεματικό της ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ.

Για προϋπολογισμό με στόχο την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, την προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία έργων υποδομής, έκανε λόγο η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.
"Δεν υπάρχουν αναπτυξιακές φαντασιώσεις" τόνισε η περιφερειάρχης επισημαίνοντας ότι "αντιμετωπίζει ισότιμα τους 66 δημάρχους της Αττικής" και πως "ο προϋπολογισμός είναι διαρθρωμένος για τις ανάγκες των πολιτών και όχι τις απαιτήσεις των δημάρχων". Είχε προηγηθεί η εξειδίκευση του προϋπολογισμού από τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρ. Καραμάνο, ο οποίος τόνισε πως οι πόροι θα διοχετευτούν για την "επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που συσσωρεύονται ιδιαίτερα στις πιο αδικημένες περιοχές της Αττικής και φυσικά με νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας". Προέκρινε, μάλιστα, τη δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
"Προετοιμάζεται η αναγκαία επεξεργασία και η αναγκαία μελέτη σκοπιμότητας, αλλά αυτό που μπορώ τώρα να πω και να δεσμευτώ είναι ότι θα προσπαθήσουμε να ιδρύσουμε μία πρότυπη εταιρεία για Περιφέρειες και γενικά για την Αυτοδιοίκηση, μια εταιρεία που αναμένεται να λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και μεγάλη αποτελεσματικότητα" σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά και στις σχολικές μεταφορές θυμίζοντας ότι "με έγκαιρο προγραμματισμό για τη σχολική χρονιά 2015-2016 μεταφέρονται ήδη 18.200 παιδιά, όταν σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπονταν 11.000 μαθητές". "Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά σε σύγκριση με το 2013 τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα" πρόσθεσε.

"Έχουμε δίπλα μας τους εργαζόμενους"

Χαρακτηρίζοντας "εξωφρενική" την πολιτική για τους ΟΤΑ β' βαθμού να αναλάβουν από 1.1.2016 την κατανομή της μισθοδοσίας, η Ρ. Δούρου απαντώντας στις επικρίσεις Σγουρού είπε: "Δεν κάνω στρατηγιλίκι εγώ. Ρώτησα τους εργαζόμενους και τους έχουμε δίπλα μας". "Όταν έδινα την μάχη στην Ένωση Περιφερειών, δεν στάθηκε κανείς δίπλα μου, παρά μόνον στα λόγια, και οι άλλοι περιφερειάρχες έβαλαν τη μισθοδοσία στον προϋπολογισμό".
Σκληρή απάντηση έδωσε στις επικρίσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων. "Η πόρτα ήταν ανοιχτή στους μεγαλοεργολάβους με τα ΣΔΙΤ, δεν τους ανοίγω εγώ την πόρτα", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: "Εμείς συγκρουόμαστε με τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα". Ενώ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού εξήγησε ότι δεν ήταν εφικτό γραφειοκρατικά να μην εγγραφούν οι σχετικές δαπάνες, αλλά εξήγησε ότι δίνει τη μάχη διαπραγμάτευσης στην Κομισιόν με σκοπό, εφ' όσον υλοποιηθεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο χώρος να αξιοποιηθεί για την υγειονομική ταφή οργανικού υπολείμματος. "Δεν μπορώ να παίζω με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών" τόνισε.

Αθλητικές εγκαταστάσεις για τις τοπικές κοινωνίες

Διαβεβαιώνοντας ότι τα έργα ΕΣΠΑ τρέχουν κανονικά δεδομένης της συγκυρίας απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας: "Φέτος είχαμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και capitalcontrols, αλλά αυτό δεν ήταν άλλοθι για να μην προχωρήσουμε και να λειτουργήσουμε με λογικές του παρελθόντος". "Δεν μου αρέσει η λογική της καμένης γης".
Ενώ για το ζήτημα των γηπέδων ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και Πανιωνίου σημείωσε: "Δεν αντιμετωπίζουμε τα γήπεδα και τους οπαδούς ως συμπαγείς δεξαμενές ψηφοφόρων". "Δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα γήπεδα που πρέπει να κατασκευαστούν, αλλά και όλοι οι αθλητικοί χώροι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας". "Εμείς έχουμε επιλέξει τον δρόμο του σεβασμού στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη νομιμότητα κι αυτός ο δρόμος δεν είναι πάντα εύκολος", τόνισε.

Συστήνεται ομάδα εργασίας για να προτείνει αλλαγές στον Καλλικράτη

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη αλλαγής του Καλλικράτη. Υποστηρίζοντας ότι "η γραφειοκρατία δεν αποτελεί ούτε αβελτηρία ούτε άλλοθι", η Ρ. Δούρου χαιρέτισε την προσπάθεια των αντιπεριφερειαρχών και παράλληλα εξήγγειλε τη σύσταση ομάδας εργασίας "με στόχο να προταθούν 10 κρίσιμες αλλαγές στο πρόγραμμα Καλλικράτης, προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στην εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού των Περιφερειών".
"Η ομάδα εργασίας θα έχει συγκεκριμένο και στενό χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του δύσκολου έργου των Περιφερειών, βάσει των αρχών της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας" τόνισε. Τέλος, για τους πέντε δημοτικούς συμβούλους της Δύναμης Ζωής που καταψήφισαν, προειδοποίησε για ενεργοποίηση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
http://www.avgi.gr/article/6121386/r-dourou-fernoume-anaptuxiako-proupologismo-kai-antimetopizoume-tous-dimarxous-isotima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου